Ήταν ένα από τα φαβορί για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 αλλά οι εμφανίσεις της στη διοργάνωση δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Η Γαλλία τερμάτισε στη δεύτερη θέση στον όμιλο της και θα αντιμετωπίσει τον Καναδά στα προημιτελικά.

"Πόλεμος" δηλώσεων Φουρνιέ - Κολέ και θέμα για τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Γαλλία ξεκίνησε με δύο δύσκολες νίκες τις υποχρεώσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν έπαιζε καλό μπάσκετ. Οι αδυναμίες της κυρίως στη δημιουργία εμφανίστηκαν περίτρανα στον τελευταίο αγώνα του ομίλου κόντρα στη Γερμανία.

Τα "πάντσερ" ήταν πολύ καλύτερα και έφτασαν τη διαφορά μέχρι και τους 27 πόντους, αλλά στο τέλος έριξαν ρυθμούς και επικράτησαν με 71-85, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση που τη στέλνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάνω στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35pjhyp22rt)
Το κλίμα δεν είναι καλό στους "τρικολόρ" κάτι που είναι ξεκάθαρο και μετά τον "πόλεμο" που ξέσπασε ανάμεσα στον Εβάν Φουρνιέ και τον προπονητή της ομάδας, Βενσάν Κολέ. Ο σούπερ σταρ του NBA στις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ήταν μια απογοήτευση η ήττα. Πολλά πράγματα έλειψαν. Όπως η εκτέλεση, η δημιουργία και το πλάνο. Νομίζω όλα πήγαν λάθος. Η Γερμανοί ήταν καλύτεροι. Είναι δύσκολο όταν παίζεις άσχημα. Δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από τους δύο καλύτερους παίκτες σου. Είναι αδύνατο

Μας λείπουν σημεία αναφοράς. Πρέπει να συνεχίσουμε. Κατά καιρούς κάνουμε λάθος στον τρόπο που παίζουμε και το πληρώνουμε. Αυτές τις μέρες η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι πλέον παιχνίδι των 90s ή του 2000. Η επίθεση είναι απαραίτητη για να υπάρχει ισορροπία στο παρκέ."

Ο Βενσάν Κολέ δεν έμεινε με... σταυρωμένα χέρια μίλησε για την άμυνα της ομάδας και απάντησε στα ίσια στον Φουρνιέ σχολιάζοντας πως: "Είναι ο Εβάν Φουρνιέ, δεν είναι όλη η ομάδα. Πρόκειται για μια λυπηρή και απαράδεκτη δήλωση, για την οποία φέρει ευθύνη. Θα εξηγήσει όσα είπε. Δεν έχω άλλο σχόλιο πέρα από αυτό.

Νομίζω ότι παίζουμε καλά στην άμυνα, αλλά δεν το κάνουμε πάντα πολύ καλά. Έχουμε αμυντικά νούμερα που μειώνονται εδώ και 2-3 παιχνίδια. Πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουμε. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αποτελέσματα, με τον όμιλο που έχουμε, χωρίς επαρκή αμυντική στιβαρότητα.

Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον Καναδά μόνο επιτιθέμενοι καλά. Θα πρέπει να επιτεθούμε καλά γιατί αυτό είναι μέρος της καλής άμυνας.

Θα πρέπει όμως να είσαι πειθαρχημένος και συγκεντρωμένος στην επίθεση για να μπορείς να αμυνθείς καλά. Και τα δύο συνδέονται. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν πρέπει να επιτεθούμε. Προσπαθούμε επίσης να δουλέψουμε στην επίθεση, να βρούμε ρευστότητα, αλλά δεν είναι αυτό το κλειδί."

Η εξήγηση του Φουρνιέ που... αναφερόταν στη Γαλλία κι όχι στον Κολέ

Το τελευταίο... επεισόδιο στο σίριαλ που ξεκίνησε ανάμεσα στους δύο το "έγραψε" ο Εβάν Φουρνιέ που απάντησε ξανά στον ομοσπονδιακό προπονητή της χώρας του λέγοντας πως "παρεξηγήθηκαν" τα λόγια του και πως αναφερόταν σε όλη την ομάδα για τις εμφανίσεις της.

Αυτό που είπα είναι γεγονός. Δεν είμαι άνθρωπος που αντιδρά γρήγορα στο να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για να πει οτιδήποτε. Αυτό που είπα ισχύει για όλη την ομάδα. Όταν χάνουμε μπάλες, όταν κάνουμε σουτ από τα 15 μέτρα, όταν δεν έχουμε ισορροπία στο παρκέ, τροφοδοτεί τις άλλες ομάδες σε transition και σε αιφνιδιασμούς.

Είναι αναμφισβήτητο ότι βάζουμε τον εαυτό μας σε άσχημες καταστάσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε την επίθεση μας: δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς παίζουμε επιθετικά τώρα και να ελπίζουμε για ένα μετάλλιο. Αυτή είναι η βάση των σκέψεών μου. Με στεναχωρεί λίγο που ο Βενσάν το είπε αυτό γιατί δεν ήταν καθόλου αυτός ο στόχος.

Θέλω μόνο να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που με οδηγεί: ότι αποδίδουμε, ότι κερδίζουμε. Δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον προημιτελικό αν πετύχουμε άλλους 71 πόντους.

Επίθεση – άμυνα είναι πάντα μια ισορροπία: πρέπει να είμαστε πιο δίκαιοι και στις δύο πλευρές. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε τα αμυντικά όπλα και θα είναι πιο εύκολο να έχουμε έναν καλό αμυντικό αγώνα εάν η επίθεσή μας είναι καλά στη θέση του.