Η εκπνοή της πρώτης εβδομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε και την κλασική αλλαγή, το πρώτο εμφανές πλάνο της αντίστροφης μέτρησης προς τη λήξη της διοργάνωσης: Η κολύμβηση δίνει τη «δάδα» στον στίβο και το υγρό στοιχείο, πέρα από τις κούρσες της ιστιοπλοΐας, με το έννομο ελληνικό συμφέρον και στα 470 (Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης) και στο κάιτ (Κάμερον Μαραμενίδης), στον τελικό των 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας με την παρουσία του Αλκη Κυνηγάκη (9/8 – 8.30), στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου (Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 20.00, και Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 20.00) αλλά και στο πόλο, να εξαλείφεται.

Πλέον, οι Ελληνες αθλητές που γρατζουνούν τα πόδια τους στο χώμα παίρνουν σειρά. Σκάμμα, βαλβίδα, πήχης, κοντάρι, άλμα: αυτοί οι όροι θα κυριαρχήσουν. Οι αθλητές που διέστειλαν τους αμφιβληστροειδείς με τις υπερβάσεις τους καθ’ όλη αυτήν την τριετία μπαίνουν στους αγώνες της ζωής τους για ένα παλίμψηστο δόξας, ένα έργο Τέχνης που δεν θα γινόταν να πωληθεί σε οποιαδήποτε τιμή και δημοπρασία.

Εμμανουήλ Καραλής και Μίλτος Τεντόγλου

Ο Καραλής είναι ήδη δέκα ημέρες στο Παρίσι και περνά όμορφα στο Ολυμπιακό Χωριό. Από το ποδοσφαιράκι με τον Μίλτο Τεντόγλου, που έπειτα από μία εβδομάδα προετοιμασίας στο ησυχαστήριο του Αντονί είδε κόσμο, έως την αφιέρωση στον πατέρα του, τον οποίο έβαλε... ετσιθελικά να τον αναλάβει και με τον οποίο -στην πιο περίπλοκη σχέση που υπάρχει- έχει βρει τη «χρυσή τομή», αλλά και την επικοινωνία με τους υπόλοιπους Ελληνες αθλητές της αποστολής, μπήκε χθες στον προκριματικό του άλματος επί κοντώ και πέρασε με επιτυχία. Με βάση την εικόνα του τον Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, όπου πήρε το ασημένιο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ, στα 5,87 μ. Αυτό το μομέντουμ κουβάλησε τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να κάνει δύο πανελλήνια ρεκόρ σε εννιά ημέρες, τα 5,92 μ. στο Μπιντγκόζ της Πολωνίας και τα 5,93 μ. στον Βόλο. Επειτα, μπόρεσε να βάλει όγκο προπόνησης και να ξεκινήσει το φορμάρισμά του για το Παρίσι.

«Πάω πάρα πολύ θετικά στο Παρίσι. Σίγουρα θα με κουβαλήσει το εθνόσημο. Το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αλλιώτικο, είναι το κορυφαίο γεγονός των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, οπότε το ευχαριστιέμαι όσο περισσότερο μπορώ», είπε ο Καραλής στα «Π» για τη συμμετοχή του, ενώ τόνισε ότι «ιδανικά, θέλω να κάνω ακόμα ένα πανελλήνιο ρεκόρ». Η κρυφή ελπίδα του, βέβαια, είναι τα 6 μ. Σύμφωνα με τον πατέρα του και προπονητή του, Χάρη, ο Εμμανουήλ έχει τον σωματότυπο να περάσει το ορόσημο στο άλμα επί κοντώ Ανδρών, ενώ ο ίδιος ο 24χρονος άλτης έχει τον κρυφό πόθο να το καταφέρει στο Παρίσι.

Για την προσεχή Δευτέρα, 5 Αυγούστου, στις 20.00, είναι προγραμματισμένος ο τελικός στο άλμα επί κοντώ Ανδρών. Φαβορί, φυσικά, είναι ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις, ο ρέκορντμαν του αγωνίσματος, που είναι ταυτοχρόνως χρυσός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης.

Στην ίδια... μοίρα με τον Ντουπλάντις βρίσκεται ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι ο κάτοχος και των τριών τίτλων στο μήκος - και θέλει να παραμείνει τέτοιος. Ο Καραλής τον προλογίζει, ουσιαστικά. Εξάλλου, προσφάτως τον πείραξε για το ότι δεν έχει το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Γρεβενιώτης θα πάρει σειρά αύριο, στον προκριματικό του μεσημεριού (12.00), προκειμένου να πράξει τα δέοντα για να βρεθεί σε ακόμα έναν τελικό, στις 21.00 της Τρίτης, 6 Αυγούστου. Ο Τεντόγλου πήδηξε δύο φορές 8,65 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και έχασε το πανελλήνιο ρεκόρ, που είναι κιόλας το απωθημένο του, για ένα εκατοστό.

Στα 26 του, δεν είναι πια ο... λαθρεπιβάτης, που έκλεψε από τους Κουβανούς το χρυσό μετάλλιο στο τελευταίο άλμα του στο Τόκιο. Είναι, μάλιστα… σεσημασμένος για το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκει σπουδαίες επιδόσεις εκεί που τις χρειάζεται και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2023, στη Βουδαπέστη, όταν πήρε το χρυσό στην τελευταία προσπάθειά του, με ένα μυθικό άλμα στα 8,52 μ., δεν υπάρχει. Είχε, παρ’ όλα αυτά, πιει το πικρό ποτήρι ένα χρόνο πριν, όταν ο Γιανιάν Γουάνγκ έκανε 8,36 μ. στη δική του τελευταία προσπάθεια να του «κλέψει» το χρυσό και να αναβάλει τη στέψη του ως πρωταθλητή κόσμου για έναν χρόνο.

Ο Τεντόγλου, ωστόσο, ήταν εκείνος που πέτυχε το νομοτελειακό και έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος στην Ιστορία, μετά τον Βρετανό Γκρεγκ Ράδερφορντ, που έχει χρυσό μετάλλιο και στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Τώρα, στο Παρίσι, θέλει να πετύχει κάτι που ουδείς άλλος Ευρωπαίος (ή Ασιάτης ή Ωκεάνιος ή Αφρικανός ή Βορειοαμερικανός) αθλητής έχει καταφέρει: να κατακτήσει το δεύτερο διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος. Μόνον ο Καρλ Λιούις, ο οποίος το... παράκανε, νικώντας τέσσερις διαδοχικές φορές, από το 1984 στο Λος Αντζελες έως το 1996, έχει γευτεί τη συγκεκριμένη χαρά. Ο Τεντόγλου θα έχει υψηλό ανταγωνισμό, ειδικά από την Τζαμάικα (Γουέιν Πίνοκ, Κάρι ΜακΛίοντ), χωρίς να αποκλείονται οι Αμερικανοί, που μπορεί να γίνουν ο παράγοντας Χ, αλλά και ο Ιταλός Ματέο Φουρλάνι, ο οποίος δείχνει πως είναι αθλητής μεγάλων αγώνων.

Το ανκορ της Στεφανίδη

Από τη μεριά της, η Κατερίνα Στεφανίδη βρίσκεται στο Παρίσι ως ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τα 4,73 μ. να αποτελούν την κορυφαία επίδοση της τελευταίας διετίας για την ίδια. Δεν είναι επίδοση που δίνει μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ Γυναικών. Η ίδια, εξάλλου, ήταν τέταρτη στο Τόκιο, έχοντας περάσει τα 4,80 μ.

Η Στεφανίδη βρίσκεται στα... χαρακώματα ούτως ή άλλως, είτε στηλιτεύοντας τους... μέντορες της διατροφής είτε φέρνοντας ενώπιον των ευθυνών τους τούς υπαιτίους για τον πόνο που βιώνουν άλλοι Ελληνες αθλητές, όπως η Δώρα Γκουντούρα, που αποκλείστηκε στα προημιτελικά της σπάθης στην ξιφασκία. Αρχικά, χρειάζεται να μπει στον τελικό και το πιθανότερο είναι ότι ένα άλμα στα 4,55 μ. στον προκριματικό της Δευτέρας θα εξασφαλίσει το εισιτήριο τόσο στην ίδια όσο και στις άλλες δύο Ελληνίδες επικοντίστριες που ζουν το Ολυμπιακό όνειρο, δηλαδή την Ελένη Πόλακ και την Αριάδνη Αδαμοπούλου.


Η Τζένγκο και οι άλλοι

Η παρουσία του ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σφραγίστηκε το πρωί της Πέμπτης 1ης Αυγούστου με τον τελικό των 20 χλμ. βάδην, όπου μετείχε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Μία ημέρα αργότερα, οι δύο Μιχάληδες της ελληνικής σφυροβολίας, ο Φραντζεσκάκης και ο Αναστασάκης, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 100 μ. και οι Τατιάνα Γκούσιν και Παναγιώτα Δόση στο ύψος πήραν μέρος στους δικούς τους προκριματικούς. Η Εμμανουηλίδου έχει σήμερα το πρωί (11.55) τον προκριματικό της στα 200 μ. ενώ την ίδια ημέρα και 35 λεπτά νωρίτερα η Σταματία Σκαρβέλη θα πάρει μέρος στον προκριματικό της σφαιροβολίας. Ο τελευταίος προκριματικός της ελληνικής αποστολής θα είναι εκείνος της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2022, Ελίνας Τζένγκο, στον ακοντισμό. Το πρωί (11.10) της 7ης Αυγούστου η 21χρονη ρίπτρια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει θέση για τον τελικό του αγωνίσματός της. Ο αγώνας μεταλλίου είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 10 Αυγούστου (20.30).


Ο Πετρούνιας γράφει Ιστορία

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπαίνει σε έναν τελικό σήμερα (16.00), στον οποίο δεν είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Η βαθμολογία του στους προκριματικούς, δηλαδή τα 14.800, είναι χαμηλή για τα στάνταρ του, παρ’ όλα αυτά ο γυμναστής των κρίκων μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα. Ομως, παρότι το βεληνεκές του παραμένει υψηλό και μπορεί να χαρίσει, όπως του ζητά κατ’ επανάληψη ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, 10 ακίνητες φωτογραφίες, οι δύο Κινέζοι με την υψηλότερη βαθμολογία στους προκριματικούς είναι το φαβορί.

Παρότι ο Γινγκγουάν Ζου είχε την καλύτερη βαθμολογία, με 15.300, το ελληνικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι αθλητής ή του ύψους ή του βάθους, ενώ, επιπλέον, δεν θα φέρει το πρόγραμμα που έκανε για το ομαδικό, το οποίο χαρακτηρίζεται «διαστημικό». Η απειλή είναι ο Γιανγκ Λιου, που πέρασε με 15.233 και στο ομαδικό έκανε 15.500 στους κρίκους. Είναι σταθερός και αυτήν τη στιγμή μοιάζει να είναι ένα βήμα παραπάνω από τον Ελληνα γυμναστή. Ιδια απειλή, ίσως και ακόμα σημαντικότερη, αποτελεί ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ. Το πρόγραμμά του στον προκριματικό ήταν εντάξει και έφτασε στους 14.966. Ο Σαΐντ ήταν ο σημαιοφόρος της Γαλλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021, όμως δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς. Επιπλέον, είναι 34 ετών, οπότε κάνει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του.

Ο φόβος της ελληνικής αποστολής είναι ότι, αν ο Σαΐντ κάνει ένα πρόγραμμα που θα του χαρίσει βαθμολογία κοντά στα μετάλλια, ενδεχομένως να μπει στα μετάλλια, για να αποχαιρετήσει με τη μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα του. Ο Πετρούνιας, από τη μεριά του, ψάχνει τη θέση στο βάθρο για τη δική του υστεροφημία: Θα γίνει ο πρώτος γυμναστής στην Ιστορία που θα έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους.


Τα βλέμματα στην πάλη και στο σκητ

Οπως απέδειξε ο Μπάμπης Τσελίδης με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των 90 κ. στο τζούντο, τα πιο ωραία πράγματα μπορεί να έρθουν και εκεί που δεν τα περιμένεις. Οι Ελληνες σκοπευτές μπήκαν στη μάχη του απλού σκητ, με τους προκριματικούς του Μάκη Μίτα και του Μπάμπη Χαλκιαδάκη, ενώ χθες η Εμμανουέλα Κατζουράκη έκανε το ίδιο. Χθες, στις 16.00, ήταν προγραμματισμένος ο τελικός για το απλό Ανδρών και σήμερα, στις 16.30, για το σκητ Γυναικών. Οι Μίτας και Κατζουράκη έχουν τη Δευτέρα (10.30) τον προκριματικό τους στο μικτό, ενώ ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 16.00.

Στην πάλη, όπως ισχύει τόσο στην ξιφασκία όσο και στο τζούντο, οι αγώνες κρατούν μία ημέρα. Η Μαρία Περβολαράκη ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης 7ης Αυγούστου (12.30), στην κατηγορία των 53 κ. της ελευθέρας, μία ημέρα αργότερα, την ίδια ώρα, παίρνει σειρά ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ στα 86 κ., ενώ μία ημέρα πριν από τη λήξη των Αγώνων ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης θα κάνει τη δική του προσπάθεια στην κατηγορία των 74 κ. Τέλος, η Ελλάδα έχει παρουσία και στην ιππασία, με την Ιόλη Μυτιληναίου, 20 χρόνια μετά τη συμμετοχή της μητέρας της, Χάνα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να παίρνει μέρος στην υπερπήδηση εμποδίων (5.8, 15.00).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών σήμερα, Κυριακή

Σκοποβολή
  • 10:30 2η ημέρα προκριματικών σκιτ γυναικών - Εμμανουέλα Κατζουράκη


Στίβος
  • 12:00 προκριματικά άλματος εις μήκος – Μίλτος Τεντόγλου (ΕΡΤ2)
  • 12:10 πρώτος γύρος 200μ γυναικών – Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΕΡΤ2)
  • 12:45 προκριματικά Β’ γκρουπ σφυροβολίας γυναικών - Σταματία Σκαρβέλη (ΕΡΤ2)
  • 20:55 τελικός άλματος εις ύψος – Τατιάνα Γκούσιν (ΕΡΤ2)
  • 21:30 τελικός σφυροβολίας – Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΕΡΤ2)


Ενόργανη Γυμναστική
  • 16:00 τελικός κρίκων - Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΡΤ2)


Ιστιοπλοΐα
  • 13:00 1η μέρα formula kite - Κάμερον Μαραμενίδης (ΕΡΤ1)
  • 18:05 3η ημέρα 470 μεικτό – Αριάδνη Σπανάκη/Οδυσσέας Σπανάκης (ΕΡΤ1)


Πόλο γυναικών
  • 21:05 τέταρτη αγωνιστική Β’ ομίλου γυναικών: Γαλλία – Ελλάδα (ΕΡΤ1)
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά