Έτοιμη για το μεγαλύτερο παιχνίδι της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι το επόμενο είναι η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη αντιμετωπίζει στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 τη Γερμανία σ' ένα... repeat του μεταξύ τους αγώνα για το Eurobasket 2022.

Από το Eurobasket 2022 στον... προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων

Περίπου δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αντιμετώπισε στο Βερολίνο τη Γερμανία για τα προημιτελικά του Eurobasket 2022. Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν στον πάγκο της "επίσημης αγαπημένης", η οποία ήταν το φαβορί να προχωρήσει στα ημιτελικά αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

Η Γερμανία ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση έχοντας εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας έξω από τα 6,75, ενώ η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κατάφερνε στα πρώτα 20 λεπτά να βρίσκεται μπροστά στο σκορ σ' ένα πρώτο ημίχρονο που έληξε 57-61 με απίστευτο buzzer beater τρίποντο του Κώστα Σλούκα.

Στο δεύτερο μερος τα "πάντσερ" συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν σε αντίθεση με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς το καλάθι, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 107-96 και να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cmw1hxbxir9l)

Οι αλλαγές από το Eurobasket 2022 μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ελλάδα

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην! Η Γερμανία πλεόν είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης και του αργυρού μεταλλίου, ενώ η Ελλάδα έχει αλλάξει σχεδόν τα... πάντα.

Από το ρόστερ του 2022 έχουν αλλάξει επτά(!) παίκτες και ο προπονητής! Λείπουν Σλούκας, Ντόρσεϊ και οι Θανάσης και Κώστας Αντετοκούνμπο από την ομάδα, ενώ πλέον υπάρχουν οι Γουόκαπ, Μήτογλου, Τολιόπουλος και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Τη θέση των Αγραβάνη, Λούντζη και Παπαπέτρου πήραν ουσιαστικά οι Μωραΐτης, Χαραλαμπόπουλος και Χουγκάζ. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή είναι εκείνη του προπονητή, με τον Βασίλη Σπανούλη να αντικαθιστά τον Δημήτρη Ιτούδη και να οδηγεί τη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια.

Από αουτσάιντερ του Eurobasket 2022... υπερδύναμη η Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι διαφοροποιήσεις δεν είναι τόσο μεγάλες για την Γερμανία που παρουσιάζεται ακόμη πιο ενισχυμένη με τον Μόριτζ Βάγκνερ στο ρόστερ, αλλά πλέον ο "τίτλος" του φαβορί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ, με τους Έλληνες διεθνείς να έχουν λιγότερο άγχος αφού επετεύχθη και ο δεύτερος στόχος τους.

Τα "πάντσερ" έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στο Μουντομπάσκετ 2023 και στέφθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό τουρνουά. Κέρδισαν στον ημιτελικό τις ΗΠΑ, ενώ στον τελικό βρήκαν τη Σερβία και κατέκτησαν τον τίτλο.

Έχουν το πιο δομημένο σύνολο από κάθε άλλη ομάδα του τουρνουά, το ταλέντο σίγουρα... περισσεύει για τους Γερμανούς, ενώ έχουν το πλεονέκτημα που γίνεται αυτόματα μειονέκτημα με τον "τρελό" Ντένις Σρέντερ να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο παρκέ.

Το 2022 ήμασταν φαβορί και αποκλειστήκαμε. Μήπως ήρθε η ώρα να έχουμε... αντιστροφή σεναρίου και σε αυτό το επίπεδο;