Τα σενάρια ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής της πρώτης φάσης του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024… έχουν πάρει φωτιά και φυσικά η εθνική μας ομάδα εμπλέκεται σε όλα, καθώς διεκδικεί την τρίτη θέση του α’ ομίλου.

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής μόνο μια από τις 12 ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά δεν έχει πλέον ούτε μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης: Το Πουέρτο Ρίκο.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλοι θέλουν να αποφύγουν στα προημιτελικά Λεμπρόν και Ντουράντ

Για τις ομάδες, βέβαια, που θέλουν να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο φτάνοντας στα ημιτελικά, υπάρχει ένας αντίπαλος που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν στα προημιτελικά: Η “ομάδα εκδίκησης” των Ηνωμένων Πολιτειών που κερδίζει με… εικοσάρες ακόμη κι όταν “σβήνει τις μηχανές της” για ένα ολόκληρο ημίχρονο, όπως συνέβη στην αναμέτρηση με το Νότιο Σουδάν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31afzk0yb1d)

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την εθνική μας ομάδα. Γιατί καλή η πρόκριση, αλλά για να έχουμε ελπίδες να μακροημερεύσουμε στο Παρίσι και να διεκδικήσουμε μετά από 15 χρόνια μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση θα πρέπει να αποφύγουμε την παρέα του Λεμπρόν και του Ντουράντ στον επόμενο γύρο. Πως θα συμβεί αυτό; Ας δούμε όλα τα δεδομένα. 

Πως αποφεύγουμε τις ΗΠΑ αν τερματίσουμε τρίτοι

Βάσει του συστήματος διεξαγωγής του ολυμπιακού τουρνουά, οι 8 ομάδες που θα προκριθούν στα προημιτελικά θα χωριστούν σε τέσσερα δίδυμα από τα οποία θα προκύψουν με κλήρωση τα 4 ζευγάρια των νοκ άουτ αναμετρήσεων.

POT 1: Οι καλύτερες πρώτες των τριών ομίλων.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στο συγκεκριμένο pot, και θα πλαισιωθούν είτε από τον πρώτο του δικού μας ομίλου (μόνο αν είναι ο Καναδάς με 3-0 νίκες), είτε από τον πρώτο του 2ου (Γερμανία ή Γαλλία).
POT 2: Ομάδα που θα έχει τερματίσει πρώτη σε όμιλο, αλλά θα έχει το χειρότερο συντελεστή πόντων και η καλύτερη δεύτερη των ομίλων.
POT 3: Οι άλλες δύο ομάδες που θα έχουν τερματίσει δεύτερες στα γκρουπ.
POT 4: Οι δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων.

Υπάρχει, λοιπόν, μια παράμετρος της κλήρωσης που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες "μετωπικής σύγκρουσης" της εθνικής Ελλάδος με τους Αμερικανούς, σε περίπτωση που προκριθούμε τρίτοι (άρα βρεθούμε αυτομάτως στο POT4 της κληρωτίδας): Ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες στα προημιτελικά. Βάσει της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας, τρία είναι τα σενάρια που μπορούν να συμβούν με την “επίσημη αγαπημένη” να προκρίνεται στην 3η θέση.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Η δεύτερη ομάδα που θα πλαισιώσει την Ελλάδα στο POT 4, να προέρχεται από το γκρουπ των ΗΠΑ (σ.σ. ο ηττημένος της αναμέτρησης Σερβία – Νότιο Σουδάν). Αυτομάτως η συγκεκριμένη ομάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους Αμερικάνους, και στέλνει τον Αντετοκούνμπο στην αγκαλιά του Λεμπρόν.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Η δεύτερη καλύτερη πρώτη ομάδα της πρώτης φάσης (μαζί με τις ΗΠΑ) να είναι ο Καναδάς. Και πάλι η Ελλάδα πέφτει υποχρεωτικά με τους Αμερικάνους, καθώς δεν μπορεί να κληρωθεί με ομάδα που αντιμετώπισε στην πρώτη φάση.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Η δεύτερη καλύτερη πρώτη ομάδα του POT1 να είναι η νικήτρια του Γαλλία-Γερμανία και η δεύτερη καλύτερη τρίτη που θα μας πλαισιώσει στο POT4 να προέρχεται από το ίδιο γκρουπ (η νικήτρια του Ιαπωνία - Βραζιλία). Σ' αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα είναι η ευνοημένη του συστήματος της κλήρωσης καθώς υποχρεωτικά θα αντιμετωπίσει Γαλλία ή Γερμανία. 

Η Ελλάδα αποφεύγει δεδομένα τις ΗΠΑ αν τερματίσει στη δεύτερη θέση

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι αν η εθνική μας ομάδα θέλει όχι μόνο να προκριθεί στα προημιτελικά, αλλά να αποφύγει αν είναι εφικτό ους Αμερικάνους για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για ένα μετάλλιο. Για να συμβεί αυτό de facto θα πρέπει απαραίτητα να κερδίσει με μίνιμουμ +10 τους Αυστραλούς και να ελπίζει να επικρατήσουν οι Καναδοί των Ισπανών και να τερματίσει στη δεύτερη θέση του γκρουπ. 

Σε μια τέτοια περίπτωση θα τοποθετηθεί ως δεύτερη ομίλου στο POT3 και η αντίπαλός της θα είναι μία εκ των Γαλλίας, Γερμανίας, Σερβίας ή Νότιου Σουδάν.