Ολυμπιακοί Αγώνες: "Αχόρταγη" Ελλάδα, ξεπέρασε σε μετάλλια το Τόκιο και "σημαδεύει" την Ατλάντα!
Τα ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι
Ο Λευτέρης Πετρούνιας χάρισε στην Ελλάδα το πέμπτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο Μίλτος Τεντόγλου δείχνει πανέτοιμος για το πρώτο ελληνικό χρυσό και η... συλλογή αναμένεται να μεγαλώσει τις επόμενες μέρες.
Ο στόχος της ελληνικής αποστολής κατά την αναχώρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήταν τουλάχιστον το... double score σε σχέση με τη συγκομιδή των τεσσάρων μεταλλίων που είχαν κατακτήσει οι αθλητές μας το 2021 στο Τόκιο.
Στην εκκίνηση της δεύτερης εβδομάδας του αγωνιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα μετράει ήδη πέντε μετάλλια (μετά την ιστορική εμφάνιση του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων), έχοντας ξεπεράσει κατά ένα την προ τριετίας επίδοσή της και έχει βάλει στόχο να επιστρέψει στην Αθήνα με την ισοφάριση ή την κατάρριψη της τρίτης μεγαλύτερης συλλογής ολυμπιακών μεταλλίων στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέχρι την προσεχή Κυριακή 11 Αυγούστου (όταν και πέφτει η αυλαία των αγώνων με την τελετή λήξης) οι Έλληνες πρωταθλητές να κατακτήσουν 3 ή 4 μετάλλια ανεξαρτήτου χρώματος.
Οι καλύτερες επιδόσεις της Ελλάδος σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Με εξαίρεση τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής (το 1896 στην Αθήνα, όπου η Ελλάδα είχε κατακτήσει συνολικά 47 μετάλλια σε 9 αγωνίσματα, αλλά προφανώς εκείνη η ιστορική διοργάνωση δεν μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε σύγκριση με όσες ακολούθησαν και κυρίως όσες διεξήχθησαν μεταπολεμικά) η Ελλάδα έφτασε με την τρίτη θέση του Πετρούνια τα 126 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Καλύτερη επίδοση είναι τα 16 μετάλλια που κατακτήσαμε ως διοργανωτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών τα 13 που είχαμε κατακτήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα (το 2000) στο Σίδνεϊ. Οι δύο συγκεκριμένες επιδόσεις μοιάζουν να είναι... εκτός συναγωνισμού.
Που στοχεύει η ελληνική αποστολή; Να ισοφαρίσει ή να ξεπεράσει την τρίτη καλύτερη ολυμπιακή επίδοση όλων των εποχών της χώρας που είναι τα 8 μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα στην επέτειο από τη συμπλήρωση 100 ετών από την αναβίωση του θεσμού, το 1992.
Τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα χρυσά (με Κακλαμανάκη στην ιστιοπλοϊα, Δήμα, Καχιασβίλι στην άρση βαρών, Μελισσανίδη στην ενόργανη γυμναστική) και τέσσερα αργυρά (με Λεωνίδη, Σαμπάνη, Κόκκα στην άρση βαρών και Μπακογιάννη στο ύψος).
Με τα πέντε μετάλλια που μετρούν οι Έλληνες πρωταθλητές στο Παρίσι, κατέχουν ήδη την 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τα "γαλανόλευκα" χρώματα και επιθυμούν να ξεπεράσουν αρχικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016 και φυσικά τα 8 της Ατλάντα.
Οι μεγάλες ελληνικές ελπίδες για μετάλλια τη δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Ποια μπορεί να είναι, όμως, τα επόμενα μετάλλια που θα δούμε να προστίθενται στη συλλογή της ελληνικής αποστολής. Ας ξεκινήσουμε από το πιο... σίγουρο (χτύπα ξύλο, μη το ματιάσουμε). Ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε από τον κυριακάτικο προκριματικό του μήκους ότι αποτελεί το μεγάλο φαβορί στο μήκος. Ακόμη κι αν δεν κατακτήσει το χρυσό, θα συνιστά έκπληξη μεγατόνων να μην βρεθεί καν στο βάθρο, στην κατάσταση που βρίσκεται. Ο τελικός του μήκους διεξάγεται την Τρίτη 6/8 στις 21.20.
Και η δεύτερη ελπίδα για μετάλλιο έρχεται από τον στίβο. Ένα 24ωρο νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας 5/8 στις 20.00, ο Εμανουήλ Καραλής μοιάζει ισότιμος διεκδικητής είτε του ασημένιου, είτε του χάλκινου μεταλλίου, καθώς το χρυσό θεωρείται... καπαρωμένο από τον ανίκητο. Άρμαντ Ντουπλάντις.
Τρίτη μεγάλη ελπίδας μας για βάθρο, τα παιδιά του Θοδωρή Βλάχου, οι ασημένιοι ολυμπιονίκες του Τόκιο στο πόλο, που δείχνουν ικανοί να επαναλάβουν το επίτευγμα τους και στο Παρίσι.
Η πρόκληση της εθνικής μπάσκετ και η καρδιά της Κατερίνας Στεφανίδη
Στις προκλήσεις της δεύτερης ελληνικής εβδομάδας υπάρχουν και δύο χαρτιά... μεγάλου ειδικού βάρους, που όμως δεν θεωρούνται φαβορί στο δρόμο για το βάθρο. Απλά, ποιος μπορεί να υποτιμήσει το χαρακτήρα του νικητή που συνοδεύει τόσο τον Βασίλη Σπανούλη, όσο και την Κατερίνα Στεφανίδη.
Στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης 6/8 η εθνική μπάσκετ καλείται να σταθεί όρθια απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία, που έδειξε τα δόντια της στον πρώτο γύρο του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ που ολοκληρώθηκε στη Λιλ.
Η "τσαρίνα των αιθέρων" από την πλευρά της, φιλοδοξεί να βρεθεί το βράδυ της Τετάρτης 9/8 (20.00) σε έναν ακόμη σπουδαίο τελικό στη μεγάλη της καριέρα και αν δώσει εκεί το παρών... όλα μπορούν να συμβούν.
Τα μετάλλια που μπορεί να μας αιφνιδιάσουν ευχάριστα
Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές της δεύτερης εβδομάδας, υπάρχουν και αυτές που μπορεί να μας επιφυλάσσον ευχάριστες εκπλήξεις ανάλογες με εκείνες που μας χάρισαν ο Θοδωρής Τσελίδης στα τζούντο, τα πληρώματά μας στην κωπηλασία και φυσικά ο απίθανος Απόστολος Χρήστου στο... κακό του αγώνισμα, τα 200 μέτρα ύπτιου.
Η πολύπειρη Μαρία Πρεβολαράκη αλλά και οι πρωταθλητές Ευρώπης, Νταουρέν Κουρογκλίεφ και Γιώργος Κουγιουμτζίδης, στην πάλη, έχουν ικανότητες και προσδοκίες. Επιπλέον, το δίδυμο Μάκη Μίτα-Εμμανουέλας Κατζουράκη στο μικτό σκητ στη σκοποβολή ενδεχομένως να στρέψει το ενδιαφέρον μας ξανά σε αθλήματα με τα οποία... ασχολούμαστε κάθε τέσσερα χρόνια.
Και βέβαια, υπάρχει και η εθνική πόλο των γυναικών, που παρά το κάκιστο ξεκίνημα στο τουρνουά της υδατοσφαίρισης εξασφάλισε μια θέση στα προημιτελικά και τώρα παίζει με την Αυστραλία. Η Εθνική την προτίμησε, αντί της Ολλανδίας, ωστόσο ο δρόμος παραμένει δύσβατος, μιας και στον ημιτελικό θα παίξει με τη νικήτρια του ΗΠΑ-Ουγγαρία. Το ματς με τις Αυστραλές, ωστόσο, θα τις βάλει στην τετράδα και θα τις στείλει τουλάχιστον στο μικρό τελικό του τουρνουά.