Η εθνική Ελλάδος πόλο Ανδρών έπαιξε, απέναντι στη Σερβία, το παιχνίδι για να μπει στα ημιτελικά για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Οι παμπόνηροι "ορλόβι" πήγαν το παιχνίδι στα μέτρα τους και μπόρεσαν να επικρατήσουν, με το δαιμονιώδη Ντούσαν Μάντιτς να πετυχαίνει πέντε γκολ, με σκορ 12-11 και να στείλουν τη "γαλανόλευκη" στα παιχνίδια κατάταξης. Απόλυτος δήμιος αποδείχθηκε ο Νίκολα Γιάκσιτς, ο οποίος, μετά την ισοφάριση του Άγγελου Βλαχόπουλου με 6'' στο ρολόι, βρήκε ένα εξάμετρο από τα... 10 μέτρα και με εκπληκτικό τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μάνου Ζερδεβά. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39mrka64imh)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ισορροπία τρόμου


Ε, καλά, δεν θα περίμενε κάποιος από τους Σέρβους να μπουν ως αμνοί επί σφαγή απλώς και μόνο επειδή ήρθαν τέταρτοι στον όμιλο. Ούτως ή άλλως, το κίνητρο που τους οιστρηλατούσε ήταν ισχυρό: το τρίτο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, κάτι που έκαναν τα... αρχαία χρόνια οι Βρετανοί και πιο πρόσφατα (2000, 2004, 2008) οι Ούγγροι. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39qh4jzcta9)
Η Εθνική ήξερε πως έτρεχε έναν Μαραθώνιο απέναντι σε μία ομάδα που είναι παμπόνηρη, αλλά δεν διαθέτει το γεμάτο οπλοστάσιο του παρελθόντος. Οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν όλα τα τρικ από νωρίς: το θαρρείς κληροδοτημένο παιχνίδι στον παραπάνω, που ερχόταν από τις απότομες μεταβιβάσεις της μπάλας από την περιφέρεια στους φουνταριστούς. Επιπλέον, με τον Ντούσαν Μάντιτς να βρίσκεται σε οργιαστική κατάσταση επιθετικά σε όλο το τουρνουά, θα έπρεπε να ρισκάρει και με τα δικά του σουτ από την περιφέρεια, τα οποία δημιουργεί ο ίδιος με τα φάουλ που κερδίζει. 

Ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση, κυρίως στο σκορ. Και φυσικά, στο χαρακτήρα της ομάδας. Το παιχνίδι είχε μπει σε ισορροπία τρόμου, με τους Σέρβους να έχουν απαντήσεις στο αρχικό προβάδισμα της Εθνικής και τη "γαλανόλευκη" να κάνει το ίδιο όταν η Σερβία προσπέρασε. Ουσιαστικά, όμως, και προϊόντος του χρόνου, η Ελλάδα ήταν η βελτιωμένη ομάδα στο παιχνίδι. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η επανάσταση της... Κρήτης

Ειδικά στην τρίτη περίοδο, η άμυνα της Εθνικής υπήρξε διαολεμένη. Το γκολ που βάζει ο Μάντιτς με 1'50'' για τη λήξη της τρίτης περιόδου, είναι μια επιθετική αρετή. Τρία μπλοκ σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν το σουτ του και εκείνος πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Zερδεβά. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39qnpzax71l)
Όμως η Εθνική είχε βρει ρυθμό και έναν in extremis ήρωα, ο οποίος ξέρει τους Σέρβους από την καλή και την ανάποδη. Ο Δημήτρης Σκουμπάκης έκανε μια σπουδαία τρίτη περίοδο και με ένα κεραυνό από την περιφέρεια και δύο εκτελέσεις στον παίκτη παραπάνω από τα δοκάρια πέτυχε τρία διαδοχικά γκολ και έγινε ο σκόρερ που χρειαζόταν η Εθνική. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39r2ztzp2ht)
Η Σερβία ήταν κακό σπυρί. Ενώ η Εθνική έδειχνε να βάζει το παιχνίδι στις ράγες, διόρθωσε κατά πολύ τις επιθέσεις της στον παίκτη παραπάνω, στον οποίο ξεκίνησε με 0 στα 2, αυτό που απαιτούνταν ήταν να μπορέσει να κάνει ένα μίνι ξέσπασμα, το οποίο θα της έδινε αέρα. 

Δεν έγινε. Οι παίκτες του Στεβάνοβιτς έμοιαζαν να υποφέρουν, αλλά έβρισκαν γκολ στον παίκτη παραπάνω και μάλιστα πηγαίνοντας μόνο από τα δεξιά, με τον Βίκτορ Ράσοβιτς να βρίσκει πρώτα με ριμπάουντ και έπειτα με ωραία κυκλοφορία, δύο σχετικά ελεύθερα σουτ. Το γκολ με το οποίο ισοφάρισαν σε 10-10 ήταν ένα σουτ του Βίτσο από το δοκάρι. 

Η Εθνική δεν παράτησε το παιχνίδι. Ο Θοδωρής Βλάχος πήρε τάιμ άουτ με 20'' να απομένουν, κατέβασε και τον Ζερδεβά στην επίθεση και ο Άγγελος Βλαχόπουλος, έπειτα από υποδειγματική κυκλοφορία, ισοφάρισε το παιχνίδι με 6'' για τη λήξη. Τα πέναλτι ήταν ante portas, όμως ο Νίκολα Γιάκσιτς πέτυχε το πρώτο γκολ του στην αναμέτρηση με 2'' για τη λήξη και έστειλε την Ελλάδα στα παιχνίδια κατάταξης. 


Τα οκτάλεπτα: 3-3, 2-3, 4-2, 2-3. 

Ελλάδα (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 3, Καλογερόπουλος, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 1, Αργυρόπουλος, Παπανικολάου 1, Κάκαρης 1, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος. 
Σερβία (Ούρ. Στεβάνοβιτς): Φιλίποβιτς, Μάντιτς 5, Στραχίνια Ράσοβιτς 2, Ραντγέλοβιτς, Τσουκ, Ντέντοβιτς, Ντράσοβιτς, Νίκολα Γιάκσιτς 1, Βίτσο 1, Ούμποβιτς, Πέταρ Γιάκσιτς,Βίκτορ Ράσοβιτς 3, Μίσοβιτς.