Καλώς την... κι ας άργησε! Το "φάντασμα" της εθνικής Γαλλίας που προκάλεσε μελαγχολία με τις εμφανίσεις του στην πρώτη φάση του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, φαίνεται ότι δεν επιβιβάστηκε στο τρένο που μετέφερε τους οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 από τη Λιλ στο Παρίσι. 

Γιατί η έκδοση των "τρικολόρ" που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο της πρεμιέρας της στο "Μπερσί" ήταν μια εντελώς διαφορετική ομάδα από εκείνη που δυσκολεύτηκε να κερδίσει ακόμη και τους Ιάπωνες στην πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης. Για να ακριβολογούμε ήταν η έκδοση της εθνικής Γαλλίας που περιμέναμε να απολαύσουμε πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Με "θηρία" να κυριαρχούν κάτω από τα καλάθια, με χαρισματικούς σουτέρ να εκτελούν από την περιφέρεια. Και κόντρα στους Καναδούς είδαμε, επιτέλους, μια ομάδα που είναι ικανή στην καλή της μέρα να κοιτάξει στα μάτια την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και - γιατί όχι - με τη βοήθεια των χιλιάδων φιλάθλων της να βάλει δύσκολα ακόμη και στη "revenge team" των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια ενδεχόμενη μονομαχία τους για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το βράδυ του Σαββάτου. 

Να έπιασε τόπο ο δημόσιος καβγάς Φουρνιέ - Κολέ και να... άναψαν λίγο τα αίματα στα "κοιμώμενα" αποδυτήρια των Γάλλων; "Τώρα μιλάω εγώ" φώναζε ο Γάλλος "μπόμπερ" που κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά, μόλις ευστόχησε σε τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου!

Ποιος ξέρει; Αυτή η Γαλλία, όμως, που είδαμε να διασύρει στο πρώτο εικοσάλεπτο τον αήττητο Καναδά της πρώτης φάσης με 45-29 και τελικά να παίρνει την πρόκριση με 82-73 ήταν... ομαδάρα με τα όλα της! 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η παράσταση της Γαλλίας είχε άρωμα... Euroleague

Μην πιστέψετε βλέποντας το τελικό 65-55 ότι οι θεατές που βρέθηκαν στο "Μπερσί" έζησαν κάποιο ανεπανάληπτο σόου του Γουεμπανιάμα, του Φουρνιέ, του Γκομπέρ ή κάποιου άλλου NBAer των γηπεδούχων. Όχι! Ο "Γουέμπι" εμφανίζεται αρκατά τρακαρισμένος στο πρώτο μεγάλο τουρνουά της καριέρας του και με εξαίρεση κάποια κλεψίματα σε φάσεις που άπλωνε... τα πλοκάμια του, ήταν μάλλον αρνητικός για την ομάδα του. Οι μόλις εφτά πόντοι που πέτυχε (με2/10 σουτ εντός πεδιάς) φανερώνουν το... βάρος που κουβαλάει ο παίκτης-φαινόμενο των Σπερς. 

Ο Γκομπέρ καλά - καλά δεν πάτησε παρκέ! Ο σέντερ των Τίμπεργουλβς χρησιμομποιήθηκε μόλις για τρία λεπτά από τον προπονητή του και παρακολούθησε τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα από τον πάγκο! 

Η κυριαρχική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου (που αποδείχτηκε μη αναστρέψιμη στο δεύτερο εικοσάλεπτο, παρά την παρωδική αντίδραση της ομάδας του Φερνάντεζ) είχε 100% άρωμα... Euroleague. Γνώριμες φιγούρες που απολαμβάνουμε κάθε εβδομάδα στα ευρωπαϊκά παρκέ, έκαναν τα αστέρια του Καναδά να μοιάζουν με... παίκτες της σειράς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38z73anmnwh)

Ο "ψυχρός εκτελεστής", Αζάια Κορντινέ, της Βίρτους Μπολόνια ήταν ο άνθρωπος που άναψε τη σπίθα του θριάμβου με διαδοχικα τρίποντα στο πρώτο εικοσάλεπτο. Ο θηριώδης Γκερόν Γιαμπουσελέ της Ρεάλ Μαδρίτης, παρέσυρε στο διάβα του όποιον δύσμοιρο Καναδό επιχειρούσε να τον σταματήσει. Ο "δικός μας", Ματίας Λεσόρ τα έβαζε σε κάθε φάση με δυο και τρεις Καναδούς και έβγαινε πάντα νικητής. Με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου οι τρεις τους μετρούσαν τους 35 από τους 45 πόντους των Γάλλων! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38zn9voh78x)

Ο Τζαμάλ Μάρεϊ και ο... δίδυμος αδελφός που έστειλε στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην αντίπερα όχθη ο Σάι Γκίλτζους Αλεξάντερ εμφανίστηκε με καθυστέρηση ενός τετάρτου στο παρκέ, αλλά παρ' όλα αυτά πρόλαβε να γίνει διψήφιος πριν την ανάπαυλα με 11 σερί πόντους, ο Τζαμάλ Μάρεϊ μάλλον πρέπει να έχει στείλει κάποιον... δίδυμο αδελφό του στη Γαλλία, γιατί δεν είναι δυνατόν αυτός ο παίκτης που βλέπουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι ο ίδιος που πρωταγωνίστησε την τελευταία τριετία στο "θαύμα" των Ντένβερ Νάγκετς. 

Συνολικά η εικόνα του Καναδά στον τρίτο προημιτελικό της ημέρας ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική! Και μπορεί στα δύο προηγούμενα παιχνίδια των "8" τα φαβορί να ξεπέρασαν στο φινάλε το σοκ από το εντυπωσιακό ξεκίνημα των αουτσάιντερ (τόσο η Γερμανία στο παιχνίδι με την εθνική Ελλάδος, όσο και η Σερβία στην αναμέτρηση με την Αυστραλία), δεν έμελλε να συμβεί το ίδιο στο σόου των Γάλλων. 

Με το το κοινό στις εξέδρες να παραληρεί, οι Γάλλοι έριξαν ταχύτητα στην τρίτη περίοδο, έδωσαν τη δυνατότητα στους αντιπάλους τους να μειώσουν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα, και κατάφεραν να... αγχωθούν ξαφνικά στο φινάλε βλέποντας τη διαφορά να πέφτει στους 5 πόντους (65-60 με καλάθι του Μπάρετ, 4.09 πριν τη λήξη). Τα τρίποντα του Φουρνιέ ωστόσο αποκατέστησαν την τάξη με το τελευταίο να σημειώνεται από... το κέντρο του γηπέδου και να στέλνει τους "μπλε" στα ουράνια! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d390jsxn25fl)

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους της "Μασσαλιώτιδας" και πλέον όλοι στο Παρίσι έχουν στο μυαλό τους το ιστορικό ραντεβού της Πέμπτης με τη Γερμανία. Λίγοι το πίστευαν στο φινάλε της πρώτης φάσης ότι οι δύο ομάδες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες στα ημιτελικά σε μια άτυπη ρεβάνς του αγώνα που έδωσαν στην πρώτη φάση, με τα "πάντσερ" να μετατρέπουν σε... πασαρέλα επίδειξης δύναμης το παρκέ του "Πιέρ Μορουά". Θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο σε 48 ώρες; Οι Γάλλοι μάλλον διψούν για εκδίκηση! 

Σε ότι αφορά τον Καναδά, θα μας μείνει η απορία: Πως είναι δυνατόν μια ομάδα με απεριόριστες δυνατότητες να... αγκομαχά να ξεπεράσει τους 70 πόντους; Αλαζονεία; Έλλειψη δυνάμεων; Κάτι άλλο που δεν μπορούμε να σκεφτούμε; Η απάντηση θα έχει ενδιαφέρον! 

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3911rz8zhnt)