Σημαντική ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό είναι η Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, καθώς τρεις συν ένας τελικοί με “γαλανόλευκη” παρουσία αναμένονται, στο πλαίσιο της ένατης αγωνιστικής ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας παίρνει μέρος στον τελικό των κρίκων, ενώ η Τατιάνα Γκούσιν και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης συμμετέχουν στις δωδεκάδες του άλματος σε ύψος και σφαιροβολία αντιστοιχως.

Επιπλέον, η Εμμανουέλα Κατζουράκη μπορεί να είναι στην εξάδα μετά τους προκριματικούς στο σκητ και να διεκδικήσει, με τη σειρά της, βάθρο στον τελικό που θα γίνει.

“Τελικό” δίνει και η εθνική πόλο Γυναικών, που πρέπει να νικήσει τη Γαλλία για να περάσει στα προημιτελικά του τουρνουά της και να... μετακομίσει στην “Ντεφάνς”.

Φυσικά, ξεχωρίζει η παρουσία του Μίλτου Τεντόγλου στον προκριματικό του μήκους. Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου μπαίνει στον προκριματικό των 200μ. και η Σταματία Σκαρβέλη, της σφυροβολίας. Επιπλέον, ο ιστιοπλόος Κάμερον Μαραμενίδης ξεκινά τις προσπάθειές του στην κατηγορία Kite, ενώ στα 470 συνεχίζουν την πάλη με τα κύματα οι Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης.

Ολυμπιακοί Αγώνες, σκοποβολή: Και πρόκριση και τελικός για την Κατζουράκη

Η θαυμάσια εμφάνιση της Εμμανουέλας Κατζουράκη την πρώτη ημέρα των προκριματικών στα σκητ αφήνει υποσχέσεις. Έκανε τρία 24άρια -με άριστα το 25- και απέχει ελάχιστα των τεσσάρων πρώτων. Υπάρχουν ακόμη δύο προκριματικοί γύροι και αν επαναλάβει την εμφάνιση του Σαββάτου θα μπει στην πρώτη εξάδα, που οδηγεί στον τελικό και την κάνει ολυμπιονίκη.

Λίγες ώρες μετά, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Η αθλήτρια: Εμμανουέλα Κατζουράκη (σκητ, σκοποβολή). Η ώρα: 10:30. Η ώρα του τελικού: 16:30. Το κανάλι (προγραμματισμένος μόνο ο τελικός): ΕΡΤ3. 

Ολυμπιακοί Αγώνες, στίβος: Τεντόγλου και δύο τελικοί


Στην πορεία του προς τη μυθολογία, δηλαδή την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στο μήκος, που από άλλον δεν έχει γίνει, ο Μίλτος Τεντόγλου πρέπει να... υπερπηδήσει το εμπόδιο του προκριματικού. Ο Γρεβενιώτης άλτης ξεκινάει τις προσπάθειές του 14ος στον προκριματικό του μήκους, με το όριο στα 8,15μ. Ο Τεντόγλου συνήθως το πιάνει με ένα άλμα. Αν δεν συμπληρωθούν 12 άλτες με αυτό το όριο, θα συμπληρωθεί ο τελικός με τις ψηλότερες επιδόσεις.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32mgf0tv1a9)

Σχεδόν την ίδια ώρα, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου μπαίνει στους προκριματικούς του καλού αγωνίσματός της, των 200μ. Αποκλείστηκε στα 100μ. και ελπίζει τουλάχιστον σε πρόκριση στους ημιτελικούς. Η Εμμανουηλίδου θα τρέξει στην πέμπτη σειρά.

Λίγη ώρα αργότερα, θα πάρει σειρά η Σταματία Σκαρβέλη, που βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ των προκριματικών της σφυροβολίας και θα ξεκινήσει δεύτερη. Στον τελικό θα περάσουν 12 ρίπτριες και, με φετινή καλύτερη επίδοση τα 70,92μ., θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν για να πιάσει το όριο των 73,00μ. Η Σκαρβέλη έχει ατομικό ρεκόρ 71,43μ., ενώ 12 από τις διαγωνιζόμενες έχουν καλύτερη ρίψη πάνω από τα 73,00μ. φέτος.

Η Ελλάδα, όμως, θα έχει παρουσία και σε δύο τελικούς, το βράδυ. Αρχικά η Τατιάνα Γκούσιν θα πηδήσει 11η, αμέσως μετά τη Γιαροσλάβα Μάχουτσικ, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ. Η Γκούσιν θέλει να είναι στις οκτώ καλύτερες άλτριες έπειτα από τα πρώτα τρία ύψη, προκειμένου να περάσει στην οκτάδα.

Περίπου ίδια θα είναι η διαδικασία για το σφαιροβόλο Χρήστο Φραντζεσκάκη, ο οποίος θα ξεκινήσει τις προσπάθειές του 12ος και τελευταίος. Εφόσον βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα μετά τις πρώτες τρεις προσπάθειές του, θα έχει δικαίωμα για άλλες τρεις, ενώ οι τέσσερις τελευταίοι θα αποκλειστούν.

Ο αθλητής: Μίλτος Τεντόγλου (μήκος, στίβος). Η ώρα: 12:00. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Η αθλήτρια: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (200μ., στίβος): Η ώρα: 12:27. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Η αθλήτρια: Σταματία Σκαρβέλη (σφυροβολία, στίβος). Η ώρα: 12:45. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Η αθλήτρια: Τατιάνα Γκούσιν (άλμα εις ύψος, στίβος). Η ώρα: 20:55. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Ο αθλητής: Χρήστος Φραντζεσκάκης (σφαιροβολία, στίβος). Η ώρα: 21:30. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Ολυμπιακοί Αγώνες, ιστιοπλοΐα: Τώρα, τώρα, τώρα

Ο Κάμερον Μαραμενίδης κάνει το ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον πατέρα του, μάλιστα, να λέει ότι είναι αποφασισμένος για το μετάλλιο και σίγουρος πως θα το κατακτήσει. Ο Ελληνοαμερικανός θα έχει τέσσερις κούρσες την Κυριακή 4 Αυγούστου στην κατηγορία Kite.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36bxyznhdo9)

Υπάρχει παράθυρο ανοιχτό για διάκριση στο πλήρωμα της κατηγορίας 470, με τα αδέλφια Σπανάκη, Αριάδνη και Οδυσσέα, να είναι στη 13η θέση της γενικής κατάταξης, αλλά να προέρχονται από μια έκτη θέση στην τρίτη ιστιοδρομία.

Οι πέμπτη και έκτη ιστιοδρομία μπορεί να κρίνουν πολλά για το πλήρωμα, αφού ένα καλό πλασάρισμα γίνεται να το βάλει σε ρότα διάκρισης.

Ο αθλητής: Κάμερον Μαραμενίδης (Kite, ιστιοπλοΐα). Η ώρα: 13:13. Το κανάλι: ΕΡΤ1. 

Οι αθλητές: Αριάδνη Σπανάκη, Οδυσσέας Σπανάκης (κατηγορία 470, ιστιοπλοΐα). Η ώρα: 18:05. Το κανάλι: ΕΡΤ1. 

Ολυμπιακοί Αγώνες, ενόργανη γυμναστική: Πετρούνιας για το... θρίπιτ


Στον τελικό των κρίκων, στην ενοργανη γυμναστική, θα πάρει μέρος ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο 31χρονος γυμναστής έχει δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο, σε ισάριθμες παρουσίες σε Ολυμπιακούς και θέλει να τριτώσει το καλό στο Παρίσι.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d308qudmvd1l)

Ο Πετρούνιας θα κάνει τρίτος το πρόγραμμά του, μετά τους δύο Κινέζους αντιπάλους του, που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές του για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο αθλητής: Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι, ενόργανη γυμναστική). Η ώρα: 16:00. Το κανάλι: ΕΡΤ2. 

Ολυμπιακοί Αγώνες, πόλο Γυναικών: Ή “Ντεφάνς” ή Αθήνα


Η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών παίζει το τελευταίο παιχνίδι της για το β’ όμιλο του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, απέναντι στη Γαλλία. Η “γαλανόλευκη” είναι τελευταία στον όμιλο και χρειάζεται απλή νίκη για να μπει στους προημιτελικούς. Νωρίτερα, στις 16:35, θα διεξαχθεί το παιχνίδι Ισπανία-Ιταλία. Αν οι Ισπανίδες νικήσουν και η Εθνική επικρατήσει της Γαλλίας με οκτώ γκολ διαφορά, θα περάσει ως τρίτη, με τις “τρικολόρ” να μπαίνουν στα προημιτελικά ως τέταρτες.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gqdsbrf5t)

Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου χρειάζεται καθαρή νίκη, δηλαδή όχι στα πέναλτι.

Η ομάδα: Εθνική πόλο Γυναικών. Η ώρα: 21:05. Το κανάλι: ΕΡΤ1.