Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν οι 16χρονοι Ντουπλάντις και Καραλής πάλευαν για ρεκόρ και νίκες!
Το ξεκίνημα ενός διπλού ονείρου
Ο Εμμανουήλ Καραλής "απογείωσε" την Ελλάδα, ο Αρμάντ Ντουπλάντις... χάθηκε στον ουρανό σε μια "μαγική" βραδιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι μνήμες γυρνούν αρκετά χρόνια πίσω, όταν οι δυο τους έδιναν μάχες στις μικρότερες ηλικίες για μετάλλια και νίκες!
Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ, όταν ο Εμμανουήλ Καραλής, το γελαστό παιδί του ελληνικού αθλητισμού, απογείωσε μια ολόκληρη χώρα και την έφτασε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.
Ένα απίθανο άλμα στα 5,90 μέτρα, μια συγκινητική αγκαλιά στον πατέρα του και τον προπονητή του, λίγες λέξεις, που άγγιξαν την καρδιά κάθε Έλληνα, και η ιαχή «Μανόλο, ηγέτη», που δόνησε μετά τα μεσάνυχτα το Ολυμπιακό Χωριό, συνέθεσαν μια ακόμα μαγική και ονειρεμένη ολυμπιακή νύχτα για τον ελληνικό αθλητισμό στο Παρίσι!
Η φιλία Ντουπλάντις - Καραλή, που ξεκίνησε στα... πέντε μέτρα!
Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας όταν ο Εμμανουήλ Καραλής, δεκάδες αθλητές, 80.000 θεατές στο «Σταντ ντε Φρανς» και εκατομμύρια τηλεθαετές σε κάθε γωνιά του πλανήτη έγιναν μάρτυρες μιας από τις πλέον θρυλικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αυτό το μυθικό, το εξωπραγματικό, το πέρα από κάθε φαντασία παγκόσμιο ρεκόρ του Αρμάντ Ντουπλάντις στα 6,25 μ. θα μνημονεύεται στα βάθη των αιώνων ως μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές του κλασικού αθλητισμού, ως το άλμα που έκανε τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων του και να φτάσει ως τον ουρανό!
Αυτό που ίσως να μη γνωρίζει πολύς κόσμος που δεν ασχολείται καθημερινά με τον στίβο είναι ότι Καραλής και Ντουπλάντις συνδέονται με μακροχρόνια φιλία, που ξεκινά από τα εφηβικά τους χρόνια, όταν αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον... επί ίσοις όροις (πριν δηλαδή ο Σουηδός ξεφύγει από τα όρια ενός... κοινού θνητού) στις διεθνείς διοργανώσεις των μικρών ηλικιών. Γεννημένοι με μόλις έναν μήνα διαφορά (ο «Μανόλο» γεννήθηκε 10 Οκτωβρίου 1999 και ο Ντουπλάντις ακριβώς έναν μήνα αργότερα, 10 Νοεμβρίου 1999), άρχισαν να ακολουθούν παράλληλη διαδρομή μέχρι να τους χωρίσει ο... δαίμονας της κατάθλιψης, που κατέβαλε τον Έλληνα πρωταθλητή.
Από το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων του Κάλι, όταν ακόμη Καραλής και Ντουπλάντις μονομαχούσαν με τον πήχη λίγο πάνω από τα πέντε μέτρα (5,30 είχε πηδήξει ο Σουηδός για να κατακτήσει το χρυσό σε εκείνη τη διοργάνωση, 5,20 ο «Μανόλο»), μέχρι τη μέρα που ο Καραλής πήρε στα δικά του χέρια το παγκόσμιο ρεκόρ νέων έναν χρόνο αργότερα στην Οστράβα, οι δύο πιτσιρικάδες πάλευαν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας!
Το μήνυμα του Ντουπλάντις στον Καραλή το πρωί του τελικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Την ώρα που ο γεννημένος στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολτειών Αρμάντ Ντουπλάντις δούλευε το κορμί του και δημιούργησε τον θρύλο του «Μόντο», που χαζεύει όλος ο πλανήτης, ο δικός μας «Μανόλο» κλήθηκε να δώσει τον σπουδαιότερο τελικό της ζωής του απέναντι στον ίδιο τον εαυτό, αλλά και όσους επιχείρησαν με ρατσιστικές συμπεριφορές να τον βυθίσουν στο σκοτάδι!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όχι μόνο δεν λύγισε, όχι μόνο δεν έχασε το χαμόγελό του, αλλά επέστρεψε και δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει τον φίλο του σε ένα ιδιότυπο ραντεβού στη... στρατόσφαιρα, πάνω από τα 6 μέτρα. Προφανώς και δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί στα 6,25 μ., αλλά το... γκρέμισμα του θρυλικού πήχη των έξι μέτρων που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν μόνο οι θρύλοι του επί κοντώ δεν αρκεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Ντουπλάντις θα είναι ο πρώτος που θα του δώσει το χέρι για να τον τραβήξει κοντά του. Όπως το έπραξε λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
«Πάμε να ανέβουμε στο βάθρο» ήταν το μήνυμα που δέχτηκε στο κινητό του ο Καραλής το πρωί της Δευτέρας με αποστολέα τον καλό του φίλο. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο «Μανόλο» με ανάρτησή του στα social media.
Και λίγες ώρες αργότερα οι δυο... νεαροί έφηβοι ονειροπόλοι έγραφαν πιασμένοι χέρι-χέρι ιστορία κρατώντας περήφανοι τις σημαίες των χωρών τους στα κουλουάρ του «Σταντ ντε Φρανς».