Ο Απόστολος Χρήστου πέτυχε ένα ανεπανάληπτο κατόρθωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ένας εκπληκτικός κολυμβητής, που αφού πήρε το ρεκόρ του Σπύρου Γιαννιώτη για το πλασάρισμα Έλληνα κολυμβητή σε αγώνισμα πισίνας, με την τέταρτη θέση στα 100μ. ύπτιο,  του ισοφάρισε τις δύο συμμετοχές σε τελικούς αγωνισμάτων σε μία διοργάνωση. Ο Γιαννιώτης είχε συμμετάσχει στα 400μ. ελεύθερο και τα 1.500μ. στην Αθήνα, το 2004, ο Χρήστου το κάνει στα 100μ. και τα 200μ. πεταλούδα, 20 χρόνια μετά. 

Το κάνει με τον εκπληκτικό χρόνο 1.56.33 στο δεύτερο ημιτελικό των 200μ. ύπτιο, μπαίνοντας στον τελικό με τον τέταρτο καλύτερο χρόνο, ακριβώς τον ίδιο που έκανε ο Ούγκο Γκονζάλες. 

Ο Χρήστου, μάλιστα, είπε, σε καθεστώς συναισθηματικής έντασης, πάντως, ότι θα το... σκεφτόταν αν θα έπαιρνε μέρος στα 200μ. πεταλούδα ή θα δινόταν μόνο στη σκυτάλη. Ευτυχώς που το έκανε: αυτή είναι η διοργάνωσή του, μια και το κατόρθωμά του είναι απαράμιλλο. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33zi49cexuh)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κολύμβηση: Τι πλήρωσε ο Σίσκος 


Ο πρώτος προκριματικός ένα συμπέρασμα ανέδειξε: η πρόκριση ήταν εφικτή. Μόνο ο Ούμπερτ Κος κολύμπησε κάτω από 1.56.00, κάτι που έκανε εφικτή την είσοδο στην οκτάδα και στον Απόστολο Σίσκο και στον Χρήστου, που στους προκριματικούς τους πήγαν στις... παρυφές του 1.57.00. 

Ούτως ή άλλως, όμως, η στιγμή ήταν υπέροχη. Δύο Έλληνες κολυμβητές στην ίδια κούρσα ημιτελικών Ολυμπιακών Αγώνων. Θαύμα. Πεντανόστιμο. 

Ο Σίσκος ήταν στη δεύτερη και ο Χρήστου στην έκτη διαδρομή. Αυτό που ήθελαν, ήταν να πάνε νωρίτερα από το πρωί. Ο τέταρτος του πρώτου προκριματικού, Τόμας Τσεκόν, έκανε 1.56.59. Το θέμα είναι πώς ο Χρήστου θα έκανε μέσα σε 10 ώρες ακόμα ένα διακοσάρι. Ο Σίσκος προετοιμάστηκε γι' αυτό. 


Όπως το πρωί, ο Σίσκος πήγε αργά στο πρώτο πενηντάρι, με 27.34, ενώ ο Χρήστου ήταν στο 26.89. Ο πρώτος δεν μπόρεσε να κάνει ό,τι το πρωί, δηλαδή να πάει γρηγορότερα μετά το πρώτο κατοστάρι του και έμεινε στο 1.57.77. Ο Χρήστου, που, σημειωτέον, είχε προετοιμαστεί κυρίως για τα 100μ. ύπτιο, απάντησε στην απορία για το αν θα άντεχε. Άντεξε και παραάντεξε και θα μπορούσε να πάει πιο γρήγορα από το 1.56.33. 

Όπως και να έχει, ό,τι έκανε, του έφτανε. Έκανε ατομικό ρεκόρ και η Κατερίνα Αναστασοπούλου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη μικτή ζώνη, του ζήτησε, μετά τη συνέντευξή τους, να βγάλουν φωτογραφία. Αυτό είναι, εξάλλου, το διαμέτρημά του.