Αν και ο Αύγουστος αποτελεί παραδοσιακά μήνα... μεταγραφικού συναγερμού για τους φίλους του Ολυμπιακού, είναι ολοφάνερο πλέον ότι όσο καλοί ποδοσφαιριστές κι αν αποκτηθούν μέχρι το τέλος του μήνα κι όσο θόρυβο κι αν προκαλούν "χτυπήματα" σαν αυτά ενός Γιάρεμτσουκ ή ενός Βέλντε, απόλυτος πρωταγωνιστής της επετειακής σεζόν από τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου θα είναι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. 

Μη μένετε καθόλου στα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων. Ούτε καν στο απόλυτα ικανοποιητικό 1-1 απέναντι στη Ρόμα μπροστά σε 10.000 Ιταλούς φιλάθλους που παρακολούθησαν την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες στο στάδιο "Manlio Scopigno" του Ριέτι. 

Στην καλοκαιρινή προετοιμασία μεγαλύτερη αξία έχει η προσπάθεια "δεσίματος" μιας ομάδας και κυρίως η αφομοίωση της φιλοσοφίας ενός προπονητή και η απόκτηση ισορροπίας ανάμεσα στην αμυντική λειτουργία και την επιθετική ανάπτυξη των παικτών της.

kostoulas_filiko_olympiakos_roma

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει μετατραπεί μέσα σε έξι μήνες στα χέρια του Βάσκου τεχνικού, σε μια "ποδοσφαιρική μηχανή" με ξεκάθαρα "θέλω" στο χορτάρι και συγκεκριμένο σκεπτικό στο παιχνίδι, ανεξαρτήτως των προσώπων που απαρτίζουν την εκάστοτε ενδεκάδα του. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό! Στο φιλικό με τη Ρόμα δεν υπήρχαν στην ενδεκάδα παίκτες όπως ο Έσε, ο Ελ Καμπί, ο Στάμενιτς, ο Ρέτσος, ο Μασούρας, ο Γκαρθία, ο Μάρτινς, ο Γιάρεμτσουκ κι όμως ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο η ιταλική ομάδα έμοιαζε με... κομπάρσο της αναμέτρησης. 

Είτε αγωνίζονται "παλιοσειρές" στα σχήματα του Βάσκου, είτε πρωταγωνιστούν σε αυτά στελέχη της πρωταθλήτριας ομάδας νέων των "ερυθρόλευκων", άπαντες λειτουργούν ως "πιστοί στρατιώτες" του "δόγματος Μεντιλίμπαρ": Πίεση... μέχρι θανάτου στον αντίπαλο από τη δική του περιοχή, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ταχύτητα στο trsansition και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αλληλοκαλύψεις και ακατάπαυστο τρέξιμο. Στοιχεία που είναι ξεκάθαρα πλέον σε όλα τα παιχνίδια των Πειραιωτών και τα οποία δημιουργούν τεράστια προσμονή για το πόσο καλύτερη μπορεί να παρουσιαστεί τη νέα σεζόν η ομάδα που έφερε στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της σε επίπεδο συλλόγων. 

Η ενδεκάδα που παρέταξε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο φιλικό με τη Ρόμα

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε να αλλάξει ολοκληρωτικά την ενδεκάδα του σε σχέση με το φιλικό με την Τερνάνα που είχε προηγηθεί ένα 24ωρο νωρίτερα και παρέταξε τους Τζολάκη, Ροντινέι, Ορτέγκα, Πιρόλα, Μπιανκόν, Ντόη, Τσικίνιο, Μπακούλα, Βέλντε, Μπιέλ, Κωστούλα. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν επίσης μόνο οι Ρέτσος, Μουζακίτης. 

olympiakos_endekada_filiko_roma

Από την πλευρά του ο Ντανιέλε ντε Ρόσι χρησιμοποίησε στο αρχικό του σχήμα τους Σβίλαρ, Τσέλικ, Μαντσίνι, Εντικά, Ανχελίνο, Λε Φε, Κριστάντε, Σούλε, Πελεγκρίνι, Ζαλέφσκι, Έιμπραχαμ. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι Ελ Σαράουι, Ντόβμπικ, Ντιμπάλα, Αμπουμπακάρ, Σμόλινγκ, Μποβέ, Πισίλι, Κουμπούλα, Γκρατζιάνι, Νταλ.

Οσα είδε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Ρόμα

Τι είδε, λοιπόν, ο προπονητής του Ολυμπιακού σε ένα ακόμη φιλικό της ομάδας του κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας;

1) Μια ομάδα που είναι ολοφάνερο ότι ξεχειλίζει πλέον από αυτοπεποίθηση. Η κατάκτηση του Conference League όχι μόνο έχει απελευθερώσει πνευματικά τους περισσότερους "ερυθρόλευκους" ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν τεράστια σιγουριά στις κινήσεις τους. Και οι παίκτες που κάνουν πιο εύκολα διακριτή τη συγκεκριμένη πραγματικότητα δεν είναι άλλοι από τους "μπέμπηδες" του Ολυμπιακού. Τους κατόχους του Youth League που σε κάθε παιχνίδι πιστοποιούν την ετοιμότητά τους και ενόψει των επίσημων αγώνων που έπονται. 

2) Τον Ολυμπιακό να εξελίσσει ολοένα και περισσότερο την ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο. Υπήρξαν στιγμές, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, στις οποίες οι ποδοσφαιριστές της Ρόμα... δεινοπαθούσαν για να "βγάλουν" την μπάλα από την περιοχή τους. 

3) Τον Κρίστοφερ Βέλντε να δικαιώνει από τα πρώτα του λεπτά με τη νέα του ομάδα, όσα κολακευτικά σχόλια συνοδεύουν το βιογραφικό του. Το στοιχείο, πάντως, που ξεχωρίζει και ενδεχομένως να είχε υποτιμηθεί στην άφιξή του, είναι η απίστευτη δύναμή του. Ο Τσέλικ και όσοι επιχείρησαν να τον μαρκάρουν δεινοπάθησαν απέναντι του. Τον τράβαγαν, τον αγκάλιαζαν αλλά εκείνος δεν έπαιρνε χαμπάρι! Πραγματικός... ταύρος ο Νορβηγός! 

4) Τον Ολυμπιακό να αμύνεται πιο ορθόδοξα σε σχέση με πέρσι παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τον κορυφαίο του αμυντικό (τον Κάρμο). Κι αυτό γιατί η αμυντική λειτουργία δεν "φορτώνεται" στις πλάτες μόνο των τεσσάρων μπακ και των ανασταλτικών χαφ, αλλά ξεκινάει από το φορ. 

5) Τον Ανδρέα Ντόη να αποδίδει αυτή τη φορά εξαιρετικά σε θέση αμυντικού μέσου σε ένα ακόμη παιχνίδι που ο νεαρός άσος χρησιμοποιήθηκε στο ρόλο που έπαιζε στις Ακαδημίες. Απλά ο "ερυθρόλευκος" άσος πρέπει να περιορίσει τα "φθηνά" ατομικά λάθη κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα οποία δεν είναι πολλά, αλλά δημιουργούν, άνευ λόγου και αιτίας, επικίνδυνες καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. 

6) Τον Πεπ Μπιέλ να έχει ξανά θέληση, διάθεση, αλλά και πάλι να είναι "σφιγμένος" σε φάσεις που έπρεπε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Θαρρείς και ο Ισπανός παίζει με... βαρίδια στα πόδια. Πολύ κακές εκτελέσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Το πρόβλημα του μοιάζει περισσότερο πνευματικό. 

7) Τον Τσικίνιο να πείθει ότι θα είναι... ακόμη καλύτερος από την πρώτη εντυπωσιακή σεζόν του στον Πειραιά. 

8) Τον Μπιανκόν να είναι σε άλλο ένα παιχνίδι πάρα πολύ σταθερός και αξιόπιστος και να προσθέτει έναν... ευχάριστο πονοκέφαλο στην εξίσωση των κεντρικών αμυντικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιρόλα, ο οποίος παίζει σαν να αγωνίζεται χρόνια στην ομάδα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. 

Οι καλύτερες φάσεις της φιλικής αναμέτρησης Ρόμα - Ολυμπιακού 

17' Ο Τάμι Έιμπραχαμ αποφάσισε να... τιμήσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι με μια απίθανη βουτιά σε μαρκάρισμα του Ορτέγκα, αλλά προς γενική έκπληξη ακόμη και των Ιταλών, ο διαιτητής, Φελουτσάνι υπέδειξε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο αρχηγός των "τζιαλορόσι", Λορέντζο Πελεγκρίνι, και παρά το γεγονός ότι ο Τζολάκης "διάβασε" σωστά το χτύπημα αποκρούοντας την μπάλα, εκείνη κατέληξε στα δίχτυα των Πειραιωτών... 1-0. 


20' Πρώτη σοβαρή απειλητική προσπάθεια του Ολυμπιακού προς την εστία της ιταλικής ομάδας με τον Μπιέλ να επιχειρεί δυνατό σουτ, αλλά τον Σβίλαρ να αποκρούει σωτήρια. 

22' Δευτερόλεπτα μετά τη χαμένη ευκαιρία, οι παίκτες του Ολυμπιακού κέρδισαν με το πρέσινγκ τους την μπάλα κοντά στην ιταλική περιοχή, ο Βέλντε βρέθηκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της Ρόμα, αλλά τη στιγμή της εκτέλεσης ανατράπηκε από τον Τσέλικ (ο Νορβηγός, μάλιστα, έδειξε να αισθάνεται έντονες ενοχλήσεις στο δεξί του πόδι). Ο Ροντινέι νίκησε από τα έντεκα βήματα τον Σβίλαρ (με τον Σέρβο να μιμείται τον Τζολάκη και να την ακουμπάει χωρίς, όμως, να μπορεί να σταματήσει την πορεία της)... 1-1.

roma_olympiakos_penalti_rodinei

42' Ο Ολυμπιακός πλησιάζει κοντά σε δεύτερο γκολ με ισάριθμες τελικές προσπάθειες του Κωστούλα, αλλά τόσο το άτσαλο πλασέ του μετά από υπέροχη προσπάθεια του Μπακούλα, όσο και το βολέ στην κίνηση που επιχείρησε μετά από "γέμισμα" του Μπιανκόν, δεν βρήκαν στόχο. 

59' Σωτήρια επέμβαση του Τζολάκη σε προσπάθεια του Λε Φε, κι αφού η μπάλα άλλαξε πορεία στο σώμα του Πιρόλα.  

74' Ο Ολυμπιακός πλησιάζει... μια ανάσα από το 1-2, αλλά ο Σβίλαρ αποσοβεί με απίθανο τρόπο το βέβαιο γκολ σε κεφαλιά-ψαράκι του Βέλντε, με την μπάλα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Ρόμα.