Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός διεκδίκησης μεταλλίων η Στεφανίδη σε τελικό... παρωδία!
Για γέλια και για κλάματα ο τελικός
Η συμμετοχή 19 αθλητριών μετέτρεψε τον τελικό του επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων σε... φαρσοκωμωδία και η Κατερίνα Στεφανίδη έμεινε στην ένατη θέση λόγω ενός αποτυχημένου άλματός της στα 4,40!
Ο πιο... extra large τελικός του άλματος επί κοντώ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, περιλάμβανε και μια... αναλόγου μεγέθους απογοήτευση. Όχι επειδή η Κατερίνα Στεφανίδη, έμεινε στην 9η θέση και δεν προσέθεσε άλλο ένα παράσημο στην σπουδαία καριέρα της (αν το πετύχαινε θα κάναμε λόγο για μια από τις πιο επικές ελληνικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων), αλλά γιατί ένας μεγάλος τελικός της κορυφαίας διοργάνωσης του παγκόσμιου αθλητισμού μετατράπηκε σε... φαρσοκωμωδία.
Έχοντας εκφράσει την αγανάκτησή της για την απόφαση της Word Athletics να επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός τελικού με τη συμμετοχή είκοσι αθλητριών (που μειώθηκαν σε 19 μετά τον τραυματισμό της μεγάλης άτυχης, Αριάδνης Αδαμοπούλου), η "Μεγάλη Αικατερίνη" του ελληνικού αθλητισμού έδειξε να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο ξεκίνημα των προσπαθειών της, με αποτέλεσμα να ρίξει τον πήχη στο πρώτο της άλμα στα 4,40!
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 18 αθλήτριες που ξεκίνησαν τα άλματά τους από το συγκεκριμένο ύψος, μόλις πέντε απέτυχαν να το περάσουν με την πρώτη, και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν μία από αυτές.
Το λάθος στα 4,40 που... έκανε την Στεφανίδη να θυμώσει με τον εαυτό της
Η προβληματική εκκίνησή της στη βραδιά, μάλλον έδειξε να... θίγει τον εγωισμό μιας γεννημένης πρωταθλήτριας, και μιας αθλήτριας που είναι φτιαγμένη για τους μεγάλους αγώνες και τα επόμενά της άλματα τόσο στα 4,40 όσο και στα 4,60 (τα οποία φυσικά πέρασε με την πρώτη) έβγαζαν... τσατίλα! Τόσο ψηλά πέρασε πάνω από τον πήχη!
Ναι, το δεύτερο ύψος που τοποθετήθηκε η πήχης ήταν τα 5,60 (20 ολόκληρα εκατοστά πιο ψηλά από το αρχικό) σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να διορθώσουν την... γκάφα της μαζικής συμμετοχής αθλητριών και να... πετσοκόψουν τις περισσότερες άλτριες! Αν και το... αλαλούμ συνέχιζε και κατά τη διάρκεια της βραδιάς, με τους υπευθύνους του αγώνα να... παίζουν με τα νεύρα της Κατερίνας.
Την ώρα που η Στεφανίδη είχε πάρει άδεια από τους κριτές για να ξεκινήσει την προσπάθειά της για τα 4,60... ξαφνικά αναγκάστηκε να πατήσει φρένο, καθώς οι υπεύθυνοι του αγώνα... θυμήθηκαν ότι έπρεπε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της απονομής στο ισπανικό δίδυμων των ολυμπιονικών στο μεικτό βάδην (την Μαρία Πέρεθ και τον Αλβάρο Μαρτίν) που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο εκνευρισμός της πρωταθλήτριάς μας ήταν έκδηλος.
Παρ' όλα αυτά λίγα λεπτά αργότερα πέρασε για δεύτερη φορά με επιβλητικό τρόπο πάνω από τον πήχη δημιουργώντας προσδοκίες για την εξέλιξη του... μαραθωνίου υπομονής στον οποίο υποβάλλονταν οι αθλήτριες.
Δύο ώρες αναμονής για να παλέψουν για τα μετάλλια οκτώ αθλήτριες!
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο επιεικώς... θλιβερός ήταν σε επίπεδο οργάνωσης ο τελικός του επί κοντώ, οι αθλήτριες ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους στις 19.15 και χρειάστηκε να συμπληρωθούν δύο ώρες για να μπούμε στο... κυρίως πιάτο της βραδιάς, με εννιά φαβορί και αουτσάιντερ να μπαίνουν μετά κόπων και βασάνων στην τελική μάχη για τη διεκδίκηση των μεταλλίων.
Σκεφτείτε απλά ότι όσες αθλήτριες πέρασαν με την πρώτη τα 4,60 χρειάστηκε να περιμένουν... μία ώρα για να επιχειρήσουν το επόμενο τους άλμα στα 4,70! Η Κατερίνα Στεφανίδη, όμως, είχε πάρει για τα καλά μπροστά! Με νέο εντυπωσιακό άλμα πέρασε με την πρώτη τα 4,70, αλλά η ζημιά που κουβαλούσε από το πρώτο της άλμα στα 4,40 έμοιαζε καταδικαστική για την υπερβατική προσπάθειά της να ανέβει στο βάθρο.
Κι αυτό γιατί το επόμενο ύψος που τοποθετήθηκε ο πήχης δεν ήταν τα 4,75, αλλά τα 4,80! Και στο συγκεκριμένο ύψος είχαν επιβιώσει... μετά κόπων και βασάνων εννιά αθλήτριες. Ο ουσιαστικός τελικός, μόλις ξεκινούσε και η ώρα είχε φτάσει αισίως... 21.15! Κοινώς... δύο ώρες πεταμένες στα σκουπίδια, δύο ώρες... βασανιστηρίου για όλα τα κορίτσια!
Τα "απαγορευτικά" 4,80 και η υπέρβαση της Στεφανίδη που δεν ολοκληρώθηκε
Ποιες ήταν οι οκτώ αθλήτριες που θα έδιναν τη μάχη των μεταλλίων στα 4,80; Όλα τα μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος (η Μακάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία, η Μουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μοζέρ από την Ελβετία, η Μούρτο από τη Φινλανδία, η Νιούμαν από τον Καναδά, η Κένεντι από την Αυστραλία και φυσικά η Κατερίνα Στεφανίδη. Μαζί τους βρίσκονταν και δύο αουτσάιντερ της βραδιάς, η Ιταλίδα Μολιναρόλο και η Τσέχα Σβαβίκομπα.
Δυστυχώς, όμως, από τις βασικές διεκδικήτριες των μεταλλίων μόνο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η Νίνα Κένεντι και η Αλίσια Νιούμαν κουβαλούσαν αποτυχημένη προσπάθεια από τα προηγούμενα άλματα, άρα ήταν υποχρεωμένες να περάσουν μίνιμουμ τα 4,80 για να ανέβουν στο βάθρο.
Η Νιούμαν και η Κένεντι τα κατάφεραν, η Στεφανίδη όχι. Μέτρησε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες (μόλις πέντε αθλήτριες πέρασαν τα 4,80 και η Στεφανίδη έμεινε ένατη λόγω του αποτυχημένου άλματός της στα 4,40) και δεν κατάφερε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα απίθανο... ελληνικό νταμπλ στο επί κοντώ, μετά το χάλκινο μετάλλιο του Εμμανουήλ Καραλή.
Με καλύτερη φετινή επίδοση στα 4,73 η υπέρβαση έμοιαζε απαγορευτική ακόμη και για μια ζωντανή θρύλο του αγωνίσματος, που όμως στα 34 της χρόνια βρίσκεται πλέον στη δύση της καριέρας της.
Μιας καριέρας που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα θαύματα του ελληνικού στίβου που ζήσαμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!
Χρυσή ολυμπιονίκης η Αυστραλή Νίνα Κένεντι, στα 4,90 κρίθηκε η πρώτη θέση
Τελικά μετά από έναν... μαραθώνιο τελικό τριών ωρών και δέκα λεπτών, τα τρία μεγάλα φαβορί για το χρυσό ήταν αυτά που ανέβηκαν στο βάθρο, με την Αυστραλή, Νίνα Κένεντι όχι μόνο να μην επηρεάζεται από την αποτυχημένη της προσπάθεια στα 4,70, αλλά με εντυπωσιακό άλμα στα 4,90μ.να πιστοποιεί την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται από το ξεκίνημα της σεζόν για να πετυχαίνει την καλύτερη φετινή επίδοσή της... την κατάλληλη στιγμή.
Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Αμερικανίδα, Κέιτι Μουν με άλμα στα 4,85, και στο τρίτο η Καναδή, Αλίσα Νιούμαν επίσης με πετυχημένη προσπάθεια στα 4,85. Απλά η δική της αποτυχημένη προσπάθεια στα 4,40 (την πάτησε όπως η Στεφανίδη στο πρώτο της άλμα) αποδείχτηκε αρκετή για να της στερήσει το αργυρό μετάλλιο.