Μια φορά και έναν καιρό, όχι πολύ παλιά, όσο κρατά η ζωή ενός παιδιού που τελείωσε μόλις το δημοτικό, η Τζαμάικα επανατοποθετούσε το τι είναι γρήγορο όταν συνδυάζονταν τέσσερις κορυφαίοι σπρίντερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 11 Αυγούστου του 2012, οι Λονδρέζοι αλλά και φιλοθεάμονες από όλη την οικουμένη που είχαν μαζευτεί στο Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας της Αγγλίας, είχαν δει τους Νέστα Κάρτερ, Μάικλ Φράτερ, Γιουσέιν Μπολτ και Γιόχαν Μπλέικ να ξεφτιλίζουν τα 4Χ100μ. Τα 36.84 ήταν ένας χρόνος πυρηνικός και το παγκόσμιο ρεκόρ κρατά ήδη 12 χρόνια -και πιθανότατα δεν θα σπάσει την προηγουμένη της επετείου του, 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ag8f0r5qc1)
Οι Τζαμαϊκανοί και οι υπόλοιποι γοργοπόδαροι του κόσμου τούτου γελούσαν κρυφά με τα χάλια των Αμερικανών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πασάρουν σωστά τη σκυτάλη. Συγχρόνως, ακόμα κι αν το έκαναν, μία στο τόσο, οι Τζαμαϊκανοί ήταν τόσο περισσότερο γρήγοροι, που δεν υπήρχε θέμα ανταγωνισμού.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39wflb9wpgp)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Του κύκλου τα γυρίσματα 

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, 8 Αυγούστου. Οι Τζαμαϊκανοί σπρίντερ, το φέρνει ο χρόνος το... λούσιμο, αποκλείστηκαν στα 4Χ100μ. Η πλάκα είναι ότι τα 38.35, που έκαναν στον προκριματικό, ήταν η καλύτερη φετινή επίδοσή τους. Όμως, έφυγαν πριν τον τελικό. Μόλις 12 ώρες νωρίτερα, ο Ρόγε Στόνα, ο δισκοβόλος από την Τζαμάικα που πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες πιθανότατα για να χειροκροτήσει τον Μίκολας Αλέκνα όταν θα στεκόταν στο ψηλοτερο σκαλί του βάθρου,

Ο Στόνα είχε ατομικό ρεκόρ 69,05μ. και έριξε την τελευταία βολή του ακριβώς στη γραμμή των 70,00μ., για να κλέψει το χρυσό από τον Λιθουανό γιο του "χρυσού" ολυμπιονίκη της Αθήνας, Νίκολας Αλέκνα. 

Τουλάχιστον οι Τζαμαϊκανές κράτησαν το γόητρο της χώρας ψηλά. Χωρίς τη μάλλον τραυματία Σέλι-Αν Φρέιζερ, δίχως την επίσης χτυπημένη Σέρικα Τζάκσον, τα κορίτσια από τη χώρα της Καραϊβικής, που νίκησαν στο Τόκιο και ήταν δεύτερα στο Ρίο το 2016 και το Λονδίνο το 2012, μπήκαν στον τελικό. Έκαναν τον πέμπτο καλύτερο χρόνο, 42.35, επίσης φετινό ρεκόρ.