Ο Γκρεγκ Πόποβιτς βρισκόταν καθισμένος στις πρώτες σειρές του "Μπερσί" για να θαυμάσει το "φαινόμενο" που βρίσκεται υπό κατασκευή στη "βιομηχανία παραγωγής ταλέντων" του Σαν Αντόνιο και έχει σκοπό μια μέρα να κυριαρχήσει στον μπασκετικό πλανήτη! 

Στο τέλος της πρώτης περιόδου, το φύλλο της στατιστικής του Βίκτορ Γουεμπανιάμα... σόκαρε! Όχι από την καλή, αλλά από την... ανάποδη. Ένα πελώριο μηδενικό! 0 πόντοι, 0 ασίστ, 0 ριμπάουντ, 0/3 σουτ εντός παιδιάς. Μόνο σε μία κατηγορία δεν έβλεπες... κουλούρι, κι αυτή ήταν τα λάθη! 

Οι "δίδυμοι πύργοι" της Γαλλίας έφεραν στο Παρίσι τον... κανονικό Γουεμπανιάμα

Όσο, λοιπόν, ο "Wemby" βρισκόταν εκτός αγώνα, η Γαλλία έδειχνε να ζει δεύτερο εφιάλτη απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, μετά το βατερλό της Λιλ κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. 

Με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως, μια έμπνευση του Βενσάν Κολέ άλλαξε τα πάντα στο παρκέ. Ο πολύπειρος Γάλλος τεχνικός επέλεξε να ρίξει για λίγα λεπτά με "δίδυμους πύργους" τοποθετώντας τον Ρούντι Γκομπέρ στο πλευρό του άσου των Σπερς και ξαφνικά... απελευθέρωσε το ταλέντο του 20χρονου "εξωγήινου" από το τεράστιο κορμί των 220 εκατοστών. 

Και η εμφάνιση της κανονικής έκδοσης του κορυφαίου ρούκι στο ΝΒΑ στο Παρίσι (κυρίως σε ότι αφορά τη συνεισφορά του στην άμυνα και τον τρόπο που αλλοίωνε τις γερμανικές επιθέσεις) εκτόξευσε τους Γάλλους στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, με θρίαμβο επί των παγκόσμιων πρωταθλητών με 73-69. 

Ξεκίνημα με πατημένο γκάζι οι Γερμανοί, πάλευε σαν θηρίο ο Λεσόρ

Με τον Ντιρκ Νοβίτσι και τον Τόνι Πάρκερ (τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ποτέ το μπάσκετ των δύο χωρών) να παρακολουθούν δίπλα - δίπλα το παιχνίδι, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που εμφανίστηκαν... με τσίτα τα γκάζια στην εκκίνηση του αγώνα. Με ρεσιτάλ και στις δύο πλευρές του παρκέ προηγήθηκαν στο άψε σβήσε 12-2 (2.41 μετά το τζάμπολ) και τα φαντάσματα του "Πιέρ Μορουά" άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις εκέδρες του "Μπερσί". 

parker_nowitzki_olympiakoi_agonew_2024

Με τον Χέρμπερτ να χτυπάει διαρκώς στα πόδια τον αγχωμένο Γουεμπανιάμα, ο Κολέ αποφάσισε να τραβήξει στον πάγκο τον πανύψηλο σέντερ και η κίνηση του αποδείχτηκε σοφή. Η είσοδος του "πάνθηρα" Ματίας Λεσόρ μπλόκαρε τη λειτουργία της γερμανικής μηχανής (ο σέντερ του Παναθηναϊκού AKTOR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά 5 λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου και μέσα σε ένα δίλεπτο είχε φέρει τη Γαλλία σε απόσταση βολής (18-16) από το -9 (16-7), επικρατώντας κατά κράτος στις μονομαχίες του με τον Ντάνιελ Τάις. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3anqex380fd)

Όσο, όμως, ο Γουεμπανιάμα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ημιτελικού, οι Γερμανοί έβρισκαν διαρκώς λύσεις που τους επέτρεπαν να διατηρούν το προβάδισμα στο σκορ, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι 25-18. 

Το ξύπνημα του Γουεμπανιάμα στη δεύτερη περίοδο και το προβάδισμα των Γάλλων

Η αφύπνηση του Βίκτορ Γουεμπανιάμα, όμως, στη δεύτερη περιόδο άλλαξε ολοκληρωτικά τις ισορροπίες της αναμέτρησης (εκτοξεύοντας την ψυχολογία των γηπεδούχων στα ύψη) με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρωθεί ισόπαλο 38-38. Όταν μάλιστα ο "Wemby" έκανε πόστερ τον Τάις στο απόλυτο κάρφωμα του ολυμπιακού τουρνουα, αισθανόσουν ότι οι παγκόσμιοι πρωταθλητες έπρεπε να ανέβουν ένα... βουνό ύψους 2,20 για να βρεθούν στον τελικό. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3anrt0kvqqx)

Με τον Γουεμπανιάμα να "σκεπάζει" πλέον το γαλλικό καλάθι, τους Γερμανούς να αδυνατούν να προσπεράσουν το τείχος του, και τον Κολέ να διατηρεί για αρκετή ώρα σχήματα με τον Γάλλο σέντερ σε θέση "τέσσερα", η ζυγαριά το παιχνιδι είχε αρχίσει να γέρνει για τα καλά υπέρ της οικοδέσποινας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όχι επειδή ο νεαρός άσος οργίαζε επιθετικά (κάθε άλλο), αλλά γιατί η παρουσία του είχε υψώσει απαγορευτικό στους Γερμανούς όποτε πλησίαζαν το γαλλικό καλάθι. 

Στο φινάλε της τρίτης περιόδου, οι παγκόσμιο πρωταθλητές μετρούσαν συγκομιδή μόλις 8 πόντων στο δεύτερο δεκάλεπτο και μόλις 17 στην τρίτη. 25 πόντους σε 20 λεπτά για μια "μηχανή παραγωγής πόντων". Και κάπως έτσι οι Γάλλοι μπήκαν στην τέταρτη περιόδο με "αέρα" έξι πόντων (56-50). 

Το λυτρωτικό τρίποντο του Γουεμπανιάμα και το ανίκητο δίδυμο με τον Λεσόρ

Το παιχνίδι δεν είχε πλέον γυρισμό! Και το δίδυμο που έμελλε να σφραγίσει με την υπογραφή του τη θριαμβευτική πρόκριση των γηπεδούχων ήταν αυτό που συνέθεσαν οι Γουεμπανιάμα - Λεσόρ έχοντας δίπλα τους σε εκτελεστικά καθήκοντα τους Κορντινιέ, Γιαμπουσέλε. Ακολουθώντας τη συνταγή του πρώτου ημιχρόνου (αλλά μη μπορώντας να χρησιμοποιήσει για περισσότερα λεπτά τον "λαβωμένο" Γκομπέρ, ο Κολέ διατήρησε τον "Wemby" στο "4" και το πάρτι είχε μόλις αρχίσει! Όταν μάλιστα ο Γουεμπανιάμα ευστόχησε στο πρώτο του τρίποντο... ξορκίζοντας την κακοδαιμονία, οι γαλλικές σαμπάνιες άρχισαν να ρέουν άφθονες στα νερά του Σηκουάνα! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aofay7erpt)

Η κατανάλωση σαμπάνιας, βέβαια, προκαλεί και... ζαλάδα. Οι Γάλλοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την πρόκριση, οι Γερμανοί όπως το συνηθίζουν δεν τα παράτησαν και η είσοδος στο τελευταίο λεπτό πραγματοποιήθηκε με το... αγχωτικό 69-65 υπέρ των γηπεδούχων. Και όταν ο Φραντς Βάγκνερ ευστόχησε από τα... 8,5 μέτρα 38 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη μειώνοντας σε απόσταση βολής (70-68) τα αίματα των φίλων των "τρικολόρ" πάγωσαν για τα καλά! 

Τελικά ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ του Βάγκνερ σε άστοχο σουτ του Μπατούμ, στα 12 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, έμελλε να κρίνει τα πάντα! Οι Γερμανοί έστειλαν τον Γουεμπανιάμα στις ελεύθερες βολές, ποντάροντας και στην απειρία του, εκείνος ευστόχησε σε... μία και καλή (71-68), ο Σρέντερ αστόχησε στη δική δοκιμασία από τη γραμμή, ο Κορντινιέ αποδείχτηκε πιο εύστοχος και από τους δύο και το βράδυ του Σαββάτου το "Μπερσί" θα φλέγεται! 

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά του ημιτελικού.