Η Πασαντίνα του Τέξας απέχει από την Αθήνα 10.175,63 χιλιόμετρα. Και είναι σίγουρο πως όταν ο Τόμας Γουόκαπ έπαιζε μπάσκετ ως μαθητής στο γειτονικό Ντίερ Παρκ (το… πάρκο των ελαφιών) δεν σκεφτόταν ποτέ ότι μια μέρα θα φορούσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας μιας άλλης χώρας και θα πάλευε για τα δικά της χρώματα.

Στο μπάσκετ, όμως, ο κανονισμός των νατουραλιζέ που επιτρέπει στις εθνικές ομάδες να προσφέρουν διαβατήριο σε έναν παίκτη του ρόστερ τους δίνει τη δυνατότητα σε Αμερικανούς να αγωνίζονται με τη φανέλα της Ρωσίας! Ολόκληρο Ευρωπαϊκό είχε χαρίσει στις “αρκούδες” ο Τζέι Αρ Χόλντεν το 2007 παίζοντας στο πλευρό του Χριάπα και του Κιριλένκο. Και ψάχνοντας πρωτοκλασσάτους παίκτες στο ελληνικό μπάσκετ με το σταγονόμετρο, αν δεν είχαμε εμπιστευτεί τη θέση στον ξανθομάλλη γκαρντ, σήμερα ίσως να μη μιλάγαμε για την πιθανότητα πρόκρισης στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. 

Χρειάζεται η εθνική Ελλάδος νατουραλιζέ; Εννοείται πως ναι... 

Η συζήτηση για το κατά πόσο η εθνική Ελλάδος χρειάζεται νατουραλιζέ στο ρόστερ της είναι επιεικώς… αστεία από τη στιγμή που “μπασκετικές βιομηχανίες” με πολύ μεγαλύτερη παραγωγή παικτών από τη δική μας ακολουθούν τη συγκεκριμένη πεπατημένη. Τι να συζητάμε; Κοτζάμ Ισπανία και τα τελευταία χρόνια στηρίζει το αγωνιστικό πλάνο της εθνικής της ομάδας στους ώμους του χαρισματικού Λορέντζο Μπράουν, του νέου σπουδαίου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού AKTOR.

Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, ο Τόμας Γουόκαπ άκουγε τα… εξ αμάξης λόγω των χαμηλών του πτήσεων στα παιχνίδια με Καναδά και Ισπανία. Ναι, ο “Θωμάς” δεν ήταν καλός στην εκκίνηση της εθνικής μας στη Λιλ. Έμελλε, όμως, να βάλει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του στην εντυπωσιακή επικράτηση της Ελλάδας επί της Αυστραλίας.

Θέλοντας να ανταποδώσει, ενδεχομένως, και την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βασίλη Σπανούλη στο πρόσωπό του ο ξανθομάλλης γκαρντ ήταν με μία λέξη συγκλονιστικός! Ήταν παντού, σε άμυνα και επίθεση!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35hbm9mjv6x)

Ένας Αμερικανός θυσιάζει τα καλοκαίρια του την ώρα που Ελληνόπουλα ζητούν... ξεκούραση

Μισό λεπτό, όμως. Αυτό είναι το ζητούμενο; Να κρίνεται ο Γουόκαπ κάθε φορά με βάσει τα στατιστικά του; Όχι… Υπάρχει ένα πιο σημαντικό στοιχείο αξιολόγησης στην παρουσία του στην εθνική μας ομάδα.

Αν δεν το έχετε καταλάβει ο Γουόκαπ έχει να κάνει… κανονικές διακοπές τρία χρόνια! Και όχι μόνο απολαμβάνει την παρουσία του στην εθνική μας ομάδα, αλλά με την αυταπάρνηση που επιδεικνύει προκαλεί – καλώς ή κακώς – συγκρίσεις με βέρα Ελληνόπουλα που αρνούνται προσκλητήρια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, προκειμένου να ξεκουραστούν και να είναι πιο “φρέσκοι” στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των συλλόγων τους.

Μην το πάμε μακριά. Ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, επικοινώνησε με τον Βασίλη Σπανούλη πριν από την έναρξη της προετοιμασίας για το προολυμπιακό  και ζήτησε να εξαιρεθεί από τις υποχρεώσεις της εθνικής μας για να γεμίσει μπαταρίες.

Ένα παλικάρι στα 23 του χρόνια. Την ίδια ώρα ο Γουόκαπ που παίζει τρία χρόνια ασταμάτητα δίνει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του σε κάθε άμυνα, σε κάθε κυνηγητό της μπάλας, σε κάθε διεκδίκηση ριμπάουντ, τόσο στα παιχνίδια, όσο και στις προπονήσεις.

Συγχωρέστε μας, αλλά αυτό το παλικάρι τιμάει και με το παραπάνω το εθνόσημο που υπάρχει στο στήθος του. Και μακάρι ο δικός του ζήλος να μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα μικρά σε ηλικία Ελληνόπουλα που ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν μπάσκετ στις Ακαδημίες και φιλοδοξούν μια μέρα να φορέσουν τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Γιατί τι θέλει κάθε εθνική ομάδα; Παίκτες να την πονάνε, να τη σέβονται και να δίνουν και την ψυχή τους γι’ αυτή! Και ο Γουόκαπ το πράττει από την πρώτη στιγμή που το ελληνικό κράτος τον εμπιστεύτηκε για να τιμήσει τη χώρα που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gob9kwyqx)