Πριν την έναρξη του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, οι απανταχού ειδικοί αναλυτές του αθλήματος χαρακτήριζαν το γκρουπ που συμμετείχε η εθνική μας στην πρώτη φάση "όμιλο του θανάτου". Και ο προημιτελικός των Αυστραλών (που ολοκλήρωσαν με μόλις μία νίκη τον όμιλο, μαζί με Ελλάδα και Ισπανία) με τους πανίσχυρους Σέρβους του Νίκολα Γιόκιτς και του "καυτού" Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήρθε απλά να επιβεβαιώσει το βαθμό δυσκολίας που συνόδευσε την προσπάθεια και των τεσσάρων ομάδων που συμμετείχαν στον α' όμιλο.

Οι "boomers" όχι μόνο κοίταξαν στα μάτια τους "αετούς", αλλά με ένα απίθανο πρώτο ημίχρονο έφτασαν την ομάδα του Πέσιτς στα όρια... εγκεφαλικού και μετέτρεψαν σε θρίλερ την πρόκριση στα ημιτελικά. Οι Σέρβοι, όμως, βρίσκονται στο Παρίσι με έναν στόχο: Το χρυσό μετάλλιο! 

Με τον Νίκολα Γιόκιτς να "φλερτάρει" πάλι με το triple double (24 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 9 ασίστ) και να κουβαλά στις πλάτες του την ομάδα του στην παράταση, οι "πλάβι" έφτασαν σε μια επική ανατροπή (από το -24 στο +5) και ετοιμάζονται πλέον με τη νίκη τους με 95-90, για "γιγαντομαχία" με τη "revenge team" των Ηνωμένων Πολιτειών στον ημιτελικό, με την ελπίδα το σενάριο να μην αποδειχτεί αυτή τη φορά το ίδιο μονόπλευρο με την αναμέτρηση των δύο ομάδων στη Λιλ. 

Για να... φιξαριστεί, βέβαια, το νέο ραντεβού με τους Αμερικανούς χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του και ο... κλέφτης, Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος αναδείχτηκε σε ήρωα της τελευταίας στιγμής κλέβοντας την μπάλα από τα χέρια του "δαιμονισμένου" Πάτι Μιλς στην πιο καθοριστική φάση της παράτασης. 

Τράβηξαν... 31 στην πρώτη περιόδο οι εκπληκτικοί Αυστραλοί

Αν και οι δύο ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης (το σκορ βρισκόταν στα οριακά επίπεδα του 16-15 υπέρ των "καγκουρό" μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο της πρώτης περιόδου), ξαφνικά οι Αυστραλοί μετατράπηκαν σε... dream team. Με απίθανη ευστοχία από κάθε γωνία του παρκέ και ποσοστό που άγγιζε το εξωπραγματικό 80% στα σουτ εντός πεδιάς, η παρέα του Πάτι Μιλς... πάτησε το γκάζι και χάθηκε στον ορίζοντα! 

Με τρομακτικό σερί 19-2 μέσα σε ένα πεντάλεπτο, η ομάδα του Μπράιαν Γκούρτζιαν εκτόξευσε την υπέρ της διαφορά στους είκοσι πόντους (37-17) με τον Μιλς να οργιάζει και τους Σέρβους να μοιάζουν... ζαλισμένοι σαν τα κοτόπουλα, από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονταν! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38t9ldklhbl)

Οι "δίδυμοι πύργοι" του Πέσιτς με Γιόκιτς - Μιλουτίνοφ και η αντεπίθεση των Σέρβων

Βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου για την ομάδα του, η "γριά αλεπού" που ονομάζεται Σβέτισλαβ Πέσιτς, προσπάθησε να ανατρέψει τα δεδομένα του παιχνιδιού - βγάζοντας τους Αυστραλούς από το ρυθμό τους - μεταφέροντας τον Νίκολα Γιόκιτς σε θέση "4" και τοποθετώντας στο πλευρό του τον Νίκολα Μιλουτίνοφ! 

Και πράγματι, η παρουσία "δίδυμων πύργων" στην πεντάδα των Σέρβων έδειξε να αιφνιδιάζει και να μπερδεύει τους "boomers". Μέσα σε έξι λεπτά η διαφορά από το -24 (46-22 υπέρ των Αυστραλών στο 14') μειώθηκε στο μισό με αποτέλεσμα το 54-42 του ημιχρόνου να φαντάζει ελπιδοφόρο και αναστρέψιμο για τους "πλάβι". 

Γιόκιτς και Μπογκντάνοβιτς πήραν το νόμο στα χέρια τους 

Με το "δολοφονικό" δίδυμο Πάτι Μιλς - Τζος Γκίντι να έχει ισοπεδώσει κάθε αμυντικό πλάνο του Πέσιτς στο πρώτο ημίχρονο (ο ηγέτης των Αυστραλών έκλεισε το πρώτο 20λεπτο με 20 πόντους και ο άσος των Θάντερ με 13), η έναρξη του δευτέρου μισού της αναμέτρησης συνοδευόταν από μια εύλογη απορία: Θα μπορούσαν οι δύο NBAers, αλλά και συνολικά οι "boomers" να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς; Η απάντηση δόθηκε δια χειρός Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και... μυαλού Νίκολα Γιόκιτς!

Ο μεν πρώτος άρχισε να... πυροβολεί από παντού, ο δε σέντερ-φαινόμενο των Νάγκετς πήρε στα χέρια του την μπαγκέτα της σερβικής ορχήστρας και άρχισε να συντονίζει τη μαζική και άκρως εντυπωσιακή αντεπίθεση της ομάδας του Πέσιτς. Με καλάθι του "Μπόγκι" οι "πλάβι" πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (61-60), 3.38 πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου και οι Σέρβοι έδειχναν αποφασισμένοι να μην αφήσουν το παιχνίδι να μετατραπεί σε θρίλερ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38uz5k77nsh)

Το θρίλερ των τελευταίων λεπτών και το τρομερό buzzer του Πάτι Μιλς

Ήταν η σειρά των Αυστραλών να αναζητήσουν τις δικές τους "αλχημείες" για να ανακτήσουν το προβάδισμα στο σκορ και να προκριθούν στους "4", αλλά και να ξεδιπλώσουν τη δική τους "refuse to lose" νοοτροπία που τους χαρακτηρίζει.  Δεν τις βρήκαν ποτέ. Πάλεψαν να διατηρηθούν κοντά στο σκορ, πιέζοντας πνευματικά τους Σέρβους, αλλά τα πάντα είχαν πλέον χαθεί. Και η αυτοκρατορική τάπα του Μιλουτίνοφ στον Μιλς έμοιαζε να... κόβει τα πόδια των Αυστραλών. Ο Μιλς, ο Γκίντι και η παρέα τους, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. 

Με τρίποντο του Γκίντι, τα "καγκουρό" ισοφάρισαν 78-78 μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο και η πρόκριση θα κρινόταν στην... ρουλέτα και στους εππλέον "άσους" που θα εμφάνιζαν στην παρτίδα Πέσιτς και Γκούρτζιαν. Με τη μία άστοχη προσπάθεια να διαδέχεται την άλλη και το άγχος να βαραίνει και τις δύο πλευρές, οι δύο ομάδες έφτασαν στα 30 τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα σε... οριακές καταστάσεις (81-80 προβάδισμα των Σέρβων). 

9.8 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο Μίσιτς κέρδισε φάουλ και βρέθηκε στη γραμμή για να εκτελέσει δύο ελεύθερες βολές. Ευστόχησε όμως μόνο στη μία και με το σκορ στο 82-80 οι Αυστραλοί είχαν την ευκαιρία για τη... μεγάλη αρπαγή της πρόκρισης. Ήταν η ώρα του θρυλικού Πάτι Μιλς. Τι κι αν το πελώριο κορμί του Γιόκιτς σκέπαζε τη θέα του σερβικού καλαθιού. Ο χαρισματικός ηγέτης των "καγκουρό" νίκησε και τον "Τζόκερ" και το χρόνο και με απίθανη προσπάθεια ισοφάρισε 82-82 και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38vvjuc2jo9)

Η παράταση και η τελική μάχη της πρόκρισης

Η έναρξη της παράτασης προδίκαζε για... καρδιοχτύπι ως το φινάλε, καθώς οι δύο ομάδες αντάλλασαν "πυρά" και το προβάδισμα στο σκορ άλλαζε διαρκώς χέρια. Τρίποντο ο ένας, τρίποντο ο άλλος. Κλέψιμο ο ένας, κλέψιμο ο άλλος. Λάθος ο ένας, λάθος ο άλλος. Ένα ολυμπιακό μετάλλιο να ισορροπεί σε μια κλωστή! 

Ήταν η ώρα να βάλει την τελική πινελιά στο θρίλερ ο σπουδαίος Νίκολα Γιόκιτς. Τα δικά του καλάθια έγειραν την πλάστιγγα οριστικά και αμετάκλειτα υπέρ των Σέρβων, με τον Φίλιπ Πετρούσεφ να γίνεται ήρωας της τελευταίας στιγμής κλέβοντας την μπάλα από τα χέρια του Πάτι Μιλς στην πιο καθοριστική φάση του αγώνα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38wkxwvmv15)

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης.