Ο "τελικός" για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον β' όμιλο του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων είχε έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς σε περίπτωση που η εθνική Ελλάδος εξασφαλίσει την τρίτη θέση του δικού της ομίλου θα πρέπει να έχει καλύτερο συντελεστή πόντων από τουλάχιστον μία εκ των δύο άλλων τρίτων των γκρουπ. 

Τι έμαθαν, λοιπόν, ο Βασίλης Σπανούλης και οι Έλληνες διεθνείς στο φινάλε της αναμέτρησης της Ιαπωνίας με τη Βραζιλία; Ότι ενδεχομένως να μην αρκεί να κερδίσουν με τρεις πόντους διαφορά την Αυστραλία στις 14.30 για να πανηγυρίσουν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Ολυμπιακού Τουρνουά. Κι αυτό γιατί με τη νίκη της με διαφορά +18 (102-84) επί της Ιαπωνίας η Βραζιλία τερμάτισε στην τρίτη θέση του β' ομίλου βελτιώνοντας πολύ τον συντελεστή πόντων και φτάνοντας τον από το -25 στο - 7. Η εθνική μας λοιπόν για να ξεπεράσει την συγκεκριμένη επίδοση (και εν αναμονή της αυριανής αναμέτρησης Σερβίας - Νοτίου Σουδάν στον γ' όμιλο) θα πρέπει να κερδίσει τους Αυστραλούς με 8 πόντους διαφορά για να είναι εξασφαλισμένη.  

Αν, βέβαια, κερδίσει με +10 ή περισσότερους πόντους τους Αυστραλούς, τότε σε περίπτωση που ο Καναδάς επικρατήσει της Ισπανίας στις 18.15 η ελληνική ομάδα θα αδιαφορεί για το τι θα συμβεί στους υπόλοιπους ομίλους, καθώς θα τερματίσει στη δεύτερη θέση του δικού της γκρουπ και αυτομάτως θα... ετοιμάσει βαλίτσες για Παρίσι! 

Οι Βραζιλιάνοι τη νίκη και τη διαφορά που δεν βολεύει την Ελλάδα

Στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία του σημερινού χορταστικού προγράμματος στο "Πιερ Μορουά" οι ισορροπίες είχαν ουσιαστικά αλλοιωθεί πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης, καθώς οι Ιάπωνες κλήθηκαν να παίξουν τον "τελικό" χωρίς το μεγαλύτερο αστέρι τους. Ο Ρούι Χατσιμούρα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που υπέστη στην αναμέτρηση με τη Γαλλία και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει από τον πάγκο τις προσπάθειες των συμπαικτών του. 

Όσο κι αν οι "σαμουράι" πάλεψαν να φανούν ανταγωνιστικοί χωρίς το φυσικό τους ηγέτη στο παρκέ, από τα πρώτα λεπτά υποχρεώθηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Με τον πολύπειρο Χουέρτας σε ρόλο κουμανταδόρου και τον Μπρούνο Καμπόκλο να κυριαρχεί κάτω από τα δύο καλάθια και να "πυροβολεί" από τη γραμμή των 6,75μ οι Βραζιλιάνοι επέβαλλαν το ρυθμό τους και έφτασαν σε διψήφια διαφορά πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου (28-18 1.28 πριν το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου). Η διαφορά είχε αρχίσει να αποκτά με το "καλημέρα" επικίνδυνες διαστάσεις όχι μόνο για τους Ασιάτες, αλλά... και για την Ελλάδα! 

Με την πρώτη περίοδο να ολοκληρώνεται με +11 υπέρ των Λατινοαμερικάνων, οι Βραζιλιάνοι εμφανίστηκαν στη συνέχεια του αγώνα ακόμη πιο αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν την απουσία των αντιπάλων τους και να... διαλύσουν τους Ιάπωνες. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Τομ Χοβάσι μείωσε προσωρινά ακόμη και στο τρίποντο (39-36), τρία διαδοχικά τρίποντα του Μπενίτεθ... εκτόξευσαν και πάλι το χάντικαπ υπέρ των Βραζιλιάνων με αποτέλεσμα το ημίχρονο να ολοκληρωθεί με αναλλοίωτη τη διαφορά των έντεκα πόντων (55-44). 

Κι ενώ το σενάριο της αναμέτρησης έτεινε να γίνει... άκρως αγχωτιικό για την εθνική Ελλάδος οι αλύγιστοι "Σαμουράι" έφεραν τα πάντα τούμπα! Αν και βρέθηκαν να χάνουν με -16 (66-50, 6.48 πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου) οι Ιάπωνες άρχισαν να βλέπουν το βραζιλιάνικο καλάθι... σαν βαρέλι! 

Με αιχμή του δόρατος τον "δαίμονα" Γιούκι Καβαμούρα και κορυφαίο της παίκτη τον Τζος Χόκινσον, μείωσαν σε 4 πόντους στη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (77-73) και επέστρεψαν για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης. Η κόπωση όμως στο φινάλε αποτέλεσε σύμμαχο των Βραζιλιάνων που... πάτησαν γκάζι και έφτασαν ξανά τη διαφορά στη μεγαλύτερή της διαφορά (+18) στο φινάλε της αναμέτρησης έχοντας ως απόλυτους πρωταγωνιστές τους Καμπόκλο (33π.) και Μπενίτε (19π.)

Δείτε ΕΔΩ τα συνολικά στατιστικά της αναμέτρησης.