Τα θερμά τους συγχαρητήρια στον Θοδωρή Τσελίδη για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των 90κ του τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Θοδωρής Τσελίδης νίκησε 1-0 τον Τριστάνι Μοσακλισβίλι στον μικρό τελικό για την κατηγορία των -90κ. του τζούντο και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο ρεπεσάζ. Ο Θοδωρής Τσελίδης ξεκίνησε τον μικρό τελικό με γουαζάρι, αφού με 3'20'' από την έναρξη του μικρού τελικού με τον Μοσακλισβίλι, έκανε γουαζάρι, που αυτήν τη φορά δεν του το ακύρωσαν.

Τακτική κυριαρχία

Ο Μοσακλισβίλι, που οι Ισπανοί τον έδιναν σίγουρο για το μετάλλιο πριν τον αγώνα και η ικανοποίηση, ότι πρέπει να... φάνε τα χαρτιά τους, είναι διπλή, υστέρησε του Έλληνα τζουντόκα, μια και ο Τσελίδης τον είχε διαβάσει τακτικά και δεν τον άφησε να κάνει αγώνα.

Ο Τσελίδης παρέμεινε επιθετικός παρά το προβάδισμα, ήταν εκείνος που ωθούσε σε άμυνα τον Μοσακλισβίλι και τελικά κατέκτησε το μετάλλιο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33utx2ea8gp)

Η "υπόκλιση" των πολιτικών στον "τιτάνα" Τσελίδη για το χάλκινο μετάλλιο

Με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια στον Θόδωρο Τσελίδη. «Θερμά συγχαρητήρια στον Θόδωρο Τσελίδη για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τζούντο, το πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού! Μια νίκη που δίνει σε όλους μας χαρά και μας κάνει περήφανους!», ανέφερς χαρακτηριστικά.

Τα συγχαρητήρια του στον Θοδωρή Τσελίδη, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τζούντο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του.

«Ο Θοδωρής Τσελίδης είναι χάλκινος Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο για την πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού! Θερμά συγχαρητήρια Θοδωρή, είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι!» ανέφερε.
«Θερμά συγχρητήρια στον Θοδωρή Τσελίδη για το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024! Καλή συνέχεια και στους υπολοίπους αθλητές μας, μετά το σημερινό πρώτο μετάλλιο στο Παρίσι», έγραψε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ.
«Μας γέμισες χαρά και υπηρεφάνεια», ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμα του για τον Θοδωρή Τσελίδη. «Το πρώτο μας μετάλλιο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαρητήρια Θοδωρή Τσελίδη. Μας γέμισες με χαρά και υπερηφάνεια!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Θερμά συγχαρητήρια στον Θοδωρή Τσελίδη και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. «Το πρώτο μας μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι! Θερμά συγχαρητήρια στον πρωταθλητή μας του τζούντο, Θοδωρή Τσελίδη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

"Η πιο χαρούμενη μέρα στη ζωή μου, το έφερα για την πατρίδα μας" - Η συγκίνηση του "χάλκινου" Τσελίδη

Μετά το τέλος του αγώνα και στο πρώτο του σχόλιο στην κάμερα της ΕΡΤ εξέφρασε την χαρά του.

"Πολύ χαίρομαι που κράτησα τον λόγο μου και πήρα ένα μετάλλιο", είπε αρχικά για την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Για το πως το έζησε όλο συτό δήλωσε: "Όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής μου"

Για όταν έκανε το ταξίδι για Παρίσι και τι σκεφτόταν, υπογρτάμμισε: "Σκεφτόμουν το καλύτερο και κατάφερα να πάρω το χάλκινο μετάλλιο". Όσο για το πρώτο μετάλλιο που χάρισε στην Ελλάδα, απάντησε: "Είμαι χαρούμεξος που για την πατρίδα μας πήρα το πρώτο μετάλλιο".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33tnceq23pd)

Η απονομή στο συνετό γίγαντα Θοδωρή Τσελίδη - Συγκρατημένος και ευθυτενής στο βάθρο

Λίγο μετά τις 20:00, στο επιβλητικό "Γκραν Παλέ" ο Τσελίδης μπήκε για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε στην κατηγορία -90κ. στο τζούντο. Μάλιστα, τα αρχικά σχέδια άλλαξαν και ο Σπύρος Καπράλος έκανε την απονομή, κρεμώντας στο λαιμό του 27χρονου τζουντόκα από την Οσετία το μετάλλιο.

Ο Τσελίδης σήκωσε συνετά τις γροθιές του και έδειξε τα δεμένα δάχτυλά του από τις μάχες στο τατάμι, ενώ, ευθυτενής, είχε στο πρόσωπό του μια συγκράτηση και ένα χαμόγελο που προσπαθούσε να συγκρατήσει. Στην ίδια απονομή πήρε το χρυσό μετάλλιο ένας θρύλος του τζούντο, ο Γεωργιανός Λάσα Μπεκάουρι, δις "χρυσός" ολυμπιονίκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33w43tyqfep)
 
"Νιώθω πανέμορφα, πολύ όμορφα. Δεν υπάρχουν λόγια να μεταφέρω", είπε αρχικά ο Τσελίδης και το επανέλαβε: "Δεν μπορώ να μεταφέρω αυτά που ένιωθα". Όταν ρωτήθηκε αν θα κοιμηθεί με το μετάλλιο, απάντησε: "100% θα κοιμηθώ με το μετάλλιο, όταν θα ξυπνήσω να πιστέψω ότι δεν είναι όνειρο, είναι πραγματικότητα". "Αγαπάει να κοιμάται, θα κοιμηθεί", είπε ο Νίκος Ηλιάδης. Ο Τσελίδης επανέλαβε τη βεβαιότητά του για αυτήν τη διοργάνωση: "'Ημουν έτοιμος να πάρω μετάλλιο, δεν με ένοιαζε τι, ήθελα να πάρω σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες". "Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, τα καλύτερα συναισθήματα".


Έπειτα, σχολίασε: "Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς δεν μπορούσα να πάω, ήμουν εγχειρισμένος, είχα τραυματιστεί". Ο Τσελίδης είπέ έπειτα: "Ευχαριστώ τη μητέρα μου, τον προπονητή μου, Νίκο Ηλιάδη, τον πρώτο προπονητή μου στην Οσετία". Ο Νίκος Ηλιάδης, από τη μεριά του, τόνισε: "Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσουμε στο πρώτο μετάλλιο Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς, πόσο μάλλον να πάρουμε μετάλλιο". Έπειτα, σχολίασε τη χαμένη ευκαιρία της Ελισάβετ Τελτσίδου: Μπορούσαμε και με τη Λίζα να πάρουμε μετάλλιο, ήταν η κακιά στιγμή. Η Ελισάβετ δεν έπρεπε να κάνει αυτήν την τεχνική με τόσο ψηλή αντίπαλο, σε κάποιες διοργανώσεις της είχε βγει και της βγήκε. Είχε δυνατότητες να πάει τελικό".

Ο Τσελίδης, που μπορεί να δει τους φίλους του και τα μέλη της οικογένειάς του που βρέθηκαν στο Παρίσι για να τον στηρίξουν, είπε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία από την Ελλάδα, για να συμμετέχω σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάρω μετάλλιο".

Θοδωρής Τσελίδης, ο οικονομολόγος τζουντόκα που έγραψε ιστορία στο Παρίσι

Ο Θοδωρής Τσελίδης, Πόντιος γεννημένος στη νότια Οσετία, έχει στο νου του πολλούς ανθρώπους που μπορεί να αφιερώσει το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο 27χρονος τζουντόκα ανέβηκε σε ολυμπιακό βάθρο πέντε ημέρες πριν κλείσει τα 28 του και μπορεί να σκέφτεται τον Έλληνα πατέρα του, Νικόλα, και τα αδέλφια του, Γιώργο και Μαρίνα. Μία οικογένεια με ποντιακές ρίζες στη νότια Οσετία που τον οδήγησε στην πατρίδα του και του έδωσε το έναυσμα να την υπηρετήσει και να φέρει το πρώτο μετάλλιο στο τζούντο από το χρυσό που πήρε ο Ηλίας Ηλιάδης στην Αθήνα, το 2004 κσι το χάλκινο που κατέκτησε στο Λονδίνο, το 2012. Στο Παρίσι γιόρτασε μαζί τους. 

Είναι, άλλωστε, ο συγκεραστικός σύνδεσμος, Νίκος Ηλιάδης, εκείνος που ενώνει τις δύο εποχές. Ο Τσελίδης βρήκε τον προπονητή του. Δεν είναι, άλλωστε, κάποιος που... τραβιόταν στα τατάμι από μωρό. Στην πόλη Βλαντικαφκάς της Νότιας Οσετίας έκανε τα πρώτα βήματά του, όχι, όμως, εξ απαλών ονύχων. Μπήκε στο γυμναστήριο στα 15 του, για να κάνει πάλι, και μπόρεσε να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές, αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας, από το οποίο βγήκε με το πτυχίο του οικονομολόγου. 

Το τζούντο βρέθηκε στο δρόμο του αργότερα, αφού πέρασε και από το σάμπο. Ήταν φυσική η ροπή του προς το αγώνισμα, μια και ο νικητής, όπως ο ίδιος βίωσε, δρέπει ολυμπιακές δάφνες. 

Η πορεία του, όμως, του δίδαξε τη σεμνότητα και, ως γνήσιος μαθητής του τζούντο, έμαθε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη. Γι' αυτό, κιόλας, πρώτο μέλημά του ήταν η παραμυθία στους αντιπάλους του.

Ο Τσελίδης μπόρεσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο τζούντο από το 2018, και μάλιστα στο Grand Prix που έγινε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, το 2018. Στην ίδια διοργάνωση, έξι χρόνια αργότερα, άνοιξε τη λεωφόρο προς το Παρίσι. Το Φιόντορ Τσελίντι μετατράπηκε σε Θοδωρής Τσελίδης. Η ενασχόλησή του με το τζούντο ήταν νωπή στους αγώνες πρόκρισης του 2021, για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, επιπλέον ήταν εγχειρισμένος και τραυματίας, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά και μπόρεσε να περάσει με την κατάταξη στη διοργάνωση του Παρισίου. 

Αυτήν την εξαετία δεν έχει κερδίσει λίγα: έχει κατακτήσει τα χάλκινα μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο Τελ Αβίβ (2018) και στη Σόφια (2022). Φέτος πήρε το χρυσό μετάλλιο στο IJF στην Τασκένδη, ενώ σε επίπεδο Μεσογειακών Αγώνων, ήταν 2ος στο Οράν το 2022 και 3ος στην Ταραγόνα το 2018.

Το Twitter πανηγυρίζει το μετάλλιο του Τσελίδη, το πρώτο της Ελλάδας στη διοργάνωση

O τζουντόκα Θοδωρής Τσελίδης, έφερε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και αμέσως μετά το τέλος του αγώνα που έφερε την 3η θέση στο βάθρο, το Twitter πήρε «φωτιά» από το ελληνικό κοινό που παρακολούθησε την αναμέτρηση.

Εκτός από τη νίκη του 27χρονου πρωταθλητή του τζούντο, πολλοί είναι και όσοι σχολίασαν τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, που παρηγορούσε τον αντίπαλό του, όταν εκείνος έχανε.

«Κυρίες και κύριοι έχουμε το πρώτο μετάλλιο στο Παρίσι», «Πρώτα παρηγορεί τους αντιπάλους του και μετά πανηγυρίζει. Χάλκινο μετάλλιο. Μπράβο του» και «δίδαξε ήθος» είναι μόνο μερικά από τα σχόλια που κατέκλυσαν το ελληνικό Twitter.

Δείτε μερικά από τα σχόλια