Οι φίλοι του Ολυμπιακού (όσοι τουλάχιστον βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής και δεν έχουν... εξορμήσει σε κάποια παραλία της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας) είχαν κάθε λόγο να ανυπομονούν για την πρώτη εμφάνιση της αγαπημένης του ομάδας ενώπιόν τους, κάτι περισσότερο από δύο μήνες μετά την ονειρεμένη βραδιά της 29ης Μαϊου. 

Δεν ήταν μόνο η παρέλαση των δύο θρυλικών ευρωπαϊκών τροπαίων στο χορτάρι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πριν από την έναρξη του φιλικού με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ήταν και η ανυπομονησία για μια ακόμη εμφάνιση μιας ομάδας που γεννά μεγάλες προσδοκίες για τη νέα σεζόν με την εικόνα που παρουσιάζει στα έως τώρα παιχνίδια της. 

Υπήρχαν κι άλλοι λόγοι, βέβαια, για να... κατηφορίσει κανείς στο Φάληρο το βράδυ της Πέμπτης. Τα αποκαλυπτήρια της νέας ερυθρόλευκης φανέλας που θα φορεθεί στην ιστορική χρονιά της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του συλλόγου, τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα και βέβαια η παρουσία μιας ομάδας της Premier League που αφήνει έντονο το στίγμα της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη την τελευταία διετία. 

olympiakos_nottingham_endekada

Τελικά η βραδιά εξελίχθηκε σε... φροντιστήριο αποφυγής αμυντικών λαθών για τους παίκτες του Ολυμπιακού, καθώς η ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών (για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του καλοκαιριού), καθίσταται... απαγορευτική στα επίσημα παιχνίδια των κατόχων του Conference League. Το τελικό 3-4 υπέρ της Νότιγχαμ Φόρεστ αποτελεί... ευγενική χορηγία των γηπεδούχων, σε ένα παιχνίδι που αν θέλει κανείς να βρει κάποιο ελπιδοφόρο στοιχείο για τους "ερυθρόλευκους" αυτό σχετίζεται με τα νέα εξαιρετικά δείγματα γραφής του Ζέλσον Μαρτινς, που προσέθεσε ένα ακόμη υπέροχο γκολ στο φετινό του καλοκαίρι, αλλά και του Κρίστοφερ Βέλντε που στα λίγα λεπτά της παρουσίας του επιβεβαίωσε ότι θα είναι... λίρα εκατό για τους Πειραιώτες.  

Το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού, μάλιστα, το οποίο επτεύχθηκε με τους δύο άσους ταυτόχρονα στο χορτάρι, ενδεχομένως να είναι μια στιγμή από τα προσεχώς! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aslq2ohvw9)

Αν πάντως η εικόνα των παικτών του Ολυμπιακού στα προηγούμενα φιλικά προετοιμασίας περιείχε ουκ ολίγα στοιχεία από αυτά που θέλει να μπολιάσει το DNA της ομάδας του ο Μεντιλίμπαρ, αυτή που παρουσίασε στο παιχνίδι με μια ομάδα της Premier League ήταν άκρως... ανησυχητική, κυρίως σε ότι αφορά την αμυντική τους συνέπεια. 

Πρεμιέρα του διδύμου Έσε - Στάμενιτς στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με ένα σχήμα που δεν είχαμε μέχρι στιγμής στα προηγούμενα φετινά φιλικά προετοιμασίας. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που στην ενδεκάδα βρίσκονταν δύο πρόσωπα που δεν είχε μέχρι στιγμής στη διάθεσή του ο Βάσκος. Ο Σαντιάγκο Έσε, που βρισκόταν στο Παρίσι με την εθνική Αργεντινής για να ζήσει από κοντά τη "μαγεία" των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο Μάρκο Στάμενιτς, ο οποίος πύρε το βάπτισμα του πυρός με την ερυθρόλευκη φανέλα, καθώς το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν στα... πιτς λόγω προβλήματος τραυματισμού. 

Οι "ερυθρόλευκοι" παρατάχθηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό τους με τους Τζολάκη, Αποστολόπουλο, Ρέτσο, Πιρόλα, Κοστίνια, Έσε, Στάμενιτς, Τσικίνιο, Μάρτινς, Μασούρα, Κωστούλα. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν οι Μπακούλας, Βέλντε, Γιάρεμτσουκ, Ροντινέι, Ορτέγκα, 

Από την πλευρά του ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο χρησιμοποίησε βασικούς τους Σελς, Γουίλιαμς, Μουρίγιο, Σανγκαρέ, Άινα, Αντερσον,Ντομίνγκες, Μπολί, Γέιτς, Γκιμπς - Γουάιτ, Γουντ. Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν και οι Χάτζσον Οντόι, Ντανίλο, Ελάνγκα, Αβονίγκι, Γιότα, Τόφολο, Μορέιρα, Μιλένκοβιτς, Άμποτ, 

"Φθηνά" λάθη στην άμυνα του Ολυμπακού και... μαγεία Ζέλσον Μάρτινς

Με τις δύο ομάδες να πραγματοποιούν μια από τις τελευταίες τους πρόβες πριν την έναρξη των υποχρεώσεων τους σε Super League και Premier League, τα πρώτα 45 λεπτά, μάλλον δεν πρέπει να άφησαν ικανοποιημένους τους δύο Ίβηρες. Προβληματική κυκλοφορία της μπάλας εκατέρωθεν, έλλειψη ταχύτητας, κάκιστο transition. Υπήρχε, βέβαια, μια σοβαρή δικαιολογία για όλους τους ποδοσφαιριστές κι αυτή ήταν η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στο λεκανοπέδιο. 

Το 1-2 υπέρ των Άγγλων με το οποίο ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 45 λεπτά, διαμορφώθηκε ουσιαστικά με δύο... φθηνά δώρα της άμυνας του Ολυμπιακού στους φιλοξενούμενους και μια... στιγμή ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας που "σήκωσε στο ποδι" το Καραϊσκάκη. 

Στο 15' η Φόρεστ ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ, σε μια φάση που... έβγαλε από τα ρούχα του τον Μεντιλίμπαρ. Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχει μια ολόκληρη άμυνα να αντιμετωπίσει έναν παίκτη με το ύψος και τη δύναμη του Γουντ και να του επιτρέπει να πάρει ανενόχλητος κεφαλιά σε εκτέλεση κόρνερ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aqp91l1loh)

Και το δεύτερο γκολ των Πειραιωτών, όμως, ήταν μια ευγενική... προσφορά στη Νότιγχαμ. Δράστης αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος Τζολάκης (στο 43') ο οποίος σε ένα από τα ελάχιστα λάθη που έχει υποπέσει από τη στιγμή που καθιερώθηκε σε ρόλο βασικού, επιχείρησε να διώξει άτσαλα την μπάλα με τη γροθιά του χαρίζοντας στο πιάτο το 2-1 των Άγγλων και του Γουντ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ar7pwj726p)

Τι είχε μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο "ερυθρόλευκες"... δωρεές; Ένας... ζωγραφικός πίνακας, ένα αριστούργημα με υπογραφή του Ζέλσον Μάρτινς στο 24'. Ο δόλιος ο Μουρίγιο θα κάνει αρκετές μέρες για να ξεπεράσει την ντρίμπλα του βιρτουόζου Πορτογάλου.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aqtkt1ms9l)

Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός δεν εμφάνισε την ένταση άλλων φιλικών, ούτε τα στοιχεία που θελει να βλέπει από τους παίκτες του ο Μεντιλίμπαρ. Ευκαιρίες να πετύχουν κι άλλα γκολ είχαν οι γηπεδούχοι, αλλά στα φιλικά μεγαλύτερη αξία έχουν οι δομές πάνω στις οποίες χτίζεται μια ομάδα και λιγότερο οι ευκαιρίες ή τα γκολ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aqz4v3eqb5)

Τραγική αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και "πάρτι" της Νότιγχαμ

Τα παιδαριώδη λάθη που έφεραν τα δύο πρώτα γκολ της Φόρεστ, όχι μόνο δεν αφύπνισαν τους γηπεδούχους, αλλά τους εμφάνισαν... ακόμη χειρότερους ανασταλτικά στην επανάληψη. Γιατί το τρίτο και το τέταρτο γκολ της Νότιγχαμ προήλθαν αμφότερα από συνολική... απουσία της "ερυθρόλευκης" άμυνας. Τόσο αυτό του Γιέιτς στο 61'... 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3arzvm9g9dd)

... όσο και εκείνο του Ελάνγκα στο 68' που σκόραρε λες και έκανε αμέριμνος βόλτα στο Μικρολίμανο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3as59n55qld)

Το δεύτερο γκολ του Μάρτινς (στο 79' μετά από ριμπάουντ του σε "φαρμακερό" πλασέ του Βέλντε) ήρθε απλά να πιστοποιήσει την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται ο Πορτογάλος ακραίος επιθετικός, αλλά δεν ήταν δυνατόν να μετριάσει τα... ανησυχητικά μηνύματα που εξέπεμψε η "ερυθρόλευκη" οπισθοφυλακή. Γιατί επιθετικά ο Ολυμπιακός μοιάζει δεδομένο ότι θα είναι αναβαθμισμένος με τις προσθήκες του "θωρηκτού" Βέλντε, την καθιέρωση του Μάρτινς, την προσθήκη του Γιάρεμτσουκ και την παραμονή του Ελ Κααμπί. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3asd1j4qqy9)

Τα τρία γκολ του Ολυμπιακού (που θα μπορούσαν να είναι και... τέσσερα αν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων δεν αστοχούσε ο Γιάρεμτσουκ σε κοντινή κεφαλιά) σε μια τόσο κακή συνολικά βραδιά για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ason1y6ckh)

Το ερώτημα είναι τι γίνεται στο κέντρο της άμυνας και ποιος θα καλύψει το δυσναπλήρωτο κενό που άφησε πίσω της η αποχώρηση του Κάρμο.