Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 συνεχίζονται για την εθνική Ελλάδος πόλο Γυναικών, όμως αυτήν τη φορά στα παιχνίδια κατάταξης, για τις θέσεις 5-8. Ο προημιτελικός με την Αυστραλία ήταν σκληρός και η Εθνική προδόθηκε από την επίθεσή της, αφού έμεινε 

Οι δύο πρώτες αμυντικές φάσεις της "γαλανόλευκης" ήταν πολύ ενθαρρυντικές: η προετοιμασία έγινε για μία αντίπαλο που πρώτιστη επιλογή είναι να περνά την μπάλα στη φουνταριστή. Στη σειρά, δυσκόλεψαν το εύκολο σουτ από τα δύο μέτρα, η μπάλα έμεινε στα χέρια των Αυστραλών, ενώ και στην τρίτη φάση ήρθε ένα απελπιστικό σουτ που έφυγε εκτός. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d390dxa5rjt5)

Πάντως, και η Εθνική αντιμετώπισε επιθετικά προβλήματα. Ενώ στην άμυνα η παίκτρια ανάμεσα στον άξονα λειτούργησε υποδειγματικά για περίπου 5,5 λεπτά, η επίθεση δεν έμοιαζε να λειτουργεί αυτοματοποιημένα. 

Η Αυστραλία βρήκε ένα άνοιγμα, αφού πρώτα είχε ειδοποιήσει με δύο σουτ στην κόντρα. Ύστερα από ένα κόρνερ που πιθανώς δεν ήταν, πέρασε την μπάλα στην Κερνς με αξιώσεις και η Αυστραλή φουνταριστή κέρδισε το πέναλτι που έκανε γκολ η Άλις Γουίλιαμς. 

Η αλήθεια είναι ότι η Αυστραλία έπαιξε εξαιρετική άμυνα σε αυτό το διάστημα, θυμίζοντας ότι τα νοκ άουτ παιχνίδια μεταξύ των δύο πάνε σε χαμηλό σκορ. Η Εθνική δεν εκμεταλλεύτηκε τις δύο επιθέσεις με παραπάνω, δεν μπόρεσε να βρει σωστές επιλογές οπότε προέβαινε σε σουτ από την περιφέρεια στη λήξη του χρόνου επίθεσης, ενώ η καλύτερη σε δημιουργία φάση έγινε στο τέλος του οκτάλεπτου, όταν η Παλμ, που με την Ελληνίδα πορτιέρε, Ιωάννα Σταματοπούλου, ήταν η πρωταγωνίστριες της πρώτης περιόδου, έκανε επέμβαση σε ανάποδο σουτ της Μαρίας Μυριοκεφαλιτάκη. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κόντρα και οι δυσκολίες 

Η δεύτερη σημείωση στο μπλοκάκι της Αλεξίας Καμμένου ήταν να μη δεχθεί κόντρες η Εθνική. Αυτό συνέβη ύστερα από παίκτρια παραπάνω, όταν η Αυστραλία πρέσαρε ξαφνικά στον άξονα, η Ειρήνη Νίνου έκανε λανθασμένη πάσα και η Άμπι Άντριους, που θα παίζει στον Ολυμπιακό από το φθινόπωρο, έκανε το 2-0. Αμέσως μετά η Χάλιγκαν πέτυχε το τρίτο και πήρε το πρώτο ασφαλές προβάδισμα στο παιχνίδι, με το ψηλοκρεμαστό της Μπροντέ Χάλιγκαν. 

Η Εθνική βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά ευτύχησε να βρει γκολ αμέσως: η Νικόλ Ελευθεριάδου, η οποία έπαιξε εκπληκτικά το ρόλο της σκούπας στην άμυνα, ανάμεσα στις δύο πολίστριες που κατέβαζε η Αυστραλία στα δύο μέτρα, έκανε εξαιρετική πάσα στη Μυριοκεφαλιτάκη, η οποία τελείωσε τη φάση με ανάποδο σουτ. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38zwam4eu55)

Αυτό ήταν: η Εθνική έβγαλε την αυτοπεποίθησή της στο νερό: αρχικά η Αθηνά Γιαννοπούλου σκόραρε με πολύ ωραίο περιφερειακό σουτ σε σετ παιχνίδι, ενώ η Έλενα Ξενάκη, που έγινε δεξιά περιφερειακός έπειτα από την τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Ασημάκη στα 2μ., ισοφάρισε με επίσης θαυμάσιο τρόπο. Σε 5,5 λεπτά στη δεύτερη περίοδο είχαν μπει 5 γκολ και η μόνη ανορθογραφία ήταν απότοκο ατομικής ποιότητας: το υπέροχο πλασέ της Άντριους με 21'' για τη λήξη του οκτάλεπτου και στο τελευταίο δευτερόλεπτο της επίθεσης των Αυστραλών. 

Η Εθνική δεν έλυσε, όμως, το επιθετικό πρόβλημά της. Η αμφιβολία, ενώ υπήρχαν προϋποθέσεις για σουτ, κυρίευσε τις διεθνείς. Η ατολμία έβαλε τις Αυστραλές στον πειρασμό να πρεσάρουν. Το έκαναν με πολύ μεγάλη άνεση και όταν η Γουίλιαμς στάθηκε αρκετά τυχερή ώστε να σκοράρει το τρίτο προσωπικό γκολ της, με το deflection της Νίνου, και να κάνει το 6-3, αφού είχε σκοράρει ξανά με πέναλτι. 

Η Εθνική έπεσε σε επιθετική λούπα. Η Ξενάκη δεν μπορούσε να παίρνει όλα τα σουτ και οι υπόλοιπες έπρεπε να γίνουν λίγο πιο απειλητικές. Τα ψυχολογικά τρικ των Αυστραλών δούλεψαν, αλλά ένα γκολ της Ελευθεριάδου με 12'' πριν τη λήξη του τρίτου οκτάλεπτου, ήταν πραγματική ανάσα. Η Εθνική θα έπαιζε στα επόμενα οκτώ αγωνιστικά λεπτά το ολυμπιακό μέλλον της. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Την σκότωσε η αμφιβολία 


Η Αυστραλία άνοιξε με σκορ την τέταρτη περίοδο, με τη Χάλιγκαν σε επίθεση με παίκτρια παραπάνω, αλλά ήταν οι δύο πρώτες επιθέσεις της Εθνικής εντελώς αποκαρδιωτικές. Στην πρώτη, η Ξενάκη έσπασε την μπάλα στη Γιαννοπούλου, η οποία είχε ανοιχτό σουτ αλλά προτίμησε να πλησιάσει, με αποτέλεσμα να χάσει την μπάλα, και στη δεύτερη έγινε λάθος με την έναρξη της επίθεσης στην παίκτρια παραπάνω. 

Το "τετέλεσται" ήρθε με ένα λάθος που έφερε το τέταρτο προσωπικό γκολ της Γουίλιαμς. Κι αφού το παιχνίδι χάθηκε, οι διεθνείς μπήκαν στη φάση της απελπισίας και έδειξαν τι μπορούν να κάνουν. Δύο διαδοχικά γκολ, που έσπειραν μια στέρφα γη ενός γκολ τα τελευταία 15 λεπτά, με τη Νίνου από την περιφέρεια στο 2'01'' για τη 


Τα οκτάλεπτα: 1-0, 3-3, 2-1, 3-2. 

Αυστραλία (Κ. Ρίπον): Παλμ, Γκόφερς, Άρμιτ, Χάλιγκαν 1, Γκριν, Άμπι Άντριους 2, Σαρλίζ Άντριους, Χερν, Αραντσίνι, Γουίλιαμς 5, Κερνς, Γιάκοβιτς, Λόνγκμαν. 
Ελλάδα (Αλ. Καμμένου: Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ξενάκη 2, Ασημάκη, Πάτρα, Νίνου 1, Βάσω Πλευρίτου, Γιαννοπούλου 1, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου.