Μπορεί η εθνική Ελλάδος να χρειαστεί να περιμένει 24 ώρες για να μάθει αν θα ταξιδέψει τελικά στο Παρίσι για να συμμετάσχει την Τρίτη σε έναν από τους τέσσερις προημιτελικούς του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, αλλά γνωρίζει εδώ και λίγη ώρα τον αντίπαλό της στους "8" αν δεχτεί αύριο το βράδυ το δώρο της πρόκρισης από τον Νίκολα Γιόκιτς, τον Φίλιπ Πετρούσεφ και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στην αναμέτρηση της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν (Σάββατο στις 22.00). 

Αν, λοιπόν, οι Βαλκάνιοι γείτονές μας δεν πέσουν θύματα κάποιας μεγάλης έκπληξης και επικρατήσουν με διαφορά τριών πόντων (και πάνω) των Αφρικανών, η εθνική Ελλάδος θα μονομαχήσει για μια θέση στα ημιτελικά με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία σε μια άτυπη ρεβάνς του προημιτελικού του Eurobasket 2022, όταν η παρέα του Ντένις Σρέντερ είχε "κόψει" το δρόμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Ελλήνων διεθνών προς τα ημιτελικά, επικρατώντας με 107-96. 

Germany 🇩🇪 - Greece 🇬🇷 | Quarter-Final | Game Highlights - FIBA #EuroBasket 2022

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κλήρωση των προημιτελικών και ο δρόμος προς τον τελικό

Με τη σαρωτική νίκη τους επί της Γαλλίας οι Γερμανοί έγιναν η ομάδα που θα τοποθετηθεί επικεφαλής μαζί με τις ΗΠΑ στην αυριανή κλήρωση των "8" και αυτομάτως θα αντιμετωπίσει μια από τις δύο καλύτερες τρίτες των γκρουπ της πρώτης φάσης. Επειδή, όμως, η μία είναι δεδομένα η Βραζιλία τα "πάντσερ" του Χέρμπερτ δεν γίνεται να μονομαχήσουν με ομάδα που έπαιξαν στον πρώτο γύρο και αυτομάτως θα "σταυρώσουν" με τη δική μας εθνική. 

Πλέον γνωρίζουμε αρκετά δεδομένα των pot που θα διαμορφωθούν στην κληρωτίδα της FIBA. 

POT1: Σ' αυτό θα βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία (εκτός φυσικά αν... έρθει ο κόσμος ανάποδα και χάσουν οι Αμερικάνοι από το αποκλεισμένο Πουέρτο Ρίκο το απόγευμα του Σαββάτου). 

POT2: Σ' αυτό θα βρίσκεται δεδομένα ο Καναδάς και θα πλαισιωθεί είτε από τη Σερβία (αν νικήσει έστω και με ένα πόντο το Νότιο Σουδάν), είτε από το Νότιο Σουδάν (αν κερδίσει με +9 τη Σερβία), είτε από τη Γαλλία (αν κερδίσει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία με διαφορά μικρότερη των 9 πόντων) 

POT3: Εδώ έχει "κλειδώσει" η παρουσία της Αυστραλίας και της Γαλλίας σε περίπτωση νίκης της Σερβίας, και μοναδική πιθανότητα να αλλάξει το δίδυμο είναι να κερδίσει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία με διαφορά μικρότερη του +9.

POT4: Η μία θέση είναι δεδομένη της Βραζιλίας και η δεύτερη θα συμπληρωθεί είτε από την Ελλάδα (με νίκη +3 της Σερβίας επί του Νότιου Σουδάν), είτε από τη Σερβία (αν ηττηθεί από το Νότιο Σουδάν), είτε από το Νότιο Σουδάν (αν χάσει με διαφορά μικρότερη των 3 πόντων από τη Σερβία). 

Οι ομάδες του POT 1 θα αντιμετωπίσουν αυτές του POT 4 και εκείνες του POT 2 θα μονομαχήσουν με τις ομάδες του POT 3. Ομάδες που συνυπήρξαν στο ίδιο γκρουπ στην πρώτη φάση δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες. 

Αυτό σημαίνει ότι οι Σέρβοι επικρατήσουν με +3 πόντους της ομάδας του Νοτίου Σουδάν και, προφανώς, κερδίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Πουέρτο Ρίκο τα ζευγάρια των "8" στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 θα είναι τα εξής: 

ΗΠΑ - Βραζιλία
Γερμανία - Ελλάδα 
Καναδάς - Γαλλία
Σερβία - Αυστραλία

Η κλήρωση των προημιτελικών θα πραγματοποιηθεί τρία τέταρτα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου (και καθοριστικού για την Ελλάδα) αγώνα της πρώτης φάσης του ολυμπιακού τουρνουά, ανάμεσα σε Σερβία και Νότιο Σουδάν που θα ξεκινήσει στις 22.00 του Σαββάτου 3/8.