Από τη μέρα που η Νάντια Κομανέτσι –η θρυλική Ρουμάνα γυμνάστρια– συνέθεσε τον μύθο του «απόλυτου δεκαριού» με την αλησμόνητη εμφάνισή της στους ασύμμετρους ζυγούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, από εκείνη τη μέρα ο όρος «perfect 10» («απόλυτο 10») είναι συνυφασμένος με την τελειότητα στον αθλητισμό, ανεξαρτήτως αγωνίσματος.

Nadia comaneci-first perfect ten in history (1976 Montreal)

Το «τέλειο δέκα» στις καταδύσεις, μια από τις κορυφαίες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Όσοι τυχεροί θεατές, λοιπόν, βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις εξέδρες του «Paris Aquatics Centre» του Παρισιού είχαν την τύχη να γίνουν μάρτυρες της απόλυτης βουτιάς, της τέλειας κατάδυσης!

Δράστης ένα κορίτσι-φαινόμενο του παγκόσμιου αθλητισμού, η απίθανη Κινέζα Κουάν Χονγκτσάν, η οποία έγραψε Ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, κατακτώντας δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις (μετά από εκείνο του Τόκιο) σε ηλικία μόλις 17 ετών!

Οι επτά κριτές που αξιολογούσαν τις επιδόσεις των αθλητριών στον τελικό των 10 μέτρων των γυναικών… έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας την απίθανη Ασιάτισσα να εκτελεί αριστουργηματικά την πολύ δύσκολη τεχνικά κατάδυσή της και να προσγειώνεται στην πισίνα… χωρίς να αφήσει σταγόνα κατά την είσοδό της στο νερό!

Αποτέλεσμα; Και οι επτά τη βαθμολόγησαν με άριστα 10, κάνοντας την Κουάν να μην πιστεύει στα μάτια της. «Απόλυτο δεκάρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Είναι απίστευτο! Δεν ξέρω τι να πω! Το συναίσθημα είναι απίστευτο. Πάντως δεν αισθανόμουν καθόλου πίεση», δήλωσε η Χονγκτσάν δευτερόλεπτα μετά την κατάκτηση του χρυσού της μεταλλίου.

Δείτε την απίθανη προσπάθειά της και θα καταλάβετε τι σημαίνει… τελειότητα στον αθλητισμό!  

PERFECT TENS! Amazing start to 10m Diving for China 👏 | #Paris2024 #Olympics

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του κοριτσιού-θαύματος (επαναλαμβάνουμε, είναι ακόμη… 17 ετών) που «υποχρεώνει» κριτές να τη βαθμολογήσουν με το «τέλειο δεκάρι». Το είχε επαναλάβει (και μάλιστα τρεις φορές) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο... στα 14 της χρόνια! 

Quan Hongchan scores three perfect-10 dives to win the Olympic women's 10m platform gold medal

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κίνα προσέθεσαν μια έξτρα λέξη στο πλούσιο λεξιλόγιό τους για να βρουν τον κατάλληλο χαρακτηρισμό για τις βουτιές της Χονγκτσάν και δημιούργησαν τον όρο «εξαφάνιση… πιτσιλίσματος νερού»!

To πιο απίθανο στην ιστορία του «χρυσού κοριτσιού» της Κίνας; Γεννημένη το 2007, δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον αθλητισμό, καθώς ήταν το πέμπτο παιδί μιας οικογένειας… αγροτών στην περιοχή της Μαζάνγκ.

Τι υπάρχει στη Μαζάνγκ; Νερό! Πολύ νερό, καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και το ψάρεμα αποτελεί κυρίαρχη ενασχόληση των κατοίκων της. Κάθε φορά λοιπόν που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έβγαζαν τη βάρκα για να ρίξουν τα δίχτυα τους στα ανοιχτά, η μικρή Χονγκτσάν το… έριχνε στις βουτιές! «Πριν ακόμη κλείσει τα πέντε της χρόνια, λάτρευε να βουτάει στο νερό», εξιστορεί ο αδελφός της.

Ένα πρωινό, κατά τη διάρκεια επιδείξεων στο σχολείο της το 2014, κέντρισε το ενδιαφέρον του προπονητή Τσεν Χουαμίνγκ, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε μια… αθλητική φλέβα χρυσού στο πρόσωπό της! Μέσα σε έναν χρόνο άλλαξε εκπαιδευτικό ίδρυμα, άρχισε να φοιτά στο αθλητικό κολέγιο Guangzhou Sports Vocational and Technical College και η ιστορία άρχισε να γράφεται!