Την άξιζε, την δικαιούταν και πλέον... μπορεί να την πανηγυρίζει! Η εθνική Ελλάδος βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά με κάθε επισημότητα στα προημιτελικά του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και την Τρίτη 6 Αυγούστου θα κληθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία του φοβερού και τρομερού Ντένις Σρέντερ με έπαθλο μια θέση στα ημιτελικά και τη "ζώνη των μεταλλίων". 

Για να μπορέσει, βέβαια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να... πακετάρει βαλίτσες για το "Παλέ ντε Μπερσί" του Παρισιού (εκεί που θα διεξαχθούν οι νοκ άουτ φάσεις της επόμενης εβδομάδας μέχρι τον τελικό της 10ης Αυγούστου) χρειάστηκε να... πάρει από το χέρι ο Νίκολα Γιόκιτς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι δύο MVP του NBA να ζήσουν παρέα το κυνήγι μιας ιστορικής στιγμής για τα εθνικά τους χρώματα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μας... βγήκε η ψυχή αλλά η Σερβία πήρε την Ελλάδα μαζί της στα προημιτελικά

Παρά το γεγονός ότι το εξαιρετικό Νότιο Σουδάν επιβεβαίωσε την αναμφισβήτητη ποιότητά του και στο καθοριστικό παιχνίδι με τη Σερβία... αγχώνοντας τους Έλληνες φιλάθλους, η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς επιβεβαίωσε μετά κόπων και βασάνων στο παρκέ την ανωτερότητά της και έφτασε στην τελική επικράτηση με 96-85... ανοίγοντας σαμπάνιες στο ξενοδοχείο της εθνικής μας ομάδας στο Λιλ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36l1atesog1)

Κι όσο κι αν το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό για τη χώρα μας, αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια στην εκπρόσωπο της Αφρικής στο ολυμπιακό τουρνουά για το μπάσκετ που παρουσίασε. Και κακά τα ψέματα, αν το Νότιο Σουδάν δεν είχε την ατυχία να συνυπάρξει στο ίδιο γκρουπ με Αμερικανούς και Σέρβους, αλλά βρισκόταν σε κάποιον άλλον όμιλο, ενδεχομένως σήμερα να ξεκινούσε το ταξίδι για το Παρίσι. 

Μια ομαδάρα με σπάνια αθλητικά προσόντα, προσωπικότητα, ταχύτητα, χαρακτήρα και φυσικά απίστευτες επιδόσεις στα ριμπάουντ! Τι τους έλειπε για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση; Ο... Γιόκιτς! 

Μπορεί ο συγκλονιστικός Μπόγνταν Μπογκντάνοβιτς να υπέγραψε την τελική επικράτηση των Σέρβων με 30 πόντους και 6/9 τρίποντα, αλλά ο άσος των Ντένβερ Νάγκετς είναι... μια κατηγορία μόνος του! Όσο κι αν οι Αφρικανοί προσπαθούσαν να σταματήσουν τον πιο ολοκληρωμένο ψηλό του παγκόσμιου μπάσκετ με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, ήταν αδύνατο να το πράξουν. Ο "Τζόκερ" έκανε για άλλο ένα παιχνίδι τα πάντα (χωρίς καν να βρεθεί στην καλύτερή του μέρα), πετυχαίνοντας double double από το 25! Σκόραρε, μάζευε ριμπάουντ σαν... στραγάλια, καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του! Απλά αυτή τη φορά είχε χαμηλότερους δείκτες δημιουργίας, μένοντας για ένα ολόκληρο ημίχρονο με μία ασίστ! Και βέβαια ήταν αυτός που "καθάρισε" τα τελευταία κρίσιμα λεπτά για... πάρτη μας σε άμυνα και επίθεση ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ. 

Το θρίλερ της πρόκρισης και η... αφρικανική κολιτσίδα

Από το πρώτο ημίχρονο, πάντως, η εξέλιξη του παχνιδιού... φώναζε ότι θα είναι ψυχοβγαλτική για τους Έλληνες που το παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα. Κάθε φορά που οι Σέρβοι έπαιρναν διαφορά σκορ, οι απίθανοι Αφρικανοί έβρισκαν τρόπο να την "ψαλιδίσουν" προσφέροντας μάλιστα φάσεις που ξεσήκωσαν το κοινό. 

Με τον Σβέτσιλαβ Πέσιτς να προσπαθεί να αποκόψει από την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων του τον Κάρλικ Τζόουνς, ο Ρόαγιαλ Άιβι οι Σουδανοί έβρισκαν εμφάνιζαν διαρκώς άλλους κρυφούς άσους στο παρκέ! Πότε ο Όμοτ, πότε ο Σαγιόκ, πότε ο Κουόλ...

Τα πρώτα είκοσι λεπτά ολοκληρώθηκαν με τους Έλληνες στα όρια του... εγκεφαλικού, καθώς το σκορ ήταν 47-44! Πιο οριακό, δηλαδή, δεν γινόταν! Με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να έχει πάρει... φωτιά επιθετικά, οι Σέρβοι ξεκίνησαν φουριόζοι το δεύτερο ημίχρονο, και πάλι όμως η... αφρικανική κολιτσίδα δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν. Κάθε προβάδισμα των "αετών" στη διάρκεια του αγώνα (34-25, 51-44, 65-58, 72-63)... εξαφανιζόταν μέσα σε λίγα λεπτά. Με την τρίτη περίοδο να ολοκληρώνεται με 72-67... το ματς εξελισσόταν σε ακατάλληλο για καρδιακούς! 

Το φινάλε που έσπασαν καρδιές... 

Το Νότιο Σουδάν δεν μπορούσε να προσπεράσει, αλλά έριχνε διαρκώς τη διαφορά κάτω από το όριο των 3 πόντων που χρειαζόταν η εθνική μας ομάδα. Με τον Γιόκιτς να ξεκινάει την τέταρτη περίοδο στον πάγκο για να πάρει ανάσες (έχοντας φορτωθεί και με τρία φάουλ) οι Αφρικανοί επιχείρησαν την τελική τους αντεπίθεση, κι όσο κι αν ο Μπογντάνοβιτς "πυροβολούσε" από παντού οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν απόντος του Γιόκιτς. Ο "Τζόκερ" επέστρεψε στο παρκέ 6.33' πριν τη λήξη και οι ελπίδες της Ελλάδας στηρίζονταν στις... τεράστιες πλάτες του. Κι ο "Τζόκερ" δεν μας πρόδωσε! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36j19m0yieh)

Με το που επέστρεψε στο παιχνίδι η διαφορά έφτασε το +9 (83-74 στα 5.45 πριν το φινάλε) εκτοξεύτηκε στο +15 (89-73 στα 3.17) και το νερό της ελληνικής πρόκρισης έδειχνε να έχει μπει πλέον στο αυλάκι. Ακόμη και τώρα όμως οι Σουδανοί δεν έλεγαν τα τα παρατήσουν μειώνοντας σε 92-85, 21 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε! Απίθανοι, πραγματικά... 

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.