Τα φαβορί της φάσης των ομίλων που κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις στο πόλο των ανδρών αποκλείστηκαν όλα στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πιο... οδυνηρό αντίο υπήρξε στην αναμέτρηση της Ιταλίας κόντρα στην Ουγγαρία με τους "ατζούρι" να έχουν πολύ έντονα παράπονα από τη διαιτησία.

Η ένδειξη διαμαρτυρίας της Ιταλίας για τον άδικο αποκλεισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μία φάση λίγο πριν το φινάλε του δεύτερου οκταλέπτου στέρησε στην Ιταλία την πρόκρισης στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Οι διαιτητές είδαν επιθετικό φάουλ σε μία προσπάθεια του Κοντέμι, ακυρώνοντας του το γκολ.

Η ποινή δε σταμάτησε εκεί, καθώς ο Ιταλός παίκτης αποβλήθηκε για βιαιοπραγία χωρίς αντικατάσταση και άφησε την ομάδα του για τέσσερα(!) λεπτά με παίκτη λιγότερο. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η Ουγγαρία που γύρισε την εις βάρος της κατάσταση.



Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι και η Ιταλία αποκλείστηκε. Η Ομοσπονδία της χώρας έκανε τη προσφυγή της, η οποία όμως απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να ψάξει αλλού τη δικαίωση της. Βρήκε το δίκιο της εν μέρει αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Γι' αυτό το λόγο λοιπόν στην αναμέτρηση κόντρα στην Ισπανία για τις θέσεις 5-8, η Ιταλία τα πρώτα τέσσερα λεπτά του αγώνα που ήταν και ο χρόνος αποβολής του Κοντέμι στο ματς απέναντι στην Ουγγαρία ουσιαστικά δεν έπαιξε πόλο.

Αρχικά, γύρισαν την πλάτη τους κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου τους, στη συνέχεια ο Σάντρο Καμπάνια κάλεσε τάιμ άουτ και για το επόμενο χρονικό διάστημα κάθε φορά που είχαν την μπάλα απλά άλλαζαν πάσες χωρίς να επιτεθούν.