Δεν είναι δα η πρώτη φορά που η FINA δείχνει γιατί το πόλο δεν έχει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως, ωστόσο για να καταλάβει κάποιος τον παραλογισμό, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα σενάρια της εθνικής Ελλάδος πόλο Γυναικών για πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η "γαλανόλευκη" έχει κάνει τρεις ήττες στον όμιλό τους και παίζει με τη Γαλλία, σε μία αναμέτρηση που πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει με καθαρό σκορ, για να μπει στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά. 


Το παιχνίδι θα γίνει στι 21:05 της Κυριακής 4 Αυγούστου, ενώ πρωτύτερα, στις 16:35, η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία. Οι Ισπανίδες, με νίκη, θα πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι Ιταλίδες θα μείνουν στη νίκη επί της Ελλάδας, 12-8. Η ομάδα του Τεό Λοράντου, από τη μεριά της, έχει επίσης τρεις βαθμούς, με το 9-8 που επικράτησε των "σετερόσα". 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gqdsbrf5t)


Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση επικράτησης της Εθνικής, είναι πολύ πιθανή η τριπλή ισοβαθμία. Στο μπάσκετ, που είναι νωπό το παράδειγμα, η τριπλή ισοβαθμία κρίνεται στο ενεργητικό των τριών ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια, εφόσον φυσικά καθεμία εξ αυτών έχει μία νίκη και μία ήττα απέναντι στις αντιπάλους της, Αν ίσχυε, λοιπόν, αυτό το σενάριο στο τουρνουά πόλο, η Εθνική θα ήθελε νίκη με τρία γκολ διαφορά επί της Γαλλίας για να περάσει. 

Ολυμπιακοί Αγώνες, πόλο Γυναικών: Κλαυσίγελως με τον κανονισμό



Ωστόσο, υπάρχει ένας αστερίσκος από τη World Aquatics που αναφέρει πως εφόσον η Ιταλία μείνει τρίτη, τότε δεν έχει σημασία η διαφορά τερμάτων, αφού διαγράφεται, η θέση της "σφραγίζεται" και έτσι η ισοβαθμία απασχολεί μόνο την Ελλάδα, που της αρκεί η απλή νίκη επί της Γαλλίας, για να περάσει στα προημιτελικά και να αφήσει εκτός την οικοδέσποινα. 

Ωστόσο, υπάρχει μία άλλη υποσημείωση σε αυτήν την περίπτωση, η οποία είναι... τρομακτική. Εφόσον η Ελλάδα νίκησει με διαφορά οκτώ γκολ και πάνω τη Γαλλία, τότε περνάει τρίτη και μένει εκτός η... Ιταλία. Με αυτόν τον τρόπο και σε ένα σενάριο που η Γαλλία βρίσκεται με διαφορά τριών γκολ πίσω στο σκορ στις αρχές του τέταρτου οκτάλεπτου, μπορεί ο προπονητής να σκεφτεί την επιλογή της κατάρρευσης και της διακωμώδησης του αθλήματος, αφού αυτό το δικαίωμα του δίνει η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35m8au2hvy1)


Δηλαδή, για να καταλάβει κάποιος το οξύμωρο του κανονισμού, εφόσον η Γαλλία ηττηθεί, προτιμά αυτό να γίνει με οκτώ γκολ διαφορά και όχι με ένα. Δηλαδή περνάει αν συντριβεί, αλλά όχι αν παλέψει μέχρι τέλος. Πάντα στην περίπτωση, βέβαια, που η εθνική πόλο Γυναικών της Ελλάδας εμφανιστεί κανονικά στην πισίνα. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κανονισμός ισχύει και στα ηλικιακά πρωταθλήματα στα ημέτερα. Όχι, μπράβο να επιβραβεύετε τη συντριβή αντί για την αίσθηση ανταγωνισμού. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι στον α' όμιλο ξεκαθαρίστηκαν οι τέσσερις ομάδες που προκρίνονται, με την Κίνα, μετά την ήττα της από την Ουγγαρία 17-11, να μένει εκτός. 

Αυτήν τη στιγμή είναι πρώτη η Αυστραλία, που νίκησε 10-7 τον Καναδά, με οκτώ βαθμούς, ακολουθεί η Ολλανδία, που είχε ρεπό, με επτά, ενώ η Ουγγαρία έχει 6. 

Την τελευταία αγωνιστική (4/8), η Ουγγαρία παίζει στις 15:00 με την Αυστραλία και στις 19:30 ο Καναδάς με την Ολλανδία.