Μετά τον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά το 2000, η Αυστραλία δεν είχε πετύχει τόσο μεγάλη νίκη όσο αυτή στην πισίνα της "Ντεφάνς", που νίκησε στα πέναλτι τις ΗΠΑ με τελικό σκορ 14-13 (8-8 κανονική διάρκεια). Τότε, στο Σίδνεϊ, ενώπιον 90.000 θεατών, η αριστερόχειρας Ιβέτ Χίγκινς είχε πετύχει το νικητήριο γκολ στο πρώτο τουρνουά πόλο Γυναικών που έγινε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν αμφιλεγόμενο, αφού ουδείς ήξερε -ούτε ακόμη έχει αποδειχθεί- αν ήταν εμπρόθεσμο. 

Η Αυστραλία πανηγύριζε για τα κορίτσια της και οι ΗΠΑ έμειναν χωρίς χρυσό μέχρι και το 2008. Από το 2012, όμως, που ανέβηκαν στην κορυφή, αρνούνταν να πέσουν. Τυπικές ΗΠΑ, σε σπορ που επιδεικνύει την ανωτερότητά της. 

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, 8 Αυγούστου 2024, αυτό. Αναφέρεται και το έτος, επειδή το παιχνίδι είναι ορόσημο. Οι Αυστραλές της άλλοτε πολίστριας της Βουλιαγμένης, Μπέκι Ρίπον, η ομάδα που απέκλεισε την εθνική Ελλάδος στα προημιτελικά του τουρνουά πόλο Γυναικών, σμιλεύτηκαν από φωτιά και αμμόνι προκειμένου να παίξουν στον τελικό. Το 8-8 της κανονικής διάρκειας απέναντι στο φαβορί ήταν μία προσπάθεια που οδήγησε σε μια διαδικασία που, σοβαρά, η FINA πρέπει να καθυστερεί επαναφέροντας την παράταση. Στέλνει τους παίκτες στο πυρ το εξώτερο αμέσως μετά την κανονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα παιχνίδια στα πέναλτι τόσο συχνά, που μαζεύονται μοιραίοι χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. 


Οι Αυστραλές ευστόχησαν στα έξι χτυπήματα που επιχείρησαν, η Μάντι Μάσελμαν έχασε το δικό της και η Αυστραλία θα παίξει για πρώτη φορά μετά το 2000 τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Απέναντί της, όμως, θα είναι μία ομάδα που η Ιστορία μοιάζει να της χρωστά ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. 


Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ισπανία του πεπρωμένου 


Από το 2012, όταν πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Ισπανία διέγραψε μια απίστευτη πορεία με νίκες, που κρατά μέχρι και τώρα. Εδώ και 12 χρόνια, κορίτσια όπως η Μάικα Γκαρσία, η Άννα Εσπάρ, η Λάουρα Έστερ, η Πιλάρ Πένια και η Τζούντιθ Φόρκα, πιθανότατα η κορυφαία εκτελέστρια στον κόσμο τους σύγχρονους καιρούς, έχουν πάρει τα πάντα. Όχι, όμως, το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Η Ισπανία έπαιξε σε δύο από τους τρεις ολυμπιακούς τελικούς, το '12 και το 2021, όμως οι ΗΠΑ δεν της ταίριαξαν. Η "ρόχα" βρισκόταν εκεί, παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να πάρει το χρυσό. 

Η ομάδα του Μίκι Ότσα, που κάθεται από τις αρχές του 2012 στην άκρη του πάγκου, επιβίωσε ενός εκ των κλασικότερων παιχνιδιών που έχουν γίνει στο τουρνουά πόλο Γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3al92yq10ah)
Στα ευρωπαϊκά ύδατα, η Ισπανία συνηθίζει να νικάει παιχνίδι με τη... γλώσσα των σωμάτων των παικτριών της, οι οποίες περιφέρονται με περισσή αυτοπεποίθηση. Όμως, ειδικά από τότε που ο Ευάγγελος Δουδέσης ανέλαβε τα ηνία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ολλανδίας, οι Ισπανίδες βρήκαν μία άξια αντίπαλο. Η Ολλανδία θα είχε παραδοθεί αν ηττάτο 6-1 στο πρώτο οκτάλεπτο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το ίδιο θα συνέβαινε αν βρισκόταν πίσω 10-5 στο ημίχρονο. Άλλωστε το ματς έδειχνε να στραβώνει από την πρώτη ισπανική επίθεση, όταν αντί η Σιμόνε φαν ντερ Κρατς να κάνει κατοχή, κολύμπησε μπροστά από την μπάλα για να σκοράρει η Εσπάρ. 

Η Φαν ντερ Κρατς, όμως, πριν τον Δουδέση δεν θα έπαιρνε επίθεση αν είχε χάσει πέναλτι αμέσως πριν. Η Ολλανδία έκανε ένα έξαλλου τρίτο οκτάλεπτο και πέρασε μπροστά, αλλά με τη Φόρκα για αιχμή του δόρατος, η Ισπανία κρατήθηκε μέσα στο παιχνίδι. Πέρασε μπροστά στο σκορ με γυριστό της Μάικα Γκαρσία ακριβώς 30'' για τη λήξη, αλλά η ολλανδική επίθεση ήταν μια ωδή στη γεωμετρία και η Σλίκινγκ ισοφάρισε με 7'' για τη λήξη, 14-14. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aitttxomk1)
Ωστόσο, στα πέναλτι η σκόρερ έγινε η μοιραία της αναμέτρησης. Η Σλίκινγκ έχασε το μοναδικό, πέμπτο, πέναλτι στη διαδικασία, και η Ισπανία νίκησε 19-18 στα πέναλτι για να περάσει στον τελικό της 10ης Αυγούστου (16:35). 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πανόραμα του πόλο Γυναικών

Οι προημιτελικοί

Αυστραλία-Ελλάδα 9-6
Ουγγαρία-ΗΠΑ 4-5
Ολλανδία-Ιταλία 11-8
Ισπανία-Καναδάς 18-8

Τα παιχνίδια κατάταξης (5-8)
Ιταλία-Καναδάς 10-5
Ελλάδα-Ουγγαρία 9-12

Οι ημιτελικοί
Ολλανδία-Ισπανία 18-19
Αυστραλία-ΗΠΑ 14-13

Το πρόγραμμα (10/8)

10:00 (θέσεις 7-8): Ελλάδα-Καναδάς
11:35 (μικρός τελικός): ΗΠΑ-Ολλανδία
15:00 (θέσεις 5-6): Ουγγαρία-Ιταλία
16:35 (τελικός): Αυστραλία-Ισπανία