Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ξανά "χρυσός" ολυμπιονίκης, αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στον αγώνα του μήκους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο Έλληνας άλτης έγινε ο μόλις δεύτερος αθλητής όλων των εποχών που κατακτά δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο μήκος, δηλαδή εκτός του Καρλ Λιούις, που μονοπώλησε τις νίκες για 12 χρόνια, από το Λος Άντζελες το 1984 έως την Ατλάντα το 1996. 

Ο Τεντόγλου "σφράγισε" στο Παρίσι ότι είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης όλων των εποχών, αφού είναι δύο φορές "χρυσός" ολυμπιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και παγκόσμιος πρωταθλητής -και όλα την ίδια στιγμή. Για την Ελλάδα ήταν το έβδομο μετάλλιο στο Παρίσι, αλλά πρώτο χρυσό. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εμπόδιο ο Φουρλάνι


Από την πρώτη κιόλας προσπάθεια φαινόταν πως ο τελικός θα εξελισσόταν σε θρίλερ. Ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο άλμα, στα 8,34μ., βάζοντας μια σχετική πίεση στους υπόλοιπους μνηστήρες των μεταλλίων από πολύ νωρίς. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391b7akrel5)

Ο Τεντόγλου έκανε το πρώτο δικό του και πήδηξε σε 8,27μ., μία επίδοση που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν δεν πατούσε 10 εκατοστά μακριά από τη βαλβίδα, πάντως έδειξε ότι, ακόμα κι αν δεν έκανε το προσπέρασμα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην ασπαστεί την πρόκληση. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391jt97g721)

Οι Τζαμαϊκανοί, που φάνταζαν σημαντικοί ανταγωνιστές, μπήκαν σε περιπέτειες από νωρίς. Ο Γουέιν Πίνοκ έκανε 7,84μ. στην πρώτη προσπάθειά του, ενώ ο Κάρι ΜακΛίοντ, που μόλις τον Μάιο έκανε 8,52μ. στην Ντόχα για το Diamond League, έκανε 7,51μ. και 7,16μ. στις πρώτες δύο προσπάθειές του και έβαλε στα... ζάρια την πρόκρισή του στην οκτάδα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελείωσε τα αστεία στο δεύτερο άλμα 


Ο Τεντόγλου ετοιμάστηκε για τη δεύτερη προσπάθειά του, μόνο και μόνο για να αποθαρρύνει τον Ματία Φουρλάνι, αν και ο 26χρονος άλτης θέλει απλώς να κάνει το τέλειο άλμα και έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην επιστήμη αποκλειστικά και μόνο γι' αυτό. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391lsuztuq1)

Εξάλλου, θα πανηγύριζε τα 8,48μ. αν του ήταν αρκετό να προσπεράσει τον Φουρλάνι, αλλά, φουρκισμένος, πήγε προς τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, για να αναλύσουν τι φταίει. Ο άνθρωπος αγωνιζόταν σαν να μην έχει κερδίσει κάτι στην καριέρα του. 

Στην τρίτη προσπάθειά του, και αφού έγινε ένας κύκλος αλμάτων που δεν ήταν απειλητικός, ο Τεντόγλου πήγε στα 8,24μ. 

Η συζήτηση με τον Γιώργο Πομάσκι, ύστερα από αυτό, ήταν λεπτολογική: το θέμα τους ήταν η στιγμή που ο Γρεβενιώτης θα ξεκινούσε την προσπάθειά του, εξηγώντας ότι ο αέρας που φυσάει στο σημείο εκκίνησης δεν είναι ίδιος με εκείνον στο σημείο που βρισκόταν ο Πομάσκι, με αποτέλεσμα να του ζητήσει να πάρει εκείνος την απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει το τρέξιμο. 


29093422
29093401


Όταν τελείωσαν οι πρώτες τρεις προσπάθειες, οι οκτώ καλύτεροι ήταν οι εξής: Τεντόγλου (8,48μ.), Πίνοκ (8,36μ.), Φουρλάνι (8,34μ.), Ιχάμερ (8,20μ.), Φίντσαμ-Ντιουκς (8,14μ.), Μπατζ (8,07μ.), Ζανγκ (8,07μ.), Γουάνγκ (7,96μ.). Ο ΜακΛίοντ, με τρίτο άλμα στα 7,82μ., έμεινε εκτός σε μια μίνι έκπληξη. 

Παρέμεινε... φουρκισμένος και πρώτος


Ο Τεντόγλου έκανε το τέταρτο άλμα του στα 8,24μ., κάτι που ουδόλως του άρεσε. Ο Φουρλάνι υπήρξε ελάχιστα ανησυχητικός με τα 8,34μ. που ξανάκανε, ενώ ο Πίνοκ ακόμα λιγότερο, μια και μετρήθηκε στα 8,24μ. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d391x55ag0k1)

Ο Τεντόγλου έκανε την πέμπτη προσπάθειά του στα 8,31μ., με τον τελικό να μπαίνει στο έκτο άλμα του. Ο Γρεβενιώτης είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα να πηδήξει τελευταίος.


Τις προσδοκίες για βάθρο αποχαιρέτησαν κατά σειρά οι Γουάνγκ, Ζανγκ, Μπατζ και Φίντσαμ-Ντιουκς. Ο Ιχάμερ ακολούθησε με άκυρο και ο Τεντόγλου "σφράγισε" αρχικά το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο. 


Σειρά πήρε ο Φουρλάνι. Δεν προσγειώθηκε σε σημείο απειλής για τον Τεντόγλου, 8,27μ. Ο Γρεβενιώτης θα ήταν τουλάχιστον "ασημένιος". 


Τελευταίος ανταγωνιστής για το χρυσό ήταν ο Γουέιν Πίνοκ. Δεν απείλησε καν. Ο Τεντόγλου έκανε άκυρο στην έκτη προσπάθεια και έπειτα πανηγύρισε χαλαρά το χρυσό μετάλλιο.