Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα οι παίκτες της εθνικής Ελλάδος και ο Βασίλης Σπανούλης θα γνωρίζουν αν θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους στο Λιλ για να ταξιδέψουν προς το Παρίσι, ή να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα.

Με την “επίσημη αγαπημένη” να έχει παρουσιάσει άκρως ανταγωνιστική εικόνα απέναντι σε Καναδά, Αυστραλία, Ισπανία (και μάλιστα να… αγγίζει ακόμη και τη δεύτερη θέση την οποία έχασε για 4 πόντους) σε ένα γκρουπ που δικαίωσε τον τίτλο του “ομίλου του θανάτου”, η μοίρα της ελληνικής ομάδας βρίσκεται στα χέρια του Νίκολα Γιόκιτς, του Φίλιπ Πετρούσεφ, του Νίκολα Μιλουτίνοφ, του Βασίλιε Μίσιτς και όλων των παικτών της εθνικής Σερβίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι “φίλοι μας οι πλάβι”; Να δικαιώσουν τον τίτλο του φαβορί απέναντι στο Νότιο Σουδάν στο παιχνίδι που θα ολοκληρώσει στις 22.00 το βράδυ την πρώτη φάση του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και να επικρατήσουν των Αφρικανών με μίνιμουμ τρις πόντους διαφορά.

Όπως συμβαίνει, παραδοσιακά, σε ανάλογες περιπτώσεις (όποτε η μοίρα μιας ομάδας εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας άλλης) η ίντριγκα και οι… θεωρίες συνομωσίας στο διαδίκτυο περισσεύουν. Και επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι που… ζεματάει λόγω του ελληνικού ενδιαφέροντος, ας βάλουμε κάτω ένα προς ένα τα δεδομένα του.

1) Έχουν λόγο να χάσουν εσκεμμένα οι Σέρβοι από το Νότιο Σουδάν;

Αν δεν υπάρχει στο μυαλό του Σβέτσιλαβ Πέσιτς κάποιο… σατανικό σχέδιο βάσει του οποίου η ομάδα του προτιμά να αντιμετωπίσει τη “διαβολεμένη” παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, αντί για την Αυστραλία στους “8” η απάντηση είναι κατηγορηματικά “όχι”. Το ανάποδο ισχύει. Οι γείτονές μας "καίγονται" για τη νίκη, απλά αδιαφορούν παντελώς για τη διαφορά στο τελικό σκορ. Τους αρκεί νίκη και με μισό πόντο διαφορά για να βρεθούν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης των προημιτελικών και να τεθούν αντιμέτωποι την Τρίτη με τους "boomers". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33vhm1gq0mh)

2) Το κίνητρο της αποφυγής των Αμερικανών στο δρόμο προς τον τελικό

Επειδή αναμφισβήτητα όλες οι διεκδικήτριες μιας θέσης στο βάθρο επιθυμούν να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον τελικό, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, οι Σέρβοι δεν θα γνωρίζουν αν θα αντιμετωπίσουν τη “revenge team” στα ημιτελικά πριν τη διεξαγωγή της μεταμεσονύχτιας κλήρωσης.

Το μόνο δεδομένο των ημιτελικών είναι ότι δεν θα διασταυρωθούν τα ζευγάρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας που αναδείχτηκαν καλύτερες ομάδες της πρώτης φάσης.

Αυτό, άλλωστε, θα είναι και το ζουμί της αποψινής κλήρωσης. Τα ζευγαρώματα στους “4”, αν και η FIBA δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. 

3) Θα παίξουν Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ για τους… συμπαίκτες τους;

Η παρουσία παικτών που αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες στο ρόστερ της εθνικής Σερβίας προσδίδει επιπλέον… αλατοπίπερο στην αναμέτρηση που θα κρίνει το μέλλον του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Μην ξεχνάμε ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Φίλιπ Πετρούσεφ (δύο από τις κολώνες των “πλάβι” κοντά στο καλάθι) αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά γρανάζια του Ολυμπιακού και συνδέονται (ιδιαίτερα ο “Μίλου”) με αδελφική φιλία με Έλληνες διεθνείς.

Μπορεί να παίξει η συγκεκριμένη παράμετρος ρόλο στην εξέλιξη της βραδιάς; Όσο βέβαιο είναι ότι οι συμπαίκτες στον Ολυμπιακό έχουν μιλήσει μεταξύ τους, άλλο τόσο δεδομένο είναι ότι Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ θα παίξουν με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της εθνικής τους ομάδας. Απλά αν το παιχνίδι εξελίσσεται ευνοϊκά για την ομάδα τους είναι δεδομένο ότι θα… προσπαθήσουν λίγο περισσότερο να… θωρακίσουν τη διαφορά των τριών πόντων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31b5rehwrb5)

4) Μπορεί το Νότιο Σουδάν να κερδίσει στα ίσια τη Σερβία;

Καλή η ίντριγκα, καλές οι θεωρίες του διαδικτύου, πλην όμως υπάρχει και το μπάσκετ! Μπορεί, λοιπόν, η ομάδα του Νοτίου Σουδάν να επικρατήσει καθαρά των Σέρβων σε 40 λεπτά ή να μετατρέψει το παιχνίδι σε ντέρμπι που θα κριθεί στον πόντο;

Την απάντηση την έδωσε με κάθε ειλικρίνεια ο Σβέτσιλαβ Πέσιτς. “Είναι μια εξαιρετική ομάδα που παίζει εντελώς διαφορετικό μπάσκετ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο τουρνουά”, επεσήμανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας.

Οι Αφρικανοί του χαρισματικού σκόρερ, Κάρλικ Τζόουνς (που από τη νέα σεζόν θα φορά τη φανέλα της σερβικής Παρτιζάν Βελιγραδίου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς) αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d340deybbmxd)

Νίκησαν με μεγάλη άνεση του Πουέρτο Ρίκο στην πρεμιέρα, ήταν άκρως ανταγωνιστικοί με τους Αμερικανούς, ενώ είναι η κορυφαία ομάδα του ολυμπιακού τουρνουά στα ριμπάουντ! Είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις, με συνεχές τρέξιμο, μπάσκετ… αλάνας (γι’ αυτό και είναι δεύτερη στον αριθμό λαθών πίσω από τη Βραζιλία) που στην καλή της μέρα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε και στην κακή της μπορεί να… διασυρθεί από οποιονδήποτε.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων οι Σουδανοί άγγιξαν το θαύμα της νίκης επί των Αμερικανών σε φιλικό στο Λονδίνο και ηττήθηκαν με 101-100 χάνοντας φόλοου-κάρφωμα στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα σενάρια της αποψινής βραδιάς-θρίλερ

ΣΕΝΑΡΙΟ 1, κερδίζουν οι Σέρβοι το Νότιο Σουδάν με διαφορά 3 πόντων και άνω (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ): Τα ζευγάρια των προημιτελικών διαμορφώνονται ως εξής: ΗΠΑ - Βραζιλία, Γερμανία - Ελλάδα, Καναδάς - Γαλλία, Σερβία - Αυστραλία. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 2, κερδίζουν οι Σέρβοι το Νότιο Σουδάν με 1 ή 2 πόντους διαφορά (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ): Τα ζευγάρια των προημιτελικών διαμορφώνονται ως εξής: ΗΠΑ - Βραζιλία, Γερμανία - Νότιο Σουδάν, Καναδάς - Γαλλία, Σερβία - Αυστραλία. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 3, κερδίζει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία με διαφορά από +1 έως +7 πόντους (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ): Τα ζευγάρια των προημιτελικών διαμορφώνονται ως εξής: ΗΠΑ - Βραζιλία, Γερμανία - Σερβία, Καναδάς - Νότιο Σουδάν, Γαλλία - Αυστραλία. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 4, κερδίζει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία με διαφορά από +8 έως +23 (ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ): Τα ζευγάρια των προημιτελικών διαμορφώνονται ως εξής: ΗΠΑ - Βραζιλία, Γερμανία - Σερβία, Καναδάς - Γαλλία, Νότιο Σουδάν - Αυστραλία. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 5, κερδίζει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία με διαφορά +24 πόντους και άνω (ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ): Τα ζευγάρια των προημιτελικών διαμορφώνονται ως εξής:  ΗΠΑ - Βραζιλία, Γερμανία - Ελλάδα, Καναδάς - Γαλλία, Νότιο Σουδάν - Αυστραλία.