Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέταξε στα ουράνια ο Καραλής, χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι!
Το χαμόγελο του Μανόλο φωτίζει την Ελλάδα
Με μια συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό του επί κοντώ, ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με μυθικό άλμα στα 5,90 και χάρισε σε όλους τους Έλληνες μια ονειρεμένη στιγμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Μπήκε με το χαμόγελό του στο "Σταντ ντε Φρανς" αποφασισμένος να απολαύσει έναν τελικό που θα θυμάται σε όλη τη ζωή! Ήξερε ότι το έργο του δεν ήταν εύκολο. Άλλωστε τα... διαθέσιμα προς διεκδίκηση μετάλλια ήταν δύο και όχι τρία όπως στα υπόλοιπα αγωνίσματα. Τουλάχιστον στα χαρτιά...
Ποιος να σκεφτεί ότι ο θρυλικός Αρμάντ Ντουπλάντις θα μπορούσε να απουσιάσει από το βάθρο. Για τον Εμμανουήλ Καραλή, ωστόσο, τον "φτερωτό Μανόλο" της Ελλάδας τα όνειρα δεν έχουν πλέον ταβάνι. Ταξίδεψε στο Παρίσι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν έκρυβε την αυτοπεποίθησή του. Την είχε εκφράσει και στην κάμερα του parapolitika.gr.
Ο στόχος του ήταν το... μισό βήμα παραπάνω σε σχέση με το Τόκιο. Αυτό το βήμα που θα τον ανέβαζε από την τέταρτη θέση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2021 στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Το ήθελε, το υποσχέθηκε, το έκανε! Με μυθικό άλμα στα 5,90μ ο χαμογελαστός Μανόλο απογειώθηκε προς την αιωνιότητα κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από τον "χρυσό" Ντουπλάντις, και τον "ασημένιο" Κέντρικς.
Τα πρώτα εντυπωσιακά άλματα του Καραλή στα 5,50 και τα 5,70
Με τους έντεκα από τους δώδεκα αθλητές να ξεκινούν τις προσπάθειές τους από τα 5.50μ. (μόνο ο Ντουπλάντις άφησε το συγκεκριμένο ύψος) ο Καραλής πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό άλμα το οποίο όμως συνοδεύτηκε από λίγο... καρδιοχτύπι, καθώς ακούμπησε λίγο τον πήχη με το κορμί του, αλλά εκείνος του "έκλεισε πονηρά το μάτι" και παρέμεινε στη θέση του.
Τα βλέμματα, βέβαια, δεν ήταν στραμμένα μόνο στον Έλληνα πρωταθλητή, αλλά και στους βασικούς ανταγωνιστές του για το μετάλλιο. Ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα στα 5,70μ. Ο Τζον Έρνεστ Ομπιένα από τις Φιλιππίνες επίσης. Στο ίδιο ύψος ξεκίνησε και ο Ντουπλάντις τις προσπάθειές τους. Ο Καραλής όμως έδειχνε και στη δεύτερη προσπάθεια να είναι έτοιμος για μια σπουδαία βραδιά.
Έχοντας καταρρίψει δύο φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ στα τέλη Ιουνίου (ανεβάζοντάς το στα 5,93μ.) ο Καραλής γνώριζε ότι ενδεχομένως να χρειαζόταν να βελτιώσει κι άλλο τη συγκεκριμένη επίδοση στο Παρίσι για να βρεθεί στο βάθρο. Και με τον πήχη να φτάνει στα 5.80 άρχισε και το πρώτο... ξεσκαρτάρισμα στους συμμετέχοντες.
Το χειροκρότημα του Καραλή στα 5,80 και το κρίσιμο άλμα στα 5,85
Με τον Λετονό Κρέις να έχει "ανοίξει" το χορό των τριών αποτυχημένων αλμάτων στα 5,70 στα 5,80 ήταν η σειρά του Ολλανδού Κρερ να αποχαιρετήσει τον τελικό και τους Γερμανούς, Λίτα Μπέρε και Ζέρνικελ να ρίξουν τον πήχη σε δύο άλματα και να αφήσουν το τρίτο για τα 5,85μ.
Την ίδια ώρα ο Καραλής συνέχιζε τις υψηλές πτήσεις και ο πανηγυρισμός του μετά την τρίτη πετυχημένη προσπάθεια με την πρώτη στα 5,80 ήταν ενδεικτικός της ψυχολογίας του.
Στα 5,85μ. ήταν ολοφάνερο ότι θα ξεκαθάριζε η ήρα από το στάρι και θα μαθαίναμε ποιοι θα ήταν οι τελικοί διεκδικητές των μεταλλίων. Όπερ και συνέβη. Έξω ο Ζέρνικελ, έξω ο Λίτα Μπέρε, έξω ο Κινέζος Χουάνγκ. Στα 5.90 συνέχιζαν πλέον οι εφτά από τους δώδεκα που ξεκίνησαν. Κι ανάμεσά τους βρισκόταν και ο "Μανόλο". Με ένα ακόμη "αυτοκρατορικό" άλμα στα 5,85 ο Καραλής άρχισε να αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών για το μετάλλιο καθώς οι Κέντρικς, Ομπιένα μετρούσαν ήδη από μια αποτυχημένη προσπάθεια. Η κραυγή του τη στιγμή του πανηγυρισμού αντανακλούσε τη σημασία του συγκεκριμένου άλματος ενόψει της "μάχης" στα 5,90μ!
Τα άλματα στα 5,90 που καθόρισαν τη μάχη του βάθρου και η εκτόξευση του Μανόλο προς το βάθρο
Υπήρχε βέβαια και ο... άγνωστος Χ της εξίσωσης του βάθρου, ο Τούρκος Εμρέ Σασμά, ο οποίος όπως και ο Καραλής ήταν αλάνθαστος στα τέσσερα άλματά του μέχρι τα 5,85.
Ο Σαμ Κέντρικς άρχισε να βάζει τα πρώτα δύσκολα προβλήματα της βραδιάς στον Έλληνα πρωταθλητή, με εντυπωσιακή πρώτη πετυχημένη προσπάθεια στα 5,90. Αλλά η απάντηση του "γελαστού παιδιού" ήταν άμεση! Απίθανο άλμα στα 5,90 και έχοντας πλεονέκτημα από τις προηγούμενες αλάνθαστες προσπάθειες, το βάθρο έδειχνε να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο! Οι στιγμές των πανηγυρισμών με τον πατέρα του, Χάρη, που τον αποθέωνε συγκινημένος από την εξέδρα ήταν συγκλονιστικές και συγκινητικές!
Η τελική μάχη για τα μετάλλια δόθηκε στα 5,95!
Με τον Καραλή να ρίχνει τον πήχη στο πρώτο άλμα και τον Κέντρικς να περνάει τον πήχη με την πρώτη, η μάχη έκοβε πλέον την ανάσα. Στα 5,95 συνέχιζαν έξι μόλις αθλητές. Ή καλύτερα... πέντε που διεκδικούσαν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο και ο Ντουπλάντις που πέρναγε για... πλάκα όλα τα ύψη με την πρώτη.
Σε μια κίνηση τακτικής, ο Έλληνας πρωταθλητής άφησε τις δύο προσπάθειές του στα 5,95μ. με την ελπίδα ότι δεν θα βρισκόταν άλλος αθλητής να ξεπεράσει το συγκεκριμένο ύψος, εκτός από τον αδελφικό του φίλο, τον Σαμ Κέντρικς. Αν του έβγαινε το σχέδιο, τότε η θέση στο βάθρο ήταν εξασφαλισμένη. Τελευταίος αντίπαλος για τα μετάλλια ο Ομπιένα! Και έπρεπε να περάσει το συγκεκριμένο ύψος με διαδοχικές προσπάθειες, λόγω της κίνησης του Καραλή που... αύξησε και τη σωματική κόπωση στον αντίπαλό του. Το μετάλλιο ήταν πλέον γεγονός!
Ο Καραλής στη... στρατόσφαιρα των έξι μέτρων
Με το βάθρο και την ιστορική επιτυχία εξασφαλισμένη, ο Εμμανουήλ Καραλής είχε μια ακόμη αποστολή στον τελικό: Να ξεπεράσει τα όρια του! Να γίνει ο πρώτος Έλληνας επικοντιστής που θα "έσπαγε" το φράγμα των 6 μέτρων! Υπό την παρότρυνση του Κέντρικς, ο "Μανόλο" έπρεπε να κερδίσει και τον... ενθουσιασμό του! Δεν ήταν εύκολο! Το χαμόγελό του φώτιζε πλέον όλη την Ελλάδα. Τα έξι μέτρα μπορούν να περιμένουν...
Ο τελικός του επί κοντώ είχε πλέον ολοκληρωθεί για όλους τους... κοινούς θνητούς με δεύτερο τον Κέντρικς, τρίτο τον Καραλή και τον... θεό Ντουπλάντις να κυνηγά μόνος του ιστορικά ρεκόρ στο "Σταντ ντε Φρανς"!