Όλος ο πλανήτης στοιχημάτιζε εις βάρος της Εθνικής Ελλάδος παραμονές της διεξαγωγής του προημιτελικού με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Από τον Ντρέιμοντ Γκριν μέχρι τους κορυφαίους αναλυτές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η πρόκριση των «πάντσερ» θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη. 

Ο Βασίλης Σπανούλης και τα παιδιά του, όμως, ήταν αποφασισμένα να... σοκάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ανατρέψουν κάθε εις βάρος τους προγνωστικό. Με τον «Kill Bill» να δίνει προπονητικό ρεσιτάλ από τον πάγκο, μπλοκάροντας μια «καλοκουδρισμένη μηχανή» και όλους τους παίκτες να καταθέτουν και την ψυχή τους στο παρκέ, που τελικά παραδόθηκαν στο φινάλε στις διαθέσεις μιας ομαδάρας, που ακόμα και όταν οι αντίπαλοί της βρίσκουν τρόπο να ρίξουν τις στροφές της, εκείνη είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία με απαράμιλλη ψυχραιμία. 

Η ήττα με 76-63 μπορεί να παρέτεινε τον... Μεσαίωνα της Εθνικής, που παραμένει για 15 ολόκληρα χρόνια μακριά από το βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, αλλά σίγουρα το Παρίσι άφησε μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον, αρκεί να αρχίσουμε να παράγουμε ξανά σουτέρ. Γιατί η έλλειψη αξιόπιστου σουτ (πάλι η Εθνική μας έμεινε στο 30% από τα 6,75) θα αποτελεί πάντα άλυτο γρίφο όταν θα ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τις ομάδες της ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ. Και η Γερμανία βρίσκεται την τελευταία διετία στην κορυφή. 

Και απέναντι σε τόσο ισχυρές ομάδες, με ποσοστό 27% στο τρίποντο (6/22 είχαν οι διεθνείς μας), είναι αδύνατο να φτάσεις στην υπέρβαση! 

Μια πρώτη περίοδος της Ελλάδας βγαλμένη από τη... χώρα των «γαλάζιων ονείρων»

Τα πρώτα δέκα λεπτά της εθνικής ομάδας στο παρκέ του «Μπερσί» θαρρείς και ήταν βγαλμένο από κάποιο... simulation mode video game! Με τους παίκτες του Βασίλη Σπανούλη να αγγίζουν την τελειότητα σε άμυνα και επίθεση, έπιασαν από τον λαιμό τους παγκόσμιους πρωταθλητές και άρχισαν να τους σφυροκοπούν! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38pgotf6j21)

Στην επίθεση ο Ντίνος Μήτογλου συνέχιζε στους υψηλούς ρυθμούς της αναμέτρησης με την Αυστραλία, στην άμυνα δεν υπήρχε γερμανικό σουτ χωρίς να υψώνεται ελληνικό χέρι μπροστά του, ενώ ο Γουόκαπ είχε... βγάλει τη γλώσσα του Σρέντερ και δεν του επέτρεπε να πάρει ανάσα. Και, βέβαια, όσο κι αν τα «πάντσερ» πάλευαν να κλείσουν όλους τους διαδρόμους στον Αντετοκούνμπο, εκείνος βρήκε την ευκαιρία να προσφέρει το απόλυτο highlight του πρώτου ημιχρόνου! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38pmkt4y2zl)

Το πάθος ξεχείλιζε εντός και εκτός παρκέ! Τα μάτια όλων γυάλιζαν! Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο λίγο έλειψε να μπει στον αγωνιστικό χώρο για να μαρκάρει τον Φραντς Βάγκνερ κι ας φορούσε ειδική μπότα στο πληγωμένο του πόδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38orfgbnj2p)

Η αντεπίθεση των Γερμανών και το ισόπαλο πρώτο ημίχρονο

Το 21-11, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκάλεπτο, όμως, δεν κοίμιζε κανέναν. Άπαντες στο ελληνικό στρατόπεδο γνώριζαν ότι απέναντί τους είχαν μια ομαδάρα, με όμικρον κεφαλαίο. Και παρά το γεγονός ότι ο Σρέντερ ασφυκτιούσε στις «δαγκάνες» της άμυνας του Σπανούλη, οι λύσεις έρχονταν από τους αδελφούς Βάγκνερ, τον Βάιλερ Μπαμπ και τον Τίμαν. Η... λερναία ύδρα του Γκόρντον Χέρμπερτ είχε αρχίσει να προβάλλει το ένα μετά το άλλο τα απειλητικά της κεφάλια. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38pvspsg6zd)

Η απάντηση των «πάντσερ» στο... ελληνικό κυνηγητό του Σρέντερ ήταν το... τείχος του Βερολίνου που όρθωναν κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα στα χέρια του ο Αντετοκούνμπο. Οι περιπτώσεις που ο «Greek Freak» βρέθηκε σε επελάσεις ένας εναντίον ενός ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι όσο κι αν η Ελλάδα πάλευε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το προβάδισμα στο σκορ, οι Γερμανοί «ροκάνισαν» τη διαφορά και έκλεισαν το πρώτο εικοσάλεπτο ισόπαλοι 36-36, με «εκκωφαντικό» επιμέρους σκορ 25-15 στη δεύτερη περίοδο. 

Ο συγκλονιστικός Τόμας Γουόκαπ και το... γκάζι των Γερμανών

Με το τζάμπολ του δεύτερου ημιχρόνου, η ελληνική ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά σε ρόλο κυνηγού, καθώς με τρίποντο του Σρέντερ από τη γωνία οι Γερμανοί απέκτησαν προβάδισμα στο σκορ (39-36). Η Ελλάδα, όμως, δεν ήταν διατεθειμένη να παραδοθεί έτσι εύκολα. 

Με μπροστάρη σε άμυνα και επίθεση τον συγκλονιστικό Τόμας Γουόκαπ, ο προημιτελικός είχε πλέον μετατραπεί σε ντέρμπι, αλλά οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είχαν βγάλει από μέσα τους τα... ρομπότ που είχαν ξεχάσει κάπου στα αποδυτήρια στην πρώτη περίοδο. To τρίποντο του Μπόνγκα στην εκπνοή του τρίτου περιόδου, με το οποίο οι Γερμανοί απέκτησαν πλεονέκτημα επτά πόντων (59-52), έμοιαζε πλέον να διαμορφώνει μη αναστρέψιμα δεδομένα για την «επίσημη αγαπημένη». 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38rr8sk1xjt)

Και έτσι αποδείχτηκε στην τέταρτη και τελευταία περίοδο. Γιατί μπορεί η Εθνική μας να κρατούσε χαμηλά την επιθετική παραγωγικότητα των Γερμανών, πλην όμως για τον Χέρμπερτ αποδείχτηκε πολύ πιο εύκολη η δική του... αμυντική εξίσωση, από τη στιγμή που τα ποσοστά ευστοχίας των Ελλήνων από μακρινή απόσταση ήταν και πάλι αποκαρδιωτικά. 

Αντίθετα, το τρίποντο από το... logo του Σρέντερ έκανε ακόμα και τον σπουδαίο Ντιρκ Νοβίτσκι να τρίβει τα μάτια του στα court seats του «Μπερσί». Το ταξίδι της Γερμανίας προς το όνειρο συνεχιζόταν, αυτό της Ελλάδας προς την Αθήνα είχε μόλις ξεκινήσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38rgst9imkx)

Μακάρι με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο να έχει ξεκινήσει και το ταξίδι της «επίσημης αγαπημένης» προς την κανονικότητα της διεκδίκησης μεταλλίων

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38q0qj80kx5)