Ήταν 20 Ιουλίου (έξι μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024) όταν το Νότιο Σουδάν απείλησε τη "revenge team" των Ηνωμένων Πολιτειών σε φιλική ήττα-φιάσκο στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας των δύο ομάδων πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για τη Λιλ και το Παρίσι. 

Δέκα μέρες αργότερα έφτασε η στιγμή οι δύο ομάδες να μονομαχήσουν και σε επίσημη αναμέτρηση. Κι αυτή τη φορά οι Αμερικάνοι δεν είχαν διάθεση να την πατήσουν ξανά από τον Κάρλικ Τζόουνς. "Καθάρισαν" τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο, εξασφάλισαν μαθηματικά την πρωτιά του 3ου ομίλου και άφησαν στο δεύτερο εικοσάλεπτο την... εθνική Ελλάδος να αγωνιά για την τελική έκταση της διαφοράς στο σκορ.

Τι ήθελε η εθνική μας στο συγκεκριμένο παιχνίδι; Να ηττηθεί το Νότιο Σουδάν με τουλάχιστον 22 πόντους διαφορά, έτσι ώστε να αποκτήσει εγγυημένο προβάδισμα η "επίσημη αγαπημένη" στο goal average (ενόψει της τρίτης αγωνιστικής) που θα κρίνει τις δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων που θα ολοκληρώσουν την τετράδα των προημιτελικών. Το τελικό 103-86 μάλλον δεν εξυπηρετεί τόσο πολύ τα σχέδιά μας... 

Πως επηρεάζει to +17 των Αμερικάνων την πρόκριση της εθνικής Ελλάδος

Νίκη των Αμερικανών με περισσότερους από 22 πόντους διαφορά θα αποτελούσε ουσιαστικά... εισιτήριο πρόκρισης στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αν ο "Greek Freak" και οι Έλληνες διεθνείς κάνουν το δικό τους καθήκον και κερδίσουν με διαφορά μεγαλύτερη των τριών πόντων την Αυστραλία στον "τελικό πρόκρισης" της Παρασκευής. 

Πλέον τα δεδομένα ενόψει της τρίτης αγωνιστικής διαμορφώνονται ως εξής:  Με την ήττα που υπέστη το Νότιο Σουδάν, που θα τερματίσει υπό φυσιολογικές συνθήκες στην τρίτη θέση του γ' ομίλου (κάτι που θα συμβεί αν ηττηθεί από τη Σερβία το Σάββατο) έφτασε σε αρνητικό συντελεστή πόντων -6 (είχε κερδίσει με +11 το Πουέρτο Τίκο στην πρεμιέρα), την ώρα που η δική μας εθνική βρίσκεται στο -14. 

Αυτό σημαίνει ότι αν Ελλάδα και Νότιο Σουδάν τερματίσουν στην τρίτη θέση των ομίλων τους (και δεν έχουν καλύτερο goal average από Ιαπωνία ή Βραζιλία που θα είναι τρίτες στο β' γκρουπ), τότε το εισιτήριο της πρόκρισης θα κριθεί στο εύρος του σκορ των τελευταίων παιχνιδιών που θα δώσουν στη φάση των ομίλων. Αν βέβαια οι εξαιρετικοί Σουδανοί υποχρεώσουν σε απρόσμενο σοκ τον Νίκολα Γιόκιτς, η συζήτηση αλλάζει, γιατί τότε θα πρέπει να μετρηθούμε με τους "πλάβι" που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο +15. 

Το σόου του Αντεμπάγιο στο πρώτο ημίχρονο και η... χαλάρωση στην επανάληψη

Στα της αναμέτρησης, οι Σουδανοί είχαν το... θράσος να προηγηθούν στα πρώτα λεπτά με 6-7 και 8-10, αλλά η μαζική άμεση αντικατάσταση της αμερικανικής πεντάδας και η είσοδος στο παιχνίδι "σκληρών" αμυντικών όπως οι Χόλιντεϊ, Αντεμπάγιο, Έντουαρντς αποκατέστησε άμεσα την τάξη και η διαφορά εκοτοξεύτηκε στις παρυφές των 20 πόντων. Το ημίχρονο βρήκε τους Αμερικανούς να προηγούνται 55-36 με Κάρι, Λεμπρόν, Τέιτουμ, Μπούκερ να μετρούν συνολικά 0/6 τρίποντα (!). Ποιος ήταν πρωταγωνιστής της ομάδας του Κερ στο πρώτο εικοσάλεπτο; Ο Μπαμ Αντεμπάγιο, ο οποίος έστησε πάρτι στις δύο ρακέτες και έκανε τα στεφάνια του "Πιερ Μορουά" να... αναστενάζουν από τα εντυπωσιακά καρφώματά τους. 

Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι παίκτες του Νοτίου Σουδάν (γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν οι διαφορές στην εξίσωση της πρόκρισης) εμφανίστηκαν στο παρκέ πολύ πιο συγκεντρωμένοι από τους αντιπάλους τους και "ψαλίδισαν" μέσα σε πέντε λεπτά τη διαφορά στο -11 (60-49). 

Ξαφνικά οι Αμερικάνοι έδειξαν να... βαριούνται τη ζωή τους με αποτέλεσμα η τρίτη περίοδος να ολοκληρωθεί με σκορ 21-18... υπέρ του Νότιου Σουδάν (73-57). Η είσοδος, όμως, του διδύμου Λεμπρόν - Ντουράντ στο τελευταίο σκέλος του παιχνιδιού έδειξε να επαναφέρει... αμερικανική αύρα ανωτερότητας στο παρκέ, ωστόσο οι Σουδανοί δεν το έβαζαν κάτω και το τελικό 103-86 μαλλον δεν πρέπει να χαροποίησε ιδιαίτερα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d340deybbmxd)