Δεν φαίνεται να εξελίσσεται καλά η ιδέα των Γάλλων να ρίξουν στα νερά του Σηκουάνα αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι αθλητές του τριάθλου από το Βέλγιο και την Ελβετία που κολύμπησαν την περασμένη Τετάρτη στον ποταμό τελικά αρρώστησαν.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον αγώνα τριάθλου μεικτής σκυταλοδρομίας τη Δευτέρα και η Ελβετία αναγκάστηκε να «ανακατέψει» το ρόστερ της αφού αθλητές της αρρώστησαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Βελγίδα Κλερ Μισέλ όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου αρρώστησε σοβαρά και νοσηλεύεται με λοίμωξη που της προκάλεσε το βακτήριο E. coli, μετά τη συμμετοχή της στην κολύμβηση που διεξήχθη στον Σηκουάνα. Η κατάσταση της υγείας της Μισέλ επιδεινώθηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τη μόλυνση των νερών του ποταμού. Έτσι, η αποστολή τριάθλου του Βελγίου αποχώρησε από τους Αγώνες.

Ελβετοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι ο τριαθλητής Adrien Briffod, ο οποίος αγωνίστηκε στον Σηκουάνα τρεις ημέρες νωρίτερα, αρρώστησε από στομαχική λοίμωξη. Ωστόσο, ανέφεραν ότι είναι «αδύνατο να πουν» εάν συνδέεται με το κολύμπι στα νερά του Σηκουάνα, με δεδομένο μάλιστα ότι κανέναν άλλο κρούσμα στομαχικού προβλήματος δεν καταγράφηκε στις άλλες αποστολές.

Το ερώτημα κατά πόσο τα νερά του Σηκουάνα είναι ασφαλή για κολύμπι φαίνεται πως «σημαδεύει» αυτή τη διοργάνωση.


Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι διοργανωτές ελέγχουν καθημερινά τα επίπεδα για E. coli και εντερόκοκκους

Οι διοργανωτές ελέγχουν καθημερινά την ποιότητα των νερών του ποταμού που διατρέχει τη γαλλική πρωτεύουσα και αποφασίζουν αν πρέπει να προχωρήσουν οι αγώνες.

Συγκεκριμένα ελέγχουν τα επίπεδα για E. coli και εντερόκοκκους, η ύπαρξη των οποίων υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως κάποια στελέχη είναι επικίνδυνα.

Ακόμη και μια γουλιά μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και να προκαλέσει ασθένειες όπως λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στο έντερο.

Το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο να αρρωστήσει από έκθεση στο E. coli εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων κυριότεροι είναι η ηλικία και η γενική υγεία του ατόμου.

Οι δοκιμές βοηθούν τους διοργανωτές να εκτιμήσουν τον κίνδυνο για τους αθλητές, κάτι όμως που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.