Τα κόλπα για την Ντόνα Βέκιτς τελείωσαν, η Κροάτα έμοιαζε να μένει από καύσιμα και η Κινέζα Κινγουέν Ζενγκ, που δεν παρασύρθηκε σε σκέψεις άσχετες με το προκείμενου, έγινε η πρώτη τενίστρια από τη χώρα που κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό. Ο τελικός ήταν μονόμπαντος στο πρώτο σετ, 6-2, ενώ η 21χρονη από την επαρχία του Χουμπέι έπρεπε να διαχειριστεί τις τακτικές της Βέκιτς στο δεύτερο. Δεν πτοήθηκε, επικράτησε 6-3 και πήρε το χρυσό μετάλλιο. 

Η Ντόνα Βέκιτς είναι... σκυλί. Έπαιξε μεταμεσονύκτιο προημιτελικό που κρίθηκε στο 18ο πόντο του τάι μπρέικ του τρίτου σετ με την επίσης πείσμονα -και θύτη της Μαρίας Σάκκαρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024- Μάρτα Κόστιουκ και λιγότερες από 24 ώρες μετά κονιορτοποίησε την Άννα Σμιεντλόβα, για να φτασει στον τελικό του μονού Γυναικών. 

Αλλά η Κινγουέν Ζενγκ είναι υπολογιστής. Ένα κομπιούτερ με σκληρό δίσκο υψηλής χωρητικότητας. Οι Κινέζοι αθλητές, εξάλλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες μοιάζουν πελώριοι, ενδεχομένως πιο ικανοί από ό,τι πραγματικά είναι. Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος πως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φτάνουν στη διοργάνωση των πέντε κύκλων στην καλύτερη μορφή τους. 


Εξάλλου, αυτό φάνηκε στα δύσκολα. Με 2-2 γκέιμς στο δεύτερο σετ, την Βέκιτς να βρίσκει ρυθμό υποφέροντας -ή δείχνοντας πως υποφέρει- το σκορ στο 30-30 και τη Ζενγκ να κάνει... κάζουαλι δύο άσους, για να προηγηθεί ξανά στο σκορ. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36g22w3fb21)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ζενγκ διαχειρίστηκε το "ξέσπασμα" της Βέκιτς

Το πρώτο σετ δεν αντέχει σε κριτική. Ό,τι προέταξε η Ζενγκ σε δεξιότητα, η Βέκιτς αδυνατούσε να το αποκρούσει. Με δύναμη και ταχύτητα, η 21χρονη Κινέζα, που προφανώς δεν φοβάται, άλλωστε χρειάζεται το άτρομο για να σπάσεις ένα αήττητο 25 παιχνιδιών, όπως αυτό που είχε η "χάλκινη" ολυμπιονίκης Ίγκα Σφιόντεκ στο Roland Garros, εξουσίασε τους περισσότερους πόντους στο πρώτο σετ. 

Η Βέκιτς έπρεπε να ρίξει το ρυθμό και να περιμένει να επηρεάζει την Ζενγκ η ζέστη περισσότερο την Κινέζα. Η Ζενγκ, που έπαιξε στον τελικό του φετινού Australian Open, κατάλαβε ότι η Βέκιτς έκανε το ντεμαράζ της και οπισθοχώρησε, ώστε με τη σειρά της να μην επισπεύσει οποιαδήποτε κατάσταση. 

Ξεκίνησε να γίνεται... ενοχλητική: η Βέκιτς σέρβιρε δύο φορές με 40-0 υπέρ της και πήρε το πρώτο γκέιμ ύστερα από τέσσερις deuces και το δεύτερο στο 30, αφού η Κινέζα έβγαλε δύο winners.

Η Βέκιτς δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Στο όγδοο γκέιμ, η Ζενγκ βρήκε δύο break points σε φάση που η Κροάτα θεώρησε ότι παρήγε δύο winners. Η τακτική με τα dropshots δεν λειτούργησε, αφού η Ζενγκ προλάβαινε κάθε μπάλα που περνούσε. Κάθε δεύτερο σερβίς της Βέκιτς έμοιαζε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Κινέζας. 

Ωστόσο, η Βέκιτς έμεινε στο γκέιμ σαν ναυαγός σε χαμένο νησί που δεν έχει πατήσει άνθρωπος. Ακόμα και με νεύρα, τα οποία εξωτερίκευε, μπόρεσε να σβήσει τρεις break points, πριν, εντέλει, επέλθει το νομοτελειακό: δεν πέρασε για 31η φορά το πρώτο σερβίς της (28/59) και έπειτα, με την πίεση που της άσκησε η Ζενγκ, έκανε ένα λάθος που χρεώθηκε ως αβίαστο, αλλά μόνο τέτοιο δεν ήταν. 

Η Βέκιτς άφησε και την τελευταία ικμάδα ενέργειάς της στο "Φιλίπ Σατριέ". Ο τελευταίος πόντους που έπαιξε στο κόκκινο, ήταν για να ισοφαρίσει 15-15. Η Ζενγκ έκανε ένα dropshot και έπειτα, με δύο winners, πήρε το χρυσό μετάλλιο. 

Η Ζενγκ άπλωσε προσεκτικά τη σημαία της Κίνας στο παγκάκι της και έπειτα υπέγραψε τρία μπαλάκια, τα οποία έστειλε στην κερκίδα.