Ο Θοδωρής Τσελίδης πέρασε στην Ιστορία με το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, το χάλκινο μετά τη νίκη του στο δεύτερο μικρό τελικό του ρεπεσάζ για την κατηγορία των -90κ. στο τζούντο. Το πορτρέτο του Ελληνοπόντιου αθλητή, γιο του Νικόλα και αδελφό του Γιώργου και της Μαρίνας, που μεγάλωσε στην Οσετία, ανδρώθηκε στα γυμναστήρια του Βλαντικαφκάς και έφτασε στην Ελλάδα το 2018, ώστε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας και υπό τις οδηγίες του Νίκου Ηλιάδη, πατέρα του Ηλία που πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 81κ. στην Αθήνα, το 2004, και το χάλκινο στα 90κ., στο Λονδίνο το 2012, είναι πρόδηλο δύσκολων στιγμών.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33w43tyqfep)

Ο 28χρονος Τσελίδης -ο οποίος, μάλιστα, τη Δευτέρα 5 Αυγούστου γιόρτασε τα γενέθλιά του- σπούδασε οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας, ενώ στο τατάμι έλαμψε για τη συμπόνια και την ενσυναίσθησή του.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35lfktzsql5)

Ολυμπιακοί Αγώνες: "Δεν μπορώ να αποδώσω τα συναισθήματά μου"

Ο Νίκος Ηλιάδης θυμήθηκε την επικοινωνία που είχε με τον Τσελίδη, μέσω της Ομοσπονδίας. "Είχε επικοινωνήσει μαζί μου και θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, να μείνω στην Ελλάδα ως Έλληνας και να αγωνίζομαι. 'Αν θέλεις να έρθεις σαν Έλληνας, θέλω και εγώ, η γνώμη μου είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ως αθλητής, θα πρέπει να σε δω και να αποφασίσω αν θα μπορείς να προχωρήσεις', του απάντησα", τόνισε αρχικά στα "Π" ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Ο Τσελίδης έφτασε στη νέα πατρίδα του στα τέλη του 2017. Δεν πήρε πολύ ώστε ο Ηλιάδης να καταλάβει το θησαυρό που είχε στα χέρια του: "Καλό παιδί είναι, αγαπάει να κάνει προπόνηση και φάνηκε ότι έχει δυνατότητες από τις πρώτες προπονήσεις".


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33utx2ea8gp)

Σε ό,τι αφορά την αντανάκλαση του μεταλλίου στον ίδιο τον ομοσπονδιακό, ο Νίκος Ηλιάδης τόνισε: "Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος, πήραμε ένα μετάλλιο, πάρα πολύ χάρηκα που ένας αθλητής ταπεινός, σεμνός, καλός άνθρωπος, πήρε μετάλλιο. Δεν υπάρχουν λέξεις για να δώσεις αυτά που νιώθεις. Πολλές φορές σκέφτομαι το 2004, το 2012, τα Παγκόσμια, ακόμα και ένα μήνα μετά, όμως, δεν μπορώ να αποδώσω σε λέξεις τα συναισθήματά μου".

Σε ό,τι αφορά το ρίσκο που πήρε η Ελισάβετ Τελτσίδου και δεν της βγήκε, σχολίασε: "Ήταν μία κακή στιγμή, το κατάλαβε και θα προχωρήσουμε. Η Λίζα είναι αθλήτρια για την κορυφή".


Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά".