Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συμμετοχή δύο intersex πυγμάχων στην κατηγορία των γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Ιμανέ Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν έλαβαν άδεια από τη ΔΟΕ για να αγωνιστούν στο Παρίσι, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ομοσπονδία δεν τους είχε επιτρέψει να αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επειδή απέτυχαν στα τεστ φύλου.

Η Κελίφ, μάλιστα, αγωνίστηκε απέναντι στην Άντζελα Καρίνι και η Ιταλίδα εγκατέλειψε μετά από 46 δευτερόλεπτα. Η Καρίνι ανέφερε σε δηλώσεις της ότι δεν είχε νιώσει άλλη φορά μετά από γροθιά.

Ο γιατρός Κρατικό Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε σχόλια περί «άντρα που χτυπάει γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ή για τη «ΔΟΕ που επέτρεψε σε άντρα να αγωνιστεί ενάντια σε γυναίκες», με μία σειρά από σχόλια στο Χ, όπου διασαφηνίζει την κατάσταση.

«Η σπάνια ιατρικά κατάσταση εκ γενετής γυναικεία εξωτερικά όργανα με Υ το ένα χρωμόσωμα φύλου λέγεται “διαφυλία” και στην πιο σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία “φάσμα φύλου”», γράφει ο κ. Παπανικολάου.



Σε επόμενο thread ο κ. Παπανικολάου εξηγεί: «Η Αλγερινή πυγμάχος (η οποία 21 ετών είχε αγωνιστεί κανονικότατα και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα όπου αποκλείστηκε νωρίς) είναι μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση: άτομο που γεννιέται με γυναικεία εξωτερικά όργανα, το μεγαλώνουν ως κορίτσι και αργότερα το εντάσσουν στην κοινωνία ως γυναίκα (με ότι αυτά σημαίνουν σε κάθε κοινωνία, εν προκειμένω για στην Αλγερινή κοινωνία) όμως στην εφηβεία δεν εμφανίζει εμμηνορυσία και αναπτύσσει ορισμένα αρρενωπά σωματικά χαρακτηριστικά».



Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις του ο καθηγητής Παπανικολάου προσθέτει: «Αν ρωτήσετε κάποιον υπερήλικα γονέα, θείο, παππού είναι αυτό που παλιά (όταν δεν υπήρχαν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις) το έλεγαν “αντρογυναίκα” και που κοινωνικά ήταν γυναίκα άτεκνη (πολύ συχνά έγγαμη) με ασυνήθιστη για γυναίκα μυϊκή δύναμη. Αυτό γιατί παρά τα εκ γενετής γυναικεία εξωτερικά όργανα (που καθορίζουν την κοινωνική θέση ως γυναίκα) ο τύπος των χρωμοσωμάτων φύλου είναι αρσενικός (ΧΥ). Σε επίπεδο κανονισμών αγώνων το θέμα κινείται στα ψιλά γράμματα των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας από τη μία: “αφού έχεις υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έστω κι αν δεν φταις γι’ αυτά (δεν παίρνεις αναβολικά) όχι, δεν μπορείς να αγωνιστείς” και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από την άλλη: “αφού αποδεδειγμένα τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σου δεν οφείλονται σε λήψη αναβολικών, ναι μπορείς να αγωνιστείς”.

Όλα τα υπόλοιπα για “τραβεστί”, για “άνδρες που ξυλοφορτώνουν γυναίκες”, για “γουόκ ατζέντες” (το “γουόκ αντζέντα στην … Αλγερία” πρέπει να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της ημέρας) είναι γελοίες ψεκασμένες αρλούμπες.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας».