Το να κάνεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο δεν είναι κάτι καθημερινό. Υπάρχουν αγωνίσματα όπως το επί κοντώ που ο Ντουπλάντις κάνει καλύτερη επίδοση ανά έξι μήνες. Τα 100 μέτρα όμως και το μυθικό 9,58 του Γιουσέιν Μπολτ είναι κάτι που κανείς ακόμη δεν έχει... αγγίξει.

Πότε θα καταρριφθεί το μυθικό ρεκόρ του Μπολτ σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Γιουσέιν Μπολτ μπορεί να έχει σταματήσει να τρέχει τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια στους χρόνους που το έκανε, αλλά τα μυθικά ρεκόρ του δεν έχουν ακόμη καταρριφθεί. Το ανεπανάληπτο άλλωστε 9,58 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 έχει μείνει στην ιστορία.



Η αλήθεια είναι πως οι νεότεροι αθλητές δεν έχουν καταφέρει ούτε καν να το πλησιάσουν, γιατί και να δεις κάποιον να κάνει 9,70, το να κατέβει κάποιος 13 εκατοστά του δευτερολέπτου σε 100 μέτρα είναι κάτι που μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά μόνο αυτό δεν είναι.

Έχουν γίνει ανά διαστήματα πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί κάποιος ανά τα χρόνια να το "σπάσει" το ρεκόρ αυτό. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και όπως ανέφεραν το 2022 οι Πόλι ΜακΓκουίναν και Άκι Σάλο στο μέλλον ίσως πέσει και κάτω από τα εννιά(!) δευτερόλεπτα.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν: "Ένας συνδυασμός γενετικής και προπόνησης θα χρειαζόταν για να παράγει μυς του αλήτη, του μηρού και της γάμπας που είναι λίγο πιο δυνατοί και ταχύτεροι από τους σημερινούς καλύτερους σπρίντερ.

Ένας μυς με μεγάλη αναλογία μεγάλων μυϊκών ινών ταχείας συστολής θα είναι σε θέση να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες δύναμης πιο γρήγορα από έναν μυ με μικρότερη αναλογία. Είναι ασφαλές να πούμε ότι κάποιος θα σπάσει το φράγμα των εννέα δευτερολέπτων - όχι απαραίτητα στη διάρκεια της ζωής μας, αλλά θα συμβεί μια μέρα".

Ουσιαστικά η αισιοδοξία αλλά και οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον μέσα στην επόμενη πενταετία δύσκολα μπορεί να βρεθεί κάτι στον... ορίζοντα. Μπορεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ο Λάιλς, αλλά το συγκεκριμένο παγκόσμιο ρεκόρ δεν το... αγγίζει ακόμη.