Στο περιθώριο του σύγχρονου πολιτισμού, ο Μιχάιν Λόπες Νούνιες έζησε τη στιγμή που η Ιστορία χρωστούσε στον Αλεξάντερ Καρέλιν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Κάτω από τα φώτα που ανάβουν για να υποστηρίξουν τις φιγούρες στο breakdance, ο απίστευτος Κουβανός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 130 κιλών στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Ο τελικός του, απέναντι στον Χιλιανό Γιασμάνι Φερνάντες, ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Ο Λόπες Νούνιες επικράτησε 6-0 στα σημεία και κατέκτησε το πέμπτο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό του στο ίδιο αγώνισμα. 

Ακόμα και ο Στιβ Ρεντγκρέιβ και η Μπίργκιτ Φίσερ, στην κωπηλασία, έχουν πάρει τα χρυσά τους σε διαφορετικές κατηγορίες. Ο Νούνιες τα κέρδισε όλα στην τελευταία κατηγορία κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3957820vsq9)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια ωδή στον Αλεξάντερ Καρέλιν

Από το Πεκίνο το 2008 έως το Λονδίνο το 2012 και από το Ρίο το 2016 έως το Τόκιο το 2021 και τώρα το Παρίσι, ο Νούνιες έδωσε πέντε τελικούς αγώνες και νίκησε σε όλους δίχως να έχει χάσει σημείο. 

Ο 41χρονος Κουβανός έγινε, έτσι, ο πιθανότατα κορυφαίος παλαιστής ελληνορωμαϊκής όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον ΑΛεξάντερ Καρέλιν. Ο εμβληματικός Σοβιετικός είχε νικήσει στη Σεούλ το 1988, στη Βαρκελώνη το 1992, την Ατλάντα το 1996, αλλά στο Σίδνεϊ, στον τελευταίο αγώνα του στα ταπί, έχασε από τον Αμερικανό Ρούλον Γκάρνερ. Ήταν η πρώτη ήττα του από μη Σοβιετικό αθλητή στην καριέρα του και η πρώτη ύστερα από το 1987. 

Ο Νούνιες αποσύρθηκε με μια τρόπον τινά ωδή προς τον "Μέγα Αλέξανδρο" της παγκόσμιας ελληνορωμαϊκής πάλης, τον πιο ρωμαλέο παλαιστή που έχει εμφανιστεί ποτέ σε ολυμπιακό ταπί -εξαιρουμένων εκείνων των αρχαίων χρόνων. Ο Γερμανός Βίλφριντ Ντίτριχ είχε επίσης κατακτήσει πέντε μετάλλια στην πάλη, τα δύο στην ελεύθερη και το ένα στην ελληνορωμαϊκή, από το 1956 έως το 1968, όμως το ένα ήταν χρυσό.