Ο Λευτέρης Πετρούνιας, συνομολογείται, είναι ένας... άλλος άνθρωπος πάνω στους κρίκους. Διεπόμενος από υψηλή αγχίνοια, ο 31χρονος γυμναστής των κρίκων, που έφερε το έκτο ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική ενόργανη, δεν έχει διαφορά, σε ό,τι αφορά το στρες, από όλους μας, που ο εύθραυστος ψυχισμός γίνεται να πληχθεί από διάφορους εξωγενείς παράγοντες. 





Πάνω στους κρίκους, όμως, αυτό που αντικρίζει ο θεατής είναι το υλικό του υπερήρωα. Ο Πετρούνιας σβήνει -ή ανάβει καθ' ολοκληρία- και μπαίνει σε έναν ολοδικό του κόσμο, στον οποίο κατοικοεδρεύει μόνο ο ίδιος. Το κίνητρό του ήταν πάντα υψηλό, αλλά τώρα, με τα κορίτσια του, είναι απόλυτο. Αν δεν έχει ζητήσει, πρόκειται να απαιτήσει από τη σύζυγό του, Βασιλική Μιλλούση, η οποία εδώ και χρόνια αναγνωρίζει τη συναισθηματική ένταση του θεατή, να της περιγράψει όλες τις αντιδράσεις των κοριτσιών τους, όταν τον είδαν στην τηλεόραση. Κάθε τι που ειπώθηκε, ό,τι συνέβη. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d376zj4qz8o1)


Η ελληνική ενόργανη γυμναστική έχει ανοίξει... φάμπρικα μεταλλίων από το 1996, με εκείνη την παροιμιώδη, μοναδικής ομορφιάς, αρμονίας και κομψότητας, εκτέλεση του Ιωάννη Μελισσανίδη στις ασκήσεις εδάφους του τουρνουά που έγινε στην Ατλάντα. Αργότερα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος ανέλαβε: το ασημένιο στους κρίκους στο Σίδνεϊ, το 2000, και το χρυσό στην Αθήνα, το 2004, σχημάτισαν τον κυβικό πίνακα ενός εκπληκτικού αθλητή. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3761s3gbiy1)

Ολυμπιακοι Αγώνες: Ο Καζαντζάκης και το πρότυπο 


Ο Ταμπάκος, μάλιστα, έφυγε την επομένη από το Ολυμπιακό Χωριό με προορισμό την Κρήτη: στις 24 Αυγούστου 2004, ο τότε 27χρονος γυμναστής έβαλε μία στεφάνη ελιάς στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Η έμπνευση που αποζητούσε ήρθε από την ανάγνωση του "Καπετάν Μιχάλη" και ο Ταμπάκος αφιέρωσε και στο μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και, γενικά, φιλόσοφο, τη σπουδαία επιτυχία του. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d375y9mcoidl)


Ο Πετρούνιας ήταν τότε 10 χρόνων, αλλά είχε ήδη μπει στο γυμναστήριο. Δεν χρειάστηκαν πολλά για να γίνουν ορατές οι δυνατότητές του, αλλά αρχικά ο λόγος γινόταν για ένα γυμναστή που θα ασχολούνταν με το σύνθετο ατομικό, τα έξι αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής σε επίπεδο Ανδρών. Η επιτυχία του Ταμπάκου... μετατόπισε τον προσανατολισμό του -και οι κρίκοι έγιναν η έξη του. Τους πήγε εκεί που ουδείς τους είχε φτάσει. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d375hxp6gbf5)


Βεβαίως, τα πράγματα δεν ήταν ποτέ εύκολα. Η εφηβική επανάσταση τον βρήκε να κάνει παρκούρ, αλλά η ενήλικη επανάσταση του καπετάν Λευτέρη ήρθε όταν οριζοντιωνόταν τους κρίκους. Σταυρός, μεγάλο ψάρι, μικρό ψάρι, σαν τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στη "Χώρα του Ποτέ", κυνηγούσε αυτό που δεν είχε ξαναγίνει. 





Η εξυπνάδα του Πετρούνια έγκειται στον τρόπο που αντιμετώπισε το τέλος της δικής του αυτοκρατορίας. Με το σώμα να πονάει και τους Κινέζους αθλητές να γίνονται η μεγαλύτερη δυνατή απειλή, ο Πετρούνιας άφησε ψυχολογικά πίσω του τις ημέρες που φόβιζε τους αντίπαλους γυμναστές άμα τη παρουσία του και μόνο και έκανε αλλαγή στροφής. Ήξερε ότι θα κινδύνευε να παρωχηθεί αν έμενε στις σελίδες της πρότερης δόξας του, τότε που ήταν ανίκητος. 


Ολυμπιακοί Αγώνες: Το τρίτο κεφάλαιο


Το Παγκόσμιο του 2019, στη Στουτγάρδη, έγινε η στιγμή της αντεπίθεσής του. Ο Πετρούνιας έμεινε τέταρτος και δεν πήρε από εκεί την πρόκριση για το Τόκιο, ωστόσο έκανε μια εκπληκτική προσπάθεια, έπειτα από σχεδόν μία σεζόν στην οποία ήταν τραυματισμένος. Πήρε την πρόσκληση για την Ιαπωνία και εκεί εμφανίστηκε σε θαυμαστή κατάσταση. 


Ο γυμναστής των 16 μεταλλίων στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, ο άνθρωπος που καταδυνάστευσε τους κρίκους για μία τετραετία, από το 2015 έως το 2018, που δεν νικούσε μόνο όταν δεν αγωνιζόταν, μπήκε στο τρίτο κεφάλαιο της καριέρας του με την εμπειρία, την ωριμότητα και την εξυπνάδα εκείνων που γίνονται θρύλοι. Την ψύχωση και την εμμονή που έχουν οι κορυφαίοι στους τομείς τους. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d375pj5u0fep)

Ανταμείφθηκε γι' αυτό, με το μεγαλειωδέστερο των τρόπων. Και, όπως φαίνεται, συνεχίζει. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τώρα δρόμος, θα τον δημιουργήσει, όπως είπε κάποτε ο Γουίνστον Τσόρτσιλ.