Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η αθλήτρια βόλεϊ Εμπράρ Καρακούρτ αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της τουρκικής ομάδας, με τις εντυπωσιακές της επιδόσεις να τραβούν τα βλέμματα. Ωστόσο, η παρουσία της στην ομάδα της Τουρκίας έχει προκαλέσει διχασμό στη χώρα της, λόγω της ανοιχτής αναφοράς της στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η Καρακούρτ, με ύψος 1,96 μ., είναι γνωστή για την υψηλή της απόδοση στο βόλεϊ και για τη συμβολή της στην ομάδα που συχνά αναφέρεται ως «Σουλτάνες του φιλέ». Ωστόσο, η προσωπική της ζωή και η δημόσια τοποθέτησή της για την ταυτότητα φύλου και σεξουαλικότητά της έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση εντός της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη με μια συντηρητική ισλαμιστική ατζέντα, είχε δεσμευτεί να προστατεύσει τις «παραδοσιακές οικογένειες» από τις «αποκλίνουσες δομές» που εκπροσωπεί η LGBTQ+ κοινότητα. Παρά τις δημόσιες συγχαρητήριες δηλώσεις του Ερντογάν προς την ομάδα βόλεϊ, η Καρακούρτ έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός καταιγισμού ομοφοβικών επιθέσεων μέσω social media.

Η παίκτρια της Εθνικής Τουρκίας, τον Αύγουστο του 2021 προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όταν ανήρτησε στο Instagram μία φωτογραφία με την σύντροφό της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Takvim», που χαρακτήρισε «σκανδαλώδης» τη σχέση της και τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, ενώ ακολούθησαν χιλιάδες ομοφοβικά σχόλια στα social media.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Εθνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Κουρταράν Μουμτσού εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στην Καρακούρτ και επέκρινε τα ομοφοβικά σχόλια.

Η Καρακούρτ αποτελεί στόχο ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων από τότε που μοιράστηκε τις τρυφερές φωτογραφίες το 2021. Έκτοτε, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και οι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές την έβαλαν στο στόχαστρο.

Η Καρακούρτ δεν δηλώνει ανοιχτά ότι είναι LGBTQ+, αλλά απαντά στις συνεχείς ομοφοβικές επιθέσεις με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των προσωπικών της ελευθεριών.

Αν και η 21χρονη τότε, δεν σχολίασε τις επιθέσεις, διέγραψε ωστόσο τις φωτογραφίες με την σύντροφό της από τον λογαριασμό της στο Instagram.

Οι συμπαίκτριές της όμως στάθηκαν στο πλευρό της, γεμίζοντας το Twitter με μηνύματα συμπαράστασης για τη συμπαίκτριά τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38ny4pi4f95)

Η Ναζ Αϊντεμίρ Ακιόλ έγραψε ότι η Καρακούρτ εστιάζει στο βόλεϊ και ότι η προσωπική της ζωή «δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική ου, ούτε κανενός άλλου». Το Tweet της συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες like.

Ο Aslı Alpar, σκιτσογράφος και συντάκτης της KaosGL, μιας οργάνωσης LGBTQ+ δικαιωμάτων στην Τουρκία, δήλωσε ότι ο αγώνας βόλεϊ είχε μετατραπεί σε σύμβολο υπεράσπισης των LGBTQ+ δικαιωμάτων και του κοσμικού τρόπου ζωής ευρύτερα στη χώρα.

Πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που οι «Σουλτάνες του Φιλέ» γίνονται αποδέκτριες τέτοιων αντιδράσεων. Ο Ιχσάν Σενοκάκ, ένας δημοφιλής θεολόγος, είχε εκφράσει δημόσια την αγανάκτησή του για τα ρούχα των αθλητριών, με αρκετούς χρήστες των social media να παίρνουν το μέρος του και άλλους να στρέφονται εναντίον του.

«Κόρη του Ισλάμ! Είσαι σουλτάνα της πίστης, της αγνότητας, της ηθικής και της σεμνότητας… όχι των γηπέδων. Είσαι το παιδί μανάδων που ντρέπονται όταν φαίνεται ακόμη και η μύτη τους» είχε γράψει.

Η Τουρκία στα ημιτελικά

Κι όλα αυτά τη στιγμή που σήμερα (06.08.2024) η Τουρκία επιβεβαίωσε, έστω και δύσκολα, τα προγνωστικά και είναι η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στα ημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ γυναικών των αγώνων του Παρισιού, κερδίζοντας μετά από συναρπαστική μάχη, στα προημιτελικά την Κίνα με 2-1 σετ, με ανατροπή και μετά από 1 ώρα και 43 λεπτά.