Με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης Σερβίας - Νοτίου Σουδάν για τον 3ο όμιλο έπεσε η αυλαία η πρώτη φάση του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και πλέον οι ομάδες ταξιδεύουν από τη Λιλ στο Παρίσι για τα νοκ άουτ που... καθηλώνουν τον πλανήτη. Και βέβαια ανάμεσα στους... επιβάτες του επόμενου τρένου για τη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκονται ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Τόμας Γουόκαπ, ο Νικ Καλάθης και όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας που... επιβίωσε στον "όμιλο του θανάτου" και εξασφάλισε μια θέση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. 

Με την επικράτηση των Σέρβων επί των Σουδανών, "κλείδωσαν" αυτομάτως και τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών τα οποία θα διεξαχθούν όλα την προσεχή Τρίτη 6 Αυγούστου στο "Παλέ ντε Μπερσί" του Παρισιού. 

Γερμανία - Ελλάδα και... Καναδάς εναντίον Γουεμπανιάμα στα προημιτελικά

Σε λίγη ώρα στη Λιλ θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των επόμενων γύρων του ολυμπιακού τουρνουά (είναι εξαιρετικά σημαντικό να διευκρινιστούν οι διασταυρώσεις των ημιτελικών), αλλά είναι δεδομένο ότι η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Γερμανίας - Ελλάδας ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ στα ημιτελικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό γιατί οι βάσει του συστήματος διεξαγωγής του τουρνουά οι δύο καλύτερες ομάδες της πρώτης φάσης (ΗΠΑ, Γερμανία) δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες μέχρι τον τελικό. Τα ζευγάρια των τεσσάρων προημιτελικών έχουν ως εξής: 

ΗΠΑ - Βραζιλία: Το δίδυμο με φαβορί... που δεν σπάει ούτε αν γυρίσει ανάποδα ο Πύργος του Άιφελ. Οι Αμερικάνοι εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσουν των Βραζιλιάνων που ευνοήθηκαν από την απουσία του Ρούι Χατσιμούρα στην τελευταία αναμέτρηση με την Ιαπωνία και πήραν στα χέρια τους το εισιτήριο της πρόκρισης χωρίς να εντυπωσιάσουν στην πρώτη φάση. 

Γερμανία - Ελλάδα: Και εδώ υπάρχει ισχυρό φαβορί κι αυτό είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές που εντυπωσίασαν στα τρία παιχνίδια του πρώτου γύρου, ισοπεδώνοντας εκτός των άλλων την οικοδέσποινα Γαλλία, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Βέβαια, με τους Έλληνες διεθνείς απαλλαγμένους από το άγχος και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αποφασισμένο να οδηγήσει την εθνική σε ένα ιστορικό επίτευγμα... ποτέ μη λες ποτέ. Δεύτερος προημιτελικός απέναντι στα "πάντσερ" μετά τη μάχη στους "8" για το Eurobasket του 2022, όταν μιας είχαν "κόψει" το δρόμο προς το βάθρο. 

Καναδάς - Γαλλία: Η τρίτη ομάδα με το απόλυτο 3-0 στην πρώτη φάση και μάλιστα σε έναν όμιλο που κάθε παιχνίδι... "θύμιζε έβδομο τελικό στο ΝΒΑ", όπως δήλωσε ο προπονητής του Καναδά, Τζόρντι Φερνάντεζ. Με τον Γκίλτζους Αλεξάντερ σε... οργιώδη κατάσταση, οι Καναδοί θα βρουν απέναντι τους την ομάδα που προβλημάτισε περισσότερο από κάθε άλλη στα τρία πρώτα παιχνίδια της στο τουρνουά. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι ήταν απογοητευτικοί με το κλίμα στα αποδυτήρια να μυρίζει μπαρούτι και τον Εβάν Φουρνιέ να ασκεί δημόσια κριτική στον Βενσάν Κολέ. Θα μείνει εκτός βάθρου ο Βικτορ Γουεμπανιάμα; 

Σερβία - Αυστραλία: Το ήθελαν πολύ το συγκεκριμένο ζευγάρωμα στους "8" οι Σέρβοι και φάνηκε ξεκάθαρα με την αποφασιστικότητα που εμφανίστηκαν στον "τελικό" με το Νότιο Σουδάν. Η παρέα του Νίκολα Γιόκιτς θα είναι φαβορί, αλλά τους Αυστραλούς δεν μπορείς να τους ξεγράψεις απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.