Μπορεί ο ελληνικός αθλητισμός να περιμένει την Ελίνα Τζένγκο για να φτάσει τα εννιά μετάλλια σε αυτούς τους εξαιρετικά προσοδοφόρους Ολυμπιακούς Αγώνες, ομως το ένατο ελληνικό μετάλλιο ανήκει στην ξενιτιά. Η νίκη της Ολλανδίας επί των ΗΠΑ στο μικρό τελικό του ολυμπιακού τουρνουά πόλο Γυναικών, με σκορ 11-10, χάρη στο γκολ της Σαμπρίνα φαν ντερ Σλοτ με 1'' για τη λήξη της αναμέτρησης, στέλνει τις "οράνιε" στο τρίτο σκαλί του βάθρου και κάνει τον Ευάγγελο Δουδέση τον τρίτο Έλληνα προπονητή στην Ιστορία που κατακτά μετάλλιο σε ομαδικό σπορ στη διοργάνωση. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3c44busmsw9)
Πρώτος ήταν ο Κούλης Ιωσηφίδης, το 2004, με την εθνική Ελλάδος πόλο Γυναικών και δεύτερος ο Θοδωρής Βλάχος, το 2021, με την εθνική πόλο Ανδρών. 

Η Φαν ντερ Σλοτ, δε, ευγνωμονεί τον Έλληνα προπονητή. "Σε ευχαριστώ που μου είπες την αλήθεια", του είχε πει σε ανυποψίαστο χρονικό διάστημα, για τις αλλαγές που έκανε ο Έλληνας τεχνικός στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του".  

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πριν το Παρίσι στο... Λος Άντζελες 

Ο Δουδέσης, βέβαια, είναι Έλληνας του εξωτερικού που ενσαρκώνει τη σύγχρονη ιστορία του γκάσταρμπαϊτερ και είναι ένα παράδειγμα του brain drain, ένα στίγμα για τον πολιτισμό και τις επιστήμες της χώρας. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και κολύμπησε άπειρες ώρες στην πισίνα του Λαιμού, έπαιξε πόλο στην Α1 Ανδρών σε πλείστες ομάδες (από Παλαιό Φάληρο ως Αργοστόλι) και στα 28 του, το αποκαλόκαιρο του 2013, ανέκρουσε πρύμναν για την Ολλανδία, προκειμένου να κάνει τις σπουδαίες του στο sports management. 

Ο ίδιος, βέβαια, δεν είναι... viral, όμως έχει πει τόσο πολλές φορές την ιστορία για το πώς έφτασε στην Ολλανδία και τον τρόπο που, εν τέλει, μπήκε ως προπονητής στις εθνικές ομάδες, έγινε συνεργάτης του Άρνο Χάβενγκα και έφτασε, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, να ανακοινωθεί ως ο επίσημος πρώτος τεχνικός της εθνικής ομάδας, που δεν έχει νόημα να αναφερθεί. Πιθανότατα η επίκληση σε αυτό το συναίσθημα του φαντάζει και λίγο άγνωστη, αν και ήταν, πριν από αυτό το ολυμπιακό μετάλλιο, ένας Έλληνας του εξωτερικού. 

Μάλιστα, τον Ιούνιο η Ομοσπονδία ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι και τον επόμενο ολυμπιακό κύκλο, στο Λος Άντζελες το 2028. Τότε θα είναι μόλις 43 και θα έχει "γράψει" περίπου 13 χρόνια ως προπονητής. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ήττα από την Ισπανία, ένα κατόρθωμα

Αυτό που πρέπει να του αποδοθεί, είναι τα λουλούδια του. Η Ολλανδία ήταν η πρώτη μεγάλη δύναμη στο πόλο Γυναικών, παρ' όλα αυτά έχει επισκεφθεί το ολυμπιακό βάθρο άλλη μία φορά, όταν ακόμα η φαινομενική Ίφκε φαν Μπέλκουμ, μία από τις κορυφαίες πολίστριες όλων των εποχών, ήταν στα 22. Εκείνο το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο ήταν το μοναδικό που έχει πάρει η εθνική ομάδα της χώρας. 

Το μπουκέτο με τις τουλίπες, που θα ήταν όμορφο να φτιαχτεί προς τιμή του, δεν αφορά στο μετάλλιο -αν και, δυστυχώς ή ευτυχώς, η συγκεκριμένη επιτυχία είναι η αφορμή για τις παρούσες λέξεις. Ο υπογράφων ρέπει προς την υπερβολή με τα σπορ και η αλήθεια είναι τεθλασμένη, παρ' όλα αυτά ο ημιτελικός με την Ισπανία ήταν ένα δικό του κατόρθωμα και δείχνει τη δουλειά που έχει κάνει στην εθνική ομάδα της χώρας του. 

Ο γνώστης θα καγχάσει, αφού παρακολουθεί τη ματαιοπονία της προσπάθειας να επαινεθεί κάποιος η ομάδα του οποίου έφαγε 14 γκολ στην κανονική διάρκεια ενός ημιτελικού και 19 συνολικά (με τη διαδικασία των πέναλτι, που θυμίζει την υποσημείωση "επιστρέψτε την παράταση"), ωστόσο τέσσερα χρόνια πριν οι "οράνιε" θα έχαναν το παιχνίδι στην πρώτη φάση. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3al92yq10ah)
Ξεκίνησε να κολυμπάει η Σιμόν φαν ντερ Κρατς χωρίς την μπάλα, την πήρε η Άννα Εσπάρ, την κουβάλησε ως το τέρμα και την έστειλε στα δίχτυα. Δεν ήταν απλώς το πρώτο γκολ ενός ημιτελικού, αλλά σκηνές από ταινία προσεχώς. 

Από τότε που οι Ισπανίδες ξεμύτισαν, οι Ολλανδές έχαναν τα παιχνίδια απέναντί τους άμα τη... παρουσία τους, άλλωστε δεν είναι αδόκιμο να ειπωθεί πως τα κορίτσια της "ρόχα" νικούν σε ένα ποσοστό 20% από τη γλώσσα του σώματός τους, η οποία είναι ιδιαιτέρως καταβλητική. 

Οι Ισπανίδες προηγήθηκαν 6-1 στην πρώτη περίοδο και εκλάμψεις από παλαιότερους ημιτελικούς και τελικούς έκαναν την εμφάνισή τους. Αν πρέπει να υποτεθεί -που δεν πρέπει, αλλά θα υποτεθεί- μία σκέψη που έκανε ο Δουδέσης στον πάγκο, είναι: "Δεν θέλω να χάσω έτσι, θέλω να χάσω κανονικά". 

Κι ενώ δεν πρόκειται να διεκδικηθεί μερίδιο στη γνώση και να αναφερθεί ότι για τρία οκτάλεπτα έκανε μαεστρικό κοουτσάρισμα, πρέπει να παρατηρηθεί ότι πολύ δύσκολα θα έφερνε η φαντασία Ολλανδή παίκτρια να εκτελεί με κεραυνό από τα δεξιά στην επόμενη επίθεση από ένα χαμένο δικό της πέναλτι, όπως συνέβη σε μία περίπτωση με την Φαν ντερ Κρατς. Η τελευταία επίθεση, δε, με την ισοφάριση της Σλίκινγκ, που θύμισε το πλατωνικό "αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω", δεν θα συνέβαινε ποτέ. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aitttxomk1)
Το κείμενο δεν διεκδικεί δάφνες αντικειμενικότητας, αλλά αυτό είναι... αντικειμενικό με τον αθλητισμό. Μπορείς να βρεις τέτοιες ιστορίες κοιτάζοντας με το ένα μάτι σε τρύπες αθλημάτων που δεν έχουν αξιώσεις: από εγκύους μέχρι προτάσεις γάμου και από αθλητές με ΔΕΠΥ μέχρι τρελούς επιστήμονες με γυαλιά, τα σπορ βρίθουν. 

Ο Δουδέσης είναι μια τέτοια ιστορία -και ο αδελφός του, Πέτρος, που ακολούθησε τα βήματά του και μετανάστευσε στην Ολλανδία για να αναλάβει τους Πόλαρ Μπέαρς, που κάποτε είχε υπό την αιγίδα του ο Ευάγγελος, έρχεται. Ο γιος του, Μαξ, ένας Έλληνας δεύτερης γενιάς, κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι ο πατέρας του, που σε αυτόν τον ολυμπιακό κύκλο κατέκτησε το χρυσό σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πήρε το πολυτελές όχημα του ολλανδικού πόλο, έφτιαξε το... μπουζί του και το έβγαλε σε μια λεωφόρο πέντε λωρίδων -όσοι, δηλαδή, είναι οι ολυμπιακοί κύκλοι.