Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται τα ημιτελικά του μπάσκετ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Τα φαβορί επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα τους στη φάση των "8" και πλέον τη θέση στον τελικό θα διεκδικήσει η Αυστραλία απέναντι στις ΗΠΑ και το Βέλγιο κόντρα στην οικοδέσποινα Γαλλία.

58η σερί νίκη και ημιτελικά για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακόμη μία πολύ εύκολη επικράτηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά κόντρα στη Νιγηρία. Οι Αμερικάνες προηγήθηκαν με +19 (33-52) στο πρώτο ημίχρονο, παρά το γεγονός πως η χώρα της Αφρικής βρισκόταν κοντά στο σκορ μέχρι το 15ο λεπτό.

Στο δεύτερο μέρος οι ΗΠΑ ανέβασαν ακόμη περισσότερο τη διαφορά φτάνοντας την μέχρι και τους 30 πόντους (41-71) τρία λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει συντήρηση δυνάμεων ενόψει ημιτελικών.

Η τελευταία περίοδος ήταν διαδικαστική, με τη Νιγηρία να εκμεταλλεύεται τις αλλαγές των αντιπάλων και με επιμέρους σκορ 26-12 να ηττάται με 14 πόντους (74-88), με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν 32 συναπτά έτη χωρίς ήττα.

Υπό το βλέμμα του Λεμπρόν Τζέιμς, καλύτερη για τις Αμερικάνες ήταν η Γουίλσον που ολοκλήρωσε τον αγώνα με double double με 20 πόντους και 11 ριμπάουντ, με την Στιούαρτ να έχει 13 πόντους και 5 ριμπάουντ. Η Ταουράσι που γράφει ιστορία στην έκτη φορά της σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχε 3 πόντους και 4 ασίστ.

Από την πλευρά των ηττημένων - που γνώριζαν από την αρχή πως είχαν πολύ δύσκολο έργο στην αναμέτρηση - ξεχώρισε η Αμουμακάρα με 19 πόντους, ενώ από κοντά βρέθηκαν η Οκόνκο με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ και η Καλού με 16 πόντους.

Στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς περιπέτειες η Γαλλία

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση της Γαλλίας κόντρα στη Γερμανία για τα προημιτελικά του μπάσκετ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι οικοδεσπότριες ήταν από την αρχή σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση και βρισκόταν μπροστά με +12 (45-33) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Τα "πάντσερ" προσπάθησαν να ανεβάσουν την πίεση τους για να έχουν μία καλύτερη τύχη στον αγώνα, αλλά οι γηπεδούχες έφτασαν τη διαφορά μέχρι και τους 19 πόντους (73-54) οκτώ περίπου λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού.

Η Γερμανία έκανε την τελική της αντεπίθεση, μείωσε μέχρι τους 9 (69-78) αλλά πλέον ήταν αργά για να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη. Κορυφαία για τη Γαλλία ήταν η Γιοχάνες με 24 πόντους, ενώ πολύ καλό παιχνίδι έκανα και η Γουίλιαμς με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Από τη πλευρά των ηττημένων πήγε... στράφι το εντυπωσιακό double double της Σαμπαγί με 20 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ από κοντά ήταν και η Πέτερσον με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά αυτό δεν έφτανε για να δώσει τη πρόκριση στην ομάδα της.

Για πρώτη φορά σε ημιτελικά Ολυμπιακών Αγώνων το Βέλγιο

Την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της σε ημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων πανηγύρισε η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Βελγίου, με την Μέσερμαν να κάνει ακόμη ένα... πάρτι στη διοργάνωση, οδηγώντας την ομάδα της σε μία πολύ σπουδαία νίκη μέχρι την... επόμενη.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν... χάρμα ιδέσθαι και για τις δύο ομάδες με το 26-26 να δείχνει τις... άγριες διαθέσεις που υπάρχαν. Στη δεύτερη περίοδο όμως το Βέλγιο ξέφυγε και με επιμέρους σκορ 11-22, πήγε στα αποδυτήρια με +11 (37-48).

Η Ισπανία αντί να μπορέσει να μειώσει και να μπει ξανά στη διεκδίκηση της νίκης, είδε το Βέλγιο να απομακρύνεται και να εκτοξεύει τη διαφορά μέχρι και τους 22 πόντους (41-63) στα μέσα της τρίτης περιόδου, με την Λίνσκενς να πρωταγωνιστεί.

Ένα 11-0 έριξε τη διαφορά στους 11 πόντους πέντε λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού έδωσε ένα ενδιαφέρον, αλλά η επιστροφή της Μέσερμαν στο παρκέ ουσιαστικά τελείωσε την υπόθεση πρόκριση. Η Βελγίδα φόργουορντ "άγγιξε" το double double με 19 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Από κοντά της εξαιρετική κάτω από τη ρακέτα ήταν η σέντερ Λίνσκενς με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ ενώ η Βανλού μοίρασε ιδανικά επτά ασίστ. Από τις "φούριας ρόχας" εκείνη που ξεχώρισε αλλά δεν έφτανε ήταν η Γκούσταφσον που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Πέρασε... αέρα στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων η Αυστραλία

Ευκολότερα απ' ότι θα περίμενε και η ίδια επικράτησε η Αυστραλίας της Σερβίας στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χώρα της Ωκεανίας έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα και πήρε προβάδισμα το οποίο δεν έχασε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Το +16 (32-48) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήταν αρκετό για να δώσει την άνεση που χρειαζόταν η Αυστραλία για να προκριθεί στα ημιτελικά. Οι "πλάβι" προσπάθησαν να μειώσουν, αλλά αντ' αυτού είδα τη διαφορά να φτάνει μέχρι και τους 28 πόντους (39-67) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Στη συνέχεια η Αυστραλία έριξε ρυθμούς και η Σερβία απλά μείωσε στους 18 (67-85) που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης. Κορυφαία για τις νικήτριες ήταν Σμιθ που έκανε... πάρτι κάτω από τις δύο ρακέτες με double double και 22 πόντους με 13 ριμπάουντ.

Από κοντά οι Τζορτζ και Μέλμπουρν που είχαν αμφότερες από 18 πόντους και απλοποίησαν την υπόθεση νίκη για την ομάδα τους. Από τις ηττημένες η Νόγκιτς πάλεψε με 17 πόντους και 5 ασίστ, ενώ 14 πόντους και 6 ριμπάουντ είχε η Ντούγκαλιτς.