Γιατί; Γιατί να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος τόσο άδικα; Γιατί μια μάνα να μην ξαναδεί το παιδί της; Ένα «γιατί» στριφογυρίζει στο μυαλό όλων όταν κάνουν εικόνα το «μαύρο» βράδυ της 7ης Αυγούστου του 2023. Όταν το στολίδι της ΑΕΚ, η «OPAP Arena»... πάγωσε. Όταν μέχρι και οι κολόνες του γηπέδου «λύγισαν» μπροστά στον τραγικό θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη. Όταν η οπαδική βία έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της...

Γράφεις. Σταματάς. Προσπαθείς να εξηγήσεις με λόγια και να αποδεχτείς ακόμα και ύστερα από έναν χρόνο το τι συμβαίνει, όμως δεν είναι εύκολο. Ειδικά όταν γνώριζες τον Μιχάλη και την ψυχή που κουβαλούσε. Ο Μιχάλης ζει στο μυαλό και στην καρδιά όλων. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και από ψηλά βλέπει την αγαπημένη του ΑΕΚ, την οποία λάτρευε με ανιδιοτέλεια. Την ακολουθούσε παντού...

Ποιος να του έλεγε ότι ο χειρότερος επίλογος της ζωής του θα γραφόταν έξω από το δεύτερο «σπίτι» του. Την «OPAP Arena». Εκεί όπου περνούσε τις ώρες του καθημερινά. Για την καψούρα του. Για την αγάπη του. Για την ΑΕΚ του... της οποίας πλέον αποτελεί σύμβολο!

katsourhs_mixalhs


Ο Μιχάλης έχασε αιμόφυρτος από ακατάσχετη αιμορραγία τη ζωή του έξω από την «OPAP Arena» έπειτα από άγριας φύσης συμπλοκές με πρωταγωνιστές Κροάτες και Έλληνες χούλιγκαν. Όταν η εισβολή του ακροδεξιού οπαδικού κινήματος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι... περίφημοι «Blue Bad Boys», διέσχισαν τη χώρα μας αποφασισμένοι για τα χειρότερα. Τα οποία δυστυχώς ήρθαν...

Ποιος να το έλεγε ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο που ένας άνθρωπος θα χάσει τη ζωή του. Στα 29 του χρόνια. Ποιος να το έλεγε ότι όταν η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο της "Ένωσης" την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, θα θρηνούσε ύστερα από λίγο ένα παιδί δικό της...

Ένας χρόνος μετά και ο δολοφόνος του αδικοχαμένου Μιχάλη ακόμη αναζητείται. Πότε θα έρθουν οι απαντήσεις; Ένα ξέρουμε μονάχα. Ότι η καρδιά του θα... χτυπά για πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Ο Μιχάλης με το τατουάζ με τον «δικέφαλο» στο στήθος...

Ο Μιχάλης Κατσούρης, ο Μάικ όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, που είχε τατουάζ τον «δικέφαλο» στο στήθος... τον κουβαλούσε παντού μαζί του. Ήταν «γραμμένος» στην καρδιά του. Κυριολεκτικά...

Ένα αρκετά εργατικό και τίμιο παιδί, μεγαλωμένο στην Ελευσίνα, βιοπαλαιστής, που όχι απλώς δούλευε σκληρά για να βιοποριστεί, αλλά είχε τέτοια καρδιά, που βοηθούσε όσο μπορούσε τον κόσμο γύρω του. Η μεγάλη του αγάπη πέρα από την οικογένεια του ήταν η ΑΕΚ.

Την ΑΕΚ δεν την αγαπούσε απλώς. Τη λάτρευε με όλη του την ψυχή. Ήταν η καψούρα του. Τα πάντα του. Η καθημερινότητά του. Τραγουδούσε γι' αυτήν στις εξέδρες με όλη του τη δύναμη. Καβαλούσε τη μηχανή και την ακολουθούσε πιστά, ενώ φυσικά το στέκι του ήταν η Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία περνούσε αρκετές ώρες παρέα με τους αγαπημένους του φίλους. 

katsourhs_almeida


Μόνο καλά πράγματα θα ακούσει κανείς από άτομα που γνώριζαν τον Μιχάλη. Την τιμιότητα, την αυθεντικότητα, τη μεγαλοψυχία, την ταπεινότητα και την καλοσύνη που είχε για τους ανθρώπους γύρω του. Αν ρωτήσεις τους αγαπημένους του φίλους έναν χρόνο μετά πώς νιώθουν, θα σου απαντήσουν πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τον θάνατό του.

Βρίσκεται στις συζητήσεις όλων καθημερινά, μνημονεύονται όλες οι στιγμές που πέρασαν μαζί του και όλα τα όνειρα που έκαναν παρέα για τα αγαπημένα τους τρία γράμματα στον κόσμο.


Το χρονικό της «μαύρης» νύχτας της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη

Όλοι πίστευαν ότι θα ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, όταν και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρέθηκε στον δρόμο της ΑΕΚ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League το καλοκαίρι του 2023. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν, και μάλιστα με το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε ποτέ κάποιος να φανταστεί.

Τι γίνεται λοιπόν στη Νέα Φιλαδέλφεια; Από τότε που χτίστηκε η «OPAP Arena» κόσμο δεν έχει μόνο την ημέρα των αγώνων. Αλλά κάθε μέρα. Η καφετέρια που υπάρχει δίπλα από τον «Αετό» μαζεύει καθημερινά πλήθος κόσμου, που χαλαρώνει στο αγαπημένο του στέκι. Και φυσικά αυτό γιατί ακριβώς δίπλα τους καμαρώνουν το γήπεδό τους.

epeisodia_neafiladelfeia


Ανήμερα των αγώνων, η «OPAP Arena» σφύζει από ζωή. Μία ημέρα πριν από την πρώτη προγραμματισμένη μάχη της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 7 Αυγούστου του 2023, όπως έκαναν συνήθως σε ένα τυπικό γι' αυτούς βράδυ, μερίδα φιλάθλων της ΑΕΚ ήταν μαζεμένοι στην καφετέρια έξω από το γήπεδο. Κάτι που συνηθίζουν να κάνουν συνέχεια.

Μέχρι που συμβαίνει το αναπάντεχο. Εμφανίζονται εκατοντάδες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ανάμεσα στους Έλληνες, αλλά και Αλβανοί οπαδοί και κάνουν το περιβόητο... ντου. Ακολούθησαν τρομακτικά σκηνικά στην πλατεία πλησίον της έδρας της ΑΕΚ, με άγριες συμπλοκές με οπαδούς της "Ένωσης". Οι τραυματισμοί δεν άργησαν να έρθουν.

grafiti_mixalhs


Μέσα στο χάος διαπιστώνεται το αναπάντεχο. Ένας οπαδός της ΑΕΚ αιμόφυρτος, ο οποίος έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Νεκρός. Όλοι σε κατάσταση σοκ. Η είδηση του τραγικού θανάτου ήρθε και βύθισε σε βαρύ πένθος όλη την Ελλάδα, η οποία δεν είχε ακόμη προλάβει να συνέλθει από τον άδικο χαμό του Άλκη Καμπανού.

Ξύπνησαν όλοι το πρωί και είδαν απλά στην οθόνη τους αυτό. Ο Μιχάλης Κατσούρης, ο οπαδός της ΑΕΚ που έχασε τη ζωή του στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ανατριχίλα, το κλάμα, η οδύνη και ο πόνος φτωχά να περιγράψουν τον ρεαλισμό.


Οι σκληροπυρηνικοί «Bad Blue Boys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μας

Πάμε έναν χρόνο πίσω, το καλοκαίρι του 2023, όταν η ΑΕΚ κληρώθηκε με τον νικητή του Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Αστάνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Εντέλει οι Κροάτες προέκυψαν στον δρόμο των «κιτρινόμαυρων» και όλοι έσπευσαν πέρα από το προφίλ της ομάδας να ρίξουν μια ματιά και σε όλα αυτά που την περιβάλλουν.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ για να ανακαλύψει ότι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ διαθέτει ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά οπαδικά κινήματα. Τους λεγόμενους «Bad Blue Boys». Την πρώτη λέξη την επιβεβαίωσαν στην Ελλάδα για τα... καλά. Ένα ακροδεξιό κίνημα που αποτελείται από οπαδούς που κάνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς και έχουν ουκ ολίγες φορές κατηγορηθεί για αποτρόπαιες πράξεις.

Αρκετοί έχουν μπει φυλακή, γενιές με γενιές όμως όλο και πολλαπλασιάζονται. Και η ιδεολογία τους μπορεί να αντιληφθεί κανείς εύκολα το τι πρεσβεύει. Πάντως, όχι την ευγενή άμιλλα για τον αθλητισμό. Οι εν λόγω Κροάτες χούλιγκαν αποτελούν μάλιστα τεράστιο πρόβλημα και για ολόκληρη τη χώρα, στην οποία νιώθουν πως κάνουν κουμάντο.

kroates_opadoi

Μάλιστα, έχουν λόγο μέχρι και στις αποφάσεις της διοίκησης, μιας και δύο από τα μέλη της ήταν παλιά μέλη στον σύνδεσμο. Τα κίνητρά τους φυσικά όχι μόνο οπαδικά δεν είναι, αλλά εξαπλώνονται και σε άλλους θεσμούς. Κυρίως κοινωνικούς και πολιτικούς. Η δύναμη και ο έλεγχος που έχουν χτίσει και πιστεύουν πως έχουν και ασκούν δημιουργεί τον... τρόμο σε οποιονδήποτε βρεθεί στον δρόμο τους.

Και αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα. Διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μας. Χωρίς έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού έφτασαν στη χώρα μας, κινήθηκαν μέσω της Αττικής Οδού στη Λεωφόρο Κύμης, όπου στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους, και στη συνέχεια μπήκαν στον ΗΣΑΠ. Στον σταθμό Πευκάκια συναντήθηκαν και με άλλους χούλιγκαν και μετά κινήθηκαν πεζοί προς το γήπεδο της ΑΕΚ, τρομάζοντας τους πάντες στο πέρασμά τους.


Αλήθεια, ποιος δεν ανατρίχιασε στον πανηγυρισμό του Γαλανόπουλου;

Ο θάνατος του Μιχάλη Κατσούρη άπλωσε το πέπλο του πένθους πάνω από την ΑΕΚ, η οποία εν μέσω της απώλειάς του είχε να διαχειριστεί και τα παιχνίδια με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το έκανε και ακόμη ανατριχιάζουμε. Πήγε στην Κροατία, στάθηκε στο ύψος της και έκανε αυτό που έπρεπε για χάρη του Μιχάλη. Νίκησε με 2-1, με το στιγμιότυπο του Γαλανόπουλου να σκοράρει το νικητήριο γκολ, να βγάζει και να υψώνει το μαύρο περιβραχιόνιο μπροστά από τους «Blue Bad Boys» να συγκινεί και να μας κάνει ακόμη να δακρύζουμε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cutdwm9jr5w1)

Η πρόκριση στα playoffs του Champions League που ήθελε η ΑΕΚ εντέλει ήρθε. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου ένας Κροάτης, ο Ντομαγκόι Βίντα, πλήγωσε τους Κροάτες. Την πρώην ομάδα του, με «χρυσό» γκολ στις καθυστερήσεις για το τελικό 2-2. Στο γήπεδο όλοι έστρεψαν το πρόσωπό τους στον ουρανό και είπαν το ίδιο πράγμα. «Για τον Μιχάλη».

araujo_mixalhs
mixalhs_almeida

 

Η καρδιά του Μιχάλη θα... χτυπά για πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Μιχάλης Κατσούρης είναι ένα σύμβολο για την ΑΕΚ. Και θα είναι εις τους αιώνας των αιώνων. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανέλαβε μια σειρά από σημαντικές και αξιέπαινες δράσεις θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου οπαδού της. Έδωσε το όνομά του στην πεζογέφυρα που συνδέει την Πλατεία του Αετού στην «OPAP Arena» σε επίσημη τελετή ονομασίας, που έγινε στο σημείο όπου τιμάται μόνιμα η μνήμη του.

mixalhs_pezogefura


Η ΠΑΕ ΑΕΚ συγκίνησε με την κίνησή της να φτιάξει την προτομή του στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, ακριβώς έξω από τον ιερό ναό. Την προτομή του συνοδεύει το συγκλονιστικό: «Παντού, παντού, παρών». Τα αποκαλυπτήρια έγιναν όταν και τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

katsourhs_protomh


Ένα πανό με τη φωτογραφία του κοσμεί πάντα το πέταλο των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι προχωρούν σε μια αξιέπαινη κίνηση, καθώς η Θύρα 21 στο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια θα έχει πλέον το όνομά του και θα λέγεται «Μιχάλης Κατσούρης». Παράλληλα, στη μνήμη του έχουν διοργανωθεί αιμοδοσίες.

mixalhs_pano

Η ψυχή του Μιχάλη θα είναι για πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο πιο αγαπημένο του μέρος στον κόσμο...