Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ επικράτησε με 77-71 της Αυστραλίας και έφερε σε δύσκολη θέση την Ισπανία για τη πρόκριση στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Οι "φούριας ρόχας" θα τερματίσουν ή πρώτοι ή... τέταρτοι στον όμιλο τους αναλόγως την έκβαση του αποτελέσματος κόντρα στον Καναδά.

Η χώρα της Βόρειας Αμερικής ήταν καλύτερη στο πρώτο κομμάτι του αγώνα και πήρε προβάδισμα 11 πόντων (49-38) στο ημίχρονο, αλλά η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο επέστρεψε στη διεκδίκηση της νίκης ρίχνοντας τη διαφορά μέχρι και στους τρεις πόντους επτά λεπτά πριν το φινάλε.

Ο Καναδάς δεν καθάρισε στο τέλος τα κρίσιμα ριμπάουντ και άφησε τους Ίβηρες να μειώσουν στον έναν πόντο (86-85) 2,7" δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά οι βολές του Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ και το χαμένο τρίποντο του Γιουλ έκρινε το παιχνίδι στο φινάλε.

Ο Γιουλ κράτησε την Ισπανία στο σκοράρισμα

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Καναδά να μπαίνει καλύτερα στην αναμέτρηση έχοντας πιο ορθολογικό τρόπο στην επίθεση του, με τον Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ να ξεκινάει... ζεστός δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του με +6 (12-6) στα πρώτα πέντε λεπτά.

Η είσοδος στο παρκέ του Σέρχιο Γιουλ άλλαξε το ρυθμό του αγώνα, με τον αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης να πετυχαίνει ένα από τα δικά του "σκοτωμένα" τρίποντα και να στέλνει την Ισπανία στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου στους πάγκους ισόπαλη με 19-19.

Ξέσπασμα του Σάι Γκίλτζιους και διαφορά για τον Καναδά στο ημίχρονο

Στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα δεν πήγαν το ίδιο καλά για τους "Ίβηρες" παρά το γεγονός πως βρισκόταν κοντά στο σκορ μέχρι και πέντε λεπτά πριν το ημιχρονο (36-32), με τη χώρα της Βόρειας Αμερικής να... λύνεται επιθετικά και να βρίσκει πιο εύκολα λύσεις προς το καλάθι.

Με κύριο εκφραστή τον Σάι Γκίλτζιους αλλά και σπουδαία τρίποντα από τον Νέμπαρντ ο Καναδάς ανέβασε τη διαφορά του στο +11 (49-38) παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γουίλι Ερναγκόμεθ που πραγματοποιούσε σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Ξέφυγε ο Καναδάς αλλά επέστρεψε με τα τρίποντα η Ισπανία

Ο Καναδάς μπήκε καλύτερα στο δεύτερο μέρος φτάνοντας μάλιστα τη διαφορά στο +14 (56-42), αλλά η Ισπανία απέδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να... πεθάνει τόσο εύκολα στον αγώνα και με τον Γιουλ να ευστοχεί ξανά για τρεις μείωσε στους 8 (58-50) πέντε λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Τα σουτ των "φούριας ρόχας" άρχισαν να μπαίνουν και μείωσαν μέχρι και στους 5 (61-56) χάρις σε εύστοχο τρίποντο του Χουάντσο Ερναγκόμεθ, αλλά στα τελευταία δύο λεπτά δεν κατάφερε να σκοράρει με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -8 (64-56) στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Νικητής ο Καναδάς και πρώτος στον όμιλο των Ολυμπιακών Αγώνων σ' ένα παιχνίδι θρίλερ

Οι δύο ομάδες βρήκαν "ήρωες" από το... πουθενά με την Ισπανία να βλέπει τον Μπριθουέλα να βάζει εννιά σερί πόντους και να μειώνει στους 3 (68-65) την ώρα που οι Καναδοί βρίσκουν σκορ μόνο από το πρόσωπο - κλειδί τους, Άντριου Νέμπαρντ επτά λεπτά πριν το φινάλε.

Ο Ντίλον Μπρουκς βγήκε μπροστά τη στιγμή που τον χρειαζόταν η χώρα της Βόρειας Αμερικής και με δύο πολύ δύσκολα προσωπικά καλάθια ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +7 (74-67) με έξι λεπτά να παρέμεναν στο ρολόι για το τέλος του συγκλονιστικού αγώνα.

Οι "φούριας ρόχας" με οδηγό τον Μπριθουέλα συνέχισε να βρίσκεται πολύ κοντά στο σκορ μιας και ήταν στο -3 (82-79) δύο λεπτά πριν το τέλος, με τον γκαρντ της Μπαρτσελόνα να πραγματοποιεί το παιχνίδι της... ζωής του με την Ισπανία.

Ένα φάουλ μετά το σουτ του Σάι Γκίλτζιους έφτασε τη διαφορά στους 2 (82-80) με τη μία εύστοχη βολή του Αμπρίνες, αλλά ο Αρ Τζέι Μπάρετ θυμήθηκε τη ματσάρα που έκανε κόντρα στην Αυστραλία και με τρίποντο έστειλε τον Καναδά στο +5 (85-80) 39" δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Το παιχνίδι δεν τελείωσε εκεί όμως, καθώς ο Πραντίγια με δύο επιθετικά ριμπάουντ και μ' ένα καλάθι και μία ασίστ στον Γιουλ μείωσαν στον έναν πόντο (86-85) 2,7" δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα που έχει μεταμορφωθεί σ' ένα πραγματικό... θρίλερ.

Οι Ισπανοί αναγκάστηκαν να κάνουν φάουλ στον Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ που ευστόχησε και στις δύο βολές. Ο Σέρχιο Γιουλ πήρε το σουτ από το κέντρο, η μπάλα δεν κατέληξε στο καλάθι και οι Ίβηρες έμειναν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και ο Καναδάς τερμάτισε στη πρώτη θέση και περιμένει το αποτέλεσμα του Γερμανία - Γαλλία για να δει τι θα περιμένει στην κλήρωση.