Οι προημιτελικοί του τουρνουά πόλο Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ολοκληρώθηκαν, αλλά για τους ρέκτες του ελληνικού πόλο υπήρξαν κόλαφος: η ήττα από τη Σερβία με ένα απίστευτο σουτ από τον Νίκολα Γιάκσιτς 2’’ πριν τη λήξη έμοιαζε με ισόβια δεσμά. Η Εθνική έχασε από τη Σερβία ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον πιο σπαρακτικό τρόπο.

Οι περισσότεροι διεθνείς είναι ήδη ολυμπιονίκες, αφού η Εθνική ήταν πέμπτη το 2016 και φυσικά “ασημένια” το 2021. Τα παιχνίδια κατάταξης γίνονται για να μετατραπούν σε ολυμπιονίκες εκείνοι που παίζουν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς: οι Στάθης Καλογερόπουλος, Νίκος Γκίλλας, Δημήτρης Νικολαΐδης, Νίκος Παπανικολάου, Παναγιώτης Τζωρτζάτος δεν είχαν συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, ως εκ τούτου η Εθνική θα χρειαστεί να αναγεννηθεί εκ της τέφρας που δημιούργησε μια τέτοια ήττα και να συνεχίσει τη ζωή της προς τις θέσεις 5-6, όσο άχαρο κι αν φαντάζει αυτό.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39pxjjmk4bd)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δύο διαδικασίες πέναλτι και μία "έκπληξη" 

Η “γαλανόλευκη” θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία. Οι Ωκεάνιοι υπέφεραν ήττα στα πέναλτι με τους Αμερικανούς. Προηγούνταν 7-6 και έπρεπε να βγάλουν μια άμυνα για πρόκριση, όμως ο Άλεξ Μπόουεν ισοφάρισε 32’’ πριν τη λήξη και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Ο Έιντριαν Γουάινμπεργκ απέκρουσε την προσπάθεια του Τσαζ Πουτ και οι Αμερικανοί νίκησαν 11-10 και επιστρέφουν στην τετράδα έπειτα από 16 χρόνια και το Πεκίνο, όταν είχαν νικήσει στον ημιτελικό του Σέρβους και έφτασαν στον τελικό, που ηττήθηκαν από τους Ούγγρους. Μάλιστα, η μόνη διαφορά σε σχέση με τώρα ήταν το Μαυροβούνιο, που είχε αποκλείσει την Κροατία στον προημιτελικό.

Ο πρώτος προημιτελικός ήταν ένα μικρό σοκ, καθώς η τέταρτη του α’ ομίλου Κροατία πέταξε εκτός την πρώτη του β’ και πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, με σκορ 10-8. Οι Κροάτες φτάνουν στα προημιτελικά ύστερα από διάλειμμα μίας διοργάνωσης και παίζουν απέναντι στους Ούγγρους. Οι Μαγυάροι νίκησαν στα πέναλτι την Ιταλία σε ένα ματς που στιγματίστηκε από τους διαιτητές, οι οποίοι δημιούργησαν χάος στο παιχνίδι με μία αποβολή του Κοντέμι χωρίς αντικατάσταση προς τη λήξη του πρώτου οκτάλεπτου. Οι Ιταλοί βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της ήττας με 16’’ για τη λήξη, αλλά ο Ντι Φούλβιο απέκρουσε τετ α τετ του Γιάντσικ.

Οι Μαγυάροι, όμως, είχαν Σόμα Βόγκελ στο τέρμα και ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν στη διαδικασία των πέναλτι, επαληθεύοντας, κιόλας, αυτό που είχε πει ο Στέλιος Αργυρόπουλος έπειτα από τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2023, ότι δηλαδή “δεν έχω δει ποτέ τους Ούγγρους να χάνουν σε πέναλτι με τον Βόγκελ στο τέρμα”.

Ο πορτιέρε της Φερεντσβάρος έπιασε τρία και οι Ούγγροι συνεχίζουν την πορεία τους για το πρώτο χρυσό μετάλλιο ύστερα από το 2008, κάτι που θα ήταν το τέλειο ονόρε του Ντένες Βάργκα, ο οποίος έχασε πέναλτι στον προημιτελικό, αλλά σταματά το πόλο έπειτα από αυτούς τους Ολυμπιακούς, τους πέμπτους της μεγαλειώδους καριέρας του.


Ολυμπισκοί Αγώνες: Το πανόραμα στο πόλο Ανδρών


Προημιτελικοί

Κροατία-Ισπανία 10-8

Ελλάδα-Σερβία 11-12

ΗΠΑ-Αυστραλία 11-10 (πεν.)

Ιταλία-Ουγγαρία 10-12 (πεν.)

Ημιτελικοί (9/8)

Σερβία-ΗΠΑ

Κροατία-Ουγγαρία

Τα παιχνίδια για τις θέσεις 5-8 (9/8)

Ελλάδα-Αυστραλία

Ιταλία-Ισπανία

Οι τελικοί (11/8)

10:00 Παιχνίδι για τις θέσεις 5-6

11:35 Μικρός τελικός

15:00 Τελικός