Ήταν 2 Ιουνίου 2007 όταν μια είδηση από τα «Παπαφλέσσεια», που διεξάγονταν παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι στην Καλαμάτα, έμελλε να διαταράξει τη... γαλήνη της αθλητικής επικαιρότητας στην Ελλάδα: «Ο Λούης Τσάτουμας κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Κουκοδήμου με άλμα στα 8,66 μέτρα, πραγματοποιώντας την κορυφαία επίδοση από Ευρωπαίο άλτη στην ιστορία του αγωνίσματος του μήκους»

Ήταν σπουδαίος αθλητής ο Τσάτουμας. Τα άλματά του ήταν μνημειώδη! Οι επιδόσεις του ακόμα περισσότερο. Οι «πτήσεις» του σε μίτινγκ πάνω από τα 8,40 και τα 8,50 προκαλούσαν παντού επιφωνήματα ενθουσιασμού! 

Εκείνη, όμως, η επίδοση στα «Παπαφλέσσεια» έμελλε να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Κι αυτή είναι που προσθέτει ένα επιπλέον κίνητρο στον Μίλτο Τεντόγλου λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού του μήκους των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. 

Το απωθημένο του Τεντόγλου και τα 8,65 στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης

Ο κορυφαίος άλτης μήκους στον πλανήτη έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του. Χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τι του μένει; Η κατάρριψη του... στοιχειωμένου πανελλήνιου ρεκόρ, που αντέχει εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια. Το «άγγιξε» στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όταν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με... πτήση στα 8,65 μ! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uw1echojc1)

O Μίλτος Τεντόγλου γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάρριψη πλησιάζει! Το ξέρει γιατί στις προπονήσεις έχει προσγειωθεί ουκ ολίγες φορές πάνω από τα 8,70. «Άλλο ένα, άλλο ένα», έλεγε χαμογελώντας στον Γιώργο Πομάσκι, βλέποντας ότι η τύχη τού έπαιζε περίεργα παιχνίδια στα... χιλιοστά! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1uvs1etumuh)

Γιατί δεν είχε ο Τσάτουμας τις επιτυχίες του Τεντόγλου στους μεγάλους αγώνες; 

Φυσικά, μια εύλογη απορία που δημιουργείται και σχετίζεται με τη σύγκριση Μίλτου Τεντόγλου - Λούη Τσάτουμα αφορά τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει δύο σπουδαίους αθλητές σε ό,τι αφορά τη συλλογή των μεταλλίων τους. «Πώς είναι δυνατόν ένας άλτης που πετύχαινε άλματα ανάλογα με αυτά του Μίλτου να μη στέφθηκε ποτέ Ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος πρωταθλητής»; 

Η απάντηση είναι απλή: Ο Τσάτουμας ήταν αθλητής μεγάλων επιδόσεων, ο Τεντόγλου είναι αθλητής μεγάλων αγώνων. Σε αντίθεση με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, που είναι σε θέση να διαχειρίζεται με μνημειώδη ψυχραιμία τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ... πνιγόταν στο άγχος κάθε φορά που ξεκίναγε το σπριντ του προς το σκάμμα σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι άκυρες προσπάθειές τους (ακόμα και τρεις διαδοχικές σε πολλούς μεγάλους τελικούς) έχουν γράψει ιστορία ανάλογη με αυτή του πανελληνίου του ρεκόρ! 

Ο Τεντόγλου, όμως, είναι φτιαγμένος από υλικά που σπάνια συναντάς ιδιαίτερα σε Έλληνες αθλητές. Και απόψε στις 21.15 θα κληθεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του! Τα 8,70 τον περιμένουν, το χρυσό μετάλλιο τον περιμένει, ε... ας έρθει και το πανελλήνιο ρεκόρ, να του φύγει και ο τελευταίος του καημός! Απλώς να έχει... καλό καιρό το βράδυ στο Παρίσι! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3710woir04h)