Το φιλικό με την Τερνάνα αποτελούσε μια ευκαιρία... ξεμουδιάσματος για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ενόψει του κυρίως πιάτου της διήμερης  επίσκεψης των "ερυθρόλευκων" στην Ιταλία, που δεν είναι άλλο από την υψηλού ενδιαφέροντος αναμέτρηση με τη Ρόμα (Σάββατο 3/8 στις 18.00). 

Το τελικό 4-0 υπέρ των Πειραιωτών δεν αντέχει σε ιδιαίτερη ανάλυση, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού χρειάστηκαν απλά ένα εικοσάλεπτο ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο για να φτάσουν σε άλλη μια νίκη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Απλά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ρόλου που μπορούν να έχουν οι πρωταθλητές Ευρώπης "μπέμπηδες" στη διάρκεια της σεζόν, καθώς μετά από τον Μουζακίτη, ήρθε η σειρά των Κουτσίδη, Παπακανέλλου να πανηγυρίσουν τα παρθενικά τους γκολ με την πρώτη ομάδα, και συνολικά να πιστοποιήσουν σε άλλο ένα φιλικό ότι είναι πανέτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας τους. 

Το παιχνίδι, βέβαια, με την ομάδα που αγωνίζεται στην τρίτη επαγγελματική κατηγορία της γειτονικής χώρας απέκτησε... ζουμί με την ανακοίνωση της ενδεκάδας που θα χρησιμοποιούσε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Κι αυτό γιατί στην κορυφή της επίθεσης δέσποζε το όνομα του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ. 

jaremtsuk_olympiakos_ternana_filiko_1

Ο παίκτης, βέβαια, που έμελλε να στρέψει πάνω του τους προβολείς του ενδιαφέροντος ήταν το έτερο από τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού καθώς ο Κρίστοφερ Βέλντε χρειάστηκε... ελάχιστα λεπτά από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο (στο 70') για να πιστοποιήσει τα τεχνικά του χαρίσματα και να πετύχει το πρώτο γκολ (έστω και σε φιλικό επίπεδο) με τη φανέλα της νέας του ομάδας. 

velde_olympiakos_ternana

Η πρεμιέρα του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Σε ότι αφορά τον Γιάρεμτσουκ, λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόκτησης του Ουκρανού επιθετικού, ο Βάσος τεχνικός θέλησε να δώσει άμεσα λεπτά συμμετοχής σε έναν φορ που θεωρεί ότι μπορεί να δώσει πολλές λύσεις τη σεζόν που εκκινεί, στο πλευρό του Αγιούμπ Ελ Κααμπί. 

Ο Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε το πρώτο φιλικό επί ιταλικού εδάφους με τους Αναγνωστόπουλο, Κοστίνια, Αποστολόπουλο, Άμπι, Κουτσίδη, Ρέτσο, Μουζακίτη, Παπακανέλλο, Μασούρα, Μάρτινς, Γιάρεμτσουκ. Στο δεύτερο ημίχρονο χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι Μπότης, Βέλντε, Μπιανκόν, φανερώνοντας τις προθέσεις του Ισπανού ενόψει και του φιλικού με τη Ρόμα. 

olympiakos_endekada_ternana

H Tερνάνα του Ιγκνάσιο Αμπάτε (του επί σειρά ετών άσου της Μίλαν που στα 37 του χρόνια πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στους επαγγελματικούς πάγκους) έδειξε να εκματαλλεύεται τη χαλαρότητα με την οποία εμφανίστηκαν οι Πειραιώτες στο χορτάρι του "Libero Liberati". Με το παιχνίδι να διεξάγεται κάτω από αφόρητη ζέστη, η εικόνα των "ερυθρόλευκων" στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αυτή που θέλει να βλέπει ο 64χρονος προπονητής. 

Ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία σχέση σε επίπεδα έντασης με την εικόνα που είχε παρουσιάσει στα φιλικά της Ολλανδίας και για 45 λεπτά απείχε αρκετά από τα στάνταρντς και τους κανόνες που έχει θέσει ο Μεντιλίμπαρ. Μοιραία, με την μπάλα να μην φτάνει συχνά στα ιταλικά καρέ, και την Τερνάνα να μην μπορεί να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Αναγνωστόπουλου τα πρώτα 45'... μάλλον ταλαιπώρησαν τους φιλάθλους που επέλεξαν να βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου της Τερνάνα που φιλοξένησε το ματς.  

Κάπως έτσι έπεσε και ο Γιάρεμτσουκ θύμα της γενικότερης... ραθυμίας που επικρατούσε στο χορτάρι, με τον Ουκρανό να βγαίνει συχνά-πυκνά εκτός περιοχής για να "σπάσει" την μπάλα στους συμπαίκτες του "ανοίγοντας" διαδρόμους, αλλά μέχρι εκεί. Μπάλα σε θέση βολής για να ξεδιπλώσει τις δεδομένες εκτελεστικές του ικανότητες δεν δέχτηκε... ούτε για δείγμα. Μοιραία, λοιπόν, ήταν αρκετές φορές που η μετριότατη εικόνα των ποδοσφαιριστών του προκάλεσε την απορία του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο. 

medilibar_olympiakos_ternana

Το ξύπνημα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο και τα... παρθενικά γκολ

Τελικά χρειάστηκε να περάσουν 54' λεπτά για να δούμε σε δράση το νέο "θωρηκτό" του Ολυμπιακού σε δράση μέσα στο "κουτί", όταν ο Γιάρεμτσουκ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί αδράνεια της ιταλικής άμυνας, αλλά το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στα πόδια του πορτιέρο της Τερνάνα. Ήταν το πρώτο δείγμα επιστροφής του... κανονικού Ολυμπιακού μετά το λήθαργο των πρώτων 45 λεπτών, το οποίο ήρθε να επιβεβαιωθεί μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο με ένα καταιγιστικό "ερυθρόλευκο" κρεσέντο και τους Πειραιώτες να μετρούν δύο γκολ, ένα δοκάρι και δύο σπουδαίες ευκαιρίες. 

Μην περιμένετε, βέβαια, κάποια σοβαρή κριτική για την απόδοση των κατόχων του Conference League. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων που μόλις οι "ερυθρόλευκοι"... χάιδεψαν το γκάζι στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου, μετετρεψαν το φιλικό σε μια δυνατή προπόνηση. Άλλωστε ο Μεντιλίμπαρ περισσότερο ήθελε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι για να δώσει λεπτά συμμετοχής σε Γιάρεμτσουκ και Βέλντε και λιγότερο για να προχωρήσει σε μια συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της ομάδας. 

Οι καλύτερες φάσεις του φιλικού του Ολυμπιακού με την Τερνάνα

2' O Πατάνε επιχείρησε με μακρινή "λόμπα" να αιφνιδιάσει τον Αναγνωστόπουλο, αλλά ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού απομάκρυνε την μπάλα. 

21' Στη μοναδική φάση του πρώτου ημιχρόνου που ο Μεντιλίμπαρ είδε ορθόδοξη πίεση από τους παίκτες του στους Ιταλούς αμυντικούς, ο Μασούρας έκλεψε την μπάλα, αλλά αστόχησε από ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση.  

54' Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Γιάρεμτσουκ με την ερυθρόλευκη φανέλα, με τον τερματοφύλακα Φράνκε να αποκρούει σωτήρια με τα πόδια δυνατό σουτ του Ουκρανού από κοντινή απόσταση. 

55' Νέα σωτήρια επέμβαση του τερματοφύλακα της Τερνάνα σε εντυπωσιακή κεφαλιά του Κοστίνια. 

58' H πίεση του Ολυμπιακού αποδίδει καρπούς, καθώς μετά από σέντρα του Κοστίνια και μεταβίβαση του Γιάρεμτσουκ, ο Ζέλσον Μάρτινς πέτυχε ένα ακόμη γκολ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας με κοντινό πλασέ... 0-1

60' Μια στιγμή που θα θυμάται σε όλη του τη ζωή ο Ισίδωρος Κουτσίδης, καθώς μετά από εκτέλεση κόρνερ νίκησε τους αμυντικούς των γηπεδούχων και με διαγώνια κεφαλιά πανηγύρισε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της πρώτης ομάδας... 0-2

63' Σειρά του Παπακανέλλου να αγγίξει το δικό του γκολ, αλλά το δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής σταματά στο δεξί κάθετο δοκάρι. 

76' Ο Βέλντε πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού με δυνατό διαγώνιο σουτ κι ενώ δευτερόλεπτα νωρίτερα ο εξαιρετικός Φράνκε είχε πει νέο "όχι" σε δυνατό σουτ του Παπακανέλλου... 0-3

84' Μια του Φράνκε, δυο του Φράνκε... τρεις και η καλή μέρα του Παπακανέλλου, με το νεαρό άσο να βρίσκει το δικό του παρθενικό γκολ με την πρώτη ομάδα από κοντινή απόσταση, παίρνοντας το ριμπάουντ μετά από προσπάθεια του Μασούρα... 0-4