Τα τελευταία 24ωρα τα... κομπιουτεράκια για τα σενάρια πρόκρισης της εθνικής Ελλάδος στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είχαν πάρει φωτιά. Μόνο που το πιο δύσκολο σκέλος της εξίσωσης δεν αφορούσε ισοβαθμίες, εξέλιξη άλλων ομίλων ή διαφορές πόντων, αλλά την αντίπαλό μας: Την εξαιρετική Αυστραλία του Πάτι Μιλς και του Τζος Γκίντι! 

Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη ομάδα απέναντι μας θα είχε... καταρρεύσει μετά από το απίστευτο μπούλινγκ που δέχτηκε από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την παρέα του στο πρώτο ημίχρονο. Οι Αυστραλοί, όμως, το πάλεψαν, ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση, επέστρεψαν από το -19 και μετέτρεψαν την πρόκριση σε θρίλερ! Το τελικό 77-71 επί των "boomers" οριστικοποιεί την κατάκτηση της τρίτης θέσης του α' γκρουπ από την ελληνική ομάδα (ανεξάρτητα από την εξέλιξη της αναμέτρησης Καναδά - Ισπανίας που ξεκινά στις 18.15), αλλά η πρόκρισή της στα προημιτελικά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αυριανής αναμέτρησης της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν για τον γ' όμιλο, εκεί που χρειαζόμαστε πάση θυσία νίκη της παρέας του Νίκολα Γιόκιτς με 3 πόντους διαφορά. 

Άμυνα για σεμινάριο και... γαλάζια καταιγίδα από την Εθνική στο πρώτο ημίχρονο

Με τον Βασίλη Σπανούλη να δείχνει εμπιστοσύνη στο δίδυμο Καλάθη - Γουόκαπ στην περιφέρεια, αλλά να επιλέγει να ξεκινήσει στην αρχική πεντάδα τον Μήτογλου στο πλευρό του Αντετοκούνμπο, οι Έλληνες διεθνείς έδειξαν τις... άγριες διαθέσεις τους από το πρώτο δευτερόλεπτο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35dzbudkej5)

Η θέληση και η αυταπάρνηση, βέβαια, ήταν δύο στοιχεία που δεν απουσίαζαν από τα παιχνίδια με Καναδά και Ισπανία. Το νέο στοιχείο που εμφάνισε η εθνική μας στο παρκέ του "Πιερ Μορουά" λεγόταν επιθετική πολυφωνία. Σε ένα από τα κορυφαία ημίχρονα στη σύγχρονη ιστορία της "επίσημης αγαπημένης" οι παίκτες του Σπανούλη... έπιασαν από το λαιμό μια εξαιρετική ομάδα όπως η Αυστραλία και επιδόθηκαν σε ένα αδιανόητο μπασκετικό ρεσιτάλ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35f35dvaw01)

Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν παίκτης-ορχήστρα! Θεριό ανήμερο στην άμυνα και αλάνθαστος στην επίθεση. Ο... κανονικός Ντίνος Μήτογλου εμφανίστηκε στο Λιλ στο τρίτο και πιο καθοριστικό παιχνίδι της πρώτης φάσης. Με μία λέξη "απολαυστικός". 

Με τον Βασίλη Σπανούλη να επιλέγει από το πρώτο δεκάλεπτο εκτενές ροτέισον (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη οι οκτώ παίκτες της δωδεκάδας) οι Έλληνες έμοιαζαν να τρέχουν με... δύο ταχύτητες μεγαλύτερες από τα "καγκουρό". 

"Κλειδί" στο πρώτο ημίχρονο η ευστοχία από τα 6,75μ.

Υπήρχε κι άλλο ένα κομβικό στοιχείο στο πρώτο εικοσάλεπτο που επέτρεψε στην Ελλάδα να κυριαρχήσει και να προηγηθεί με το εκκωφαντικό 53-36: Η ευστοχία από τα 6,75! Αυτή τη φορά οι Έλληνες διεθνείς σούταραν με ποσοστά που άγγιζαν το 45% με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι διάδρομοι στον Γιάννη κι εκείνος να αρχίζει... τις απογειώσεις, προκαλώντας φρενίτιδα στον "γαλανόλευκο" πάγκο και τον Θανάση Αντετοκούνμπο που... ούρλιαζε σε όλα τα καλάθια των συμπαικτών του! 

Ό,τι κι αν έκαναν οι Αυστραλοί ήταν αδύνατο να αναχαιτίσουν το ρυθμό της ελληνικής ομάδας. Ακόμη και το απίθανο κάρφωμα του Έξουμ που θα μπορούσε να δημιουργήσει... ελαφρύ ψυχολογικό πρόβλημα σε οποιονδήποτε αντίπαλο δεν μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες. 

Ούτε φυσικά το... ανεκδιήγητο σφύριγμα των διαιτητών που καταλόγισαν φάουλ-φάντασμα στον Γούκαπ στην εκπνοή της πρώτης περιόδου, βοηθώντας τα "καγκουρό" να μείνουν σε απόσταση αναπνοής (25-24). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35einjx6sdl)

Με ένα απίθανο επί μέρους σερί 14-0 η ελληνική ομάδα έκλεισε με 28-12 τη δεύτερη περιόδο και ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με το εκκωφαντικό +17 (53-36). Ο Σπανούλης, όμως, ήξερε ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει. Και την ίδια ώρα στον αντίπαλο πάγκο ο Μπράιαν Γκόρζιαν προσπαθούσε να τονώσει το ηθικό των δικών του παικτών: "Ξεκινάει καινούργιο παιχνίδι" τους είπε στο τελευταίο τάιμ άουτ του ημιχρόνου. 

Η... ισορροπία του τρόμου στο δεύτερο ημίχρονο

Αν η εθνική μας ομάδα δεν κυνηγούσε διψήφια διαφορά για να εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά, αλλά και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση του ομίλου της (σε περίπτωση νίκης του Καναδά επί της Ισπανίας) που θα της επιτρέψει να αποφύγει τη σκόπελο των Αμερικάνων στην επόμενη φάση, το σενάριο του παιχνιδιού θα χαρακτηριζόταν μη αναστρέψιμο. 

Ωστόσο ήταν ολοφάνερο ότι το δεύτερο εικοσάλεπτο δεν θα είχε σχέση με το πρώτο. Όχι μόνο επειδή ήταν σχεδόν αδύνατο να συνεχίσει η ελληνική ομάδα στον ίδιο εξωφρενικό ρυθμό, αλλά επειδή και η Αυστραλία είναι μια ομάδα ατσαλωμένη στα δύσκολα και με σπάνιο χαρακτήρα. Τα ποσοστά ευστοχίας άρχισαν να μειώνονται επικίνδυνα, οι "boomers" άρχισαν να περιορίζουν τη δράση των παικτών του Σπανούλη, και η διαφορά άρχισε να ροκανίζεται... 

Έπεσε στα οριακά επίπεδα του -12 (3.47 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου), αλλά ένα εύστοχο τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου δεν επέτρεψε στους Αυστραλούς να ρίξουν πιο χαμηλά τη διαφορά. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με επί μέρους σκορ 14-9 υπέρ της εθνικής μας... δείγμα και τιυ άγχους που είχε αρχίσει να κυριεύει και τις δύο ομάδες στο παρκέ. 

Έμεινε από καύσιμα στο φινάλε η εθνική Ελλάδος

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εθνικής Ελλάδος στην έναρξη του τελευταίου - και καθοριστικού δεκαλέπτου - ήταν οι χαμηλοί δείκτες ενέργειας στο ρεζερβουάρ. Οι Αυστραλοί (ομάδα που στηρίζεται στα φυσικά τους προσόντα) έδειχναν με περισσότερη ενέργεια μείωσαν άμεσα στο -7 (62-55), αλλά ένα εύστοχο τρίποντο του Αντετοκούνμπο έδωσε το σύνθημα για την τελική ευθεία. 

Τα "καγκουρό", όμως, δεν έλεγαν να πέσουν νοκ άουτ στο καναβάτσο. Η διαφορά ισορροπούσε για τέσσερα λεπτά στα όρια του +8 (που θα εξασφάλιζε την πρόκριση της εθνικής ομάδας μετά την επιβλητική νίκη της Βραζιλίας επί της Ιαπωνίας στον β' όμιλο

Ήταν η ώρα των Αυστραλών! Με διαδοχικά σπουδαία σουτ από τα 6,75μ και τον Πάτι Μιλς να οδηγεί την αντεπίθεση της ομάδας του, η διαφορά έπεσε ακόμη και στο +4 (69-45). Η πρόκριση θα κρινόταν σε οριακές καταστάσεις... 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gd04xf0mh)

Με τη διαφορά στο καλάθι (71-69 2.40 πριν το φινάλε) όλοι έψαχναν για τον... ήρωα της πρόκρισης. Και οι Έλληνες και οι Αυστραλοί. Κι αυτός ήταν ο Τόμας Γουόκαπ. Με τρίποντο και κλέψιμο στα τελευταία δευτερόλεπτα ο "εθνικός μας Θωμάς" σφράγισε το τελικό 77-71 και έδωσε το έναυσμα για το... καρδιοχτύπι των επόμενων ωρών. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35eu4s3zzeh)

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.