Μπορεί η Γερμανία να είναι το φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, αλλά η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έχει μάθει να επιβιώνει. Αν καταφέρει ειδικά να λύσει τον γρίφο πίσω από τα 6,75 μ. και μπορέσει να κάνει το παιχνίδι που θέλει, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν... δραματικά.

Ο γρίφος των 6,75 μ. που πρέπει να λύσει η Ελλάδα κόντρα στη Γερμανία στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων

Λίγη ώρα απομένει για τον μεγάλο προημιτελικό της Ελλάδας κόντρα στη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το άγχος πλέον έχει φύγει από τους παίκτες του Βασίλη Σπανούλη, όπως δήλωσε και ο ίδιος, και πάνε να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Για να καταφέρουν, βέβαια, πρέπει να βελτιώσουν κάποια στοιχεία που τους δημιούργησαν προβλήματα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Κυριότερο απ' όλα είναι ίσως το τρίποντο, με τους Έλληνες διεθνείς να εκτελούν με άσχημα ποσοστά έξω από τα 6,75.

Η ζώνη που χρησιμοποίσαν οι περισσότεροι αντίπαλοι -με την Ισπανία σε μεγαλύτερο βαθμό- δυσκόλεψε αρκετά τον Βασίλη Σπανούλη και τους παίκτες του, που δεν έβρισκαν κάποιο εύστοχο σουτ για να μπορέσουν να «ανοίξουν» τις άμυνες και να δώσουν χώρο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d30kkime0xqh)
Οι μοναδικοί που έχουν δείξει μέχρι στιγμής αξιόπιστοι σουτέρ στη διοργάνωση για την «επίσημη αγαπημένη» είναι ο Κώστας Παπανικολάου και ο Βασίλης Τολιόπουλος και σε μικρότερο βαθμό ο Ντίνος Μήτογλου και ο Τόμας Γουόκαπ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gd04xf0mh)
Τα άσχημα ποσοστά του Νικ Καλάθη μπορεί να μην προκαλούν έκπληξη, αλλά αν δεν βελτιωθούν, δύσκολα η Εθνική θα κάνει την υπέρβαση, ενώ θα χρειαστούν και σουτ από τους παίκτες του πάγκου, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να έχει κι ένα έξτρα κίνητρο κόντρα στον Ντένις Σρέντερ και τα «πάντσερ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35dzbudkej5)
Ο Γιώργος Παπαγιάννης μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα, κάτι που απέδειξε και στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ, ενώ για να μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει την πρόκριση, πρέπει να πάει το παιχνίδι εκεί που βολεύει εκείνη κι όχι τη Γερμανία.

Να κάνει το παιχνίδι της απέναντι στη Γερμανία πρέπει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Καλά τα τρίποντα για την Εθνική Ελλάδος, αλλά το παιχνίδι θα κριθεί κατά κύριο λόγο στον ρυθμό που θα έχει. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη θέλει να τρέχει στην επίθεσή της και να βρίσκει εύκολους πόντους στις αντεπιθέσεις, όπως έκανε κόντρα στην Αυστραλία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35f35dvaw01)
Όταν το παιχνίδι πάει σε σετ επιθέσεις, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κλείνεται και η «λύση» είναι ένα σουτ έξω από τα 6,75 ή κάποια προσπάθεια που θα καταλήξει στο τέλος σε κάποιο λάθος λόγω πίεσης.

Από την άλλη, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ρίξει τον ρυθμό στην άμυνά της. Θέλει να πάνε σε όσες περισσότερες 24άρες επιθέσεις μπορούν τα «πάντσερ», για να μπορεί να ελέγχει το μείζον πρόβλημα των ριμπάουντ, αλλά και να αποφύγει τα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια.

Η Γερμανία έδειξε στο παιχνίδι κόντρα στη Γαλλία πως αρέσκεται στις γρήγορες επιθέσεις, οι οποίες συνήθως τελειώνουν με κάποιο κάρφωμα ή τρίποντο στο transition. Η «επίσημη αγαπημένη» πρέπει να χρησιμοποιήσει σωστά τα φάουλ για να αποφύγουν εύκολα καλάθια.

Στοιχεία έχει αυτή η ομάδα, το πλάνο της είναι δεδομένο και έχει κάνει ήδη υπερβάσεις. Πλέον βρίσκεται μία... ανάσα από τη ζώνη των μεταλλίων και κάτι... χρωστάει στη Γερμανία. Ας κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα σωστά και η πρόκριση θα έρθει πιο κοντά!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35gvvsxnv0h)