Η περιοχή από όπου έλκει την καταγωγή του ο νέος “χάλκινος” ολυμπιονίκης Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (ο πρωταθλητής που έφερε στην Ελλάδα το όγδοο μετάλλιό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024) έχει δει πολλούς νεαρούς παλαιστές να παλεύουν με αρκούδες σε χιονισμένα βουνά. Το Νταγκεστάν της Ρωσίας είναι η περιοχή από όπου κρατά η σκούφια πρωταθλητών του ΜΜΑ, όπως ο Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ και ο Ισλάμ Μαχάτσεφ. Ο πρώτος, μάλιστα, θεωρείται ο κορυφαίος, μαζί με τον εκθαμβωτικό Τζον Τζόουνς, που έχει μπει ποτέ σε κλουβί.

Είναι εκείνος ο τύπος που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εξωαγωνιστική στιγμή στην ιστορία του MMA. Τη συνέντευξη Τύπου πριν την αναμέτρηση με τον Ιρλανδό σούπερ σταρ Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, στις 6 Οκτωβρίου 2018. Το “i' m gonna smash your boy, guys”, που φώναξε επανειλημμένως, φορώντας την ιερή παπάκα του, στους Ιρλανδούς που είχαν κατακλύσει το Λας Βέγκας, δηλαδή, “θα διαλύσω το αγόρι σας, παιδιά”, κάνει ακόμη τους ρέκτες να ανατριχιάζουν.





Ολυμπιακοί Αγώνες: Πώς ήρθε ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ στην Ελλάδα

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ είναι από τους άφθονους αθλητές που υπάρχουν σε μία περιοχή περίπου 3,1 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ανήκει στη Ρωσία παρ’ ότι βρίσκεται ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Δεν μπόρεσαν όλοι να βρουν τον τρόπο να παλέψουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παρέμεινε εκείνος που τους απασχολούσε και μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία έμειναν άνευ πατρίδας.

Για να έρθει ο Κουρουγκλίεφ να παλέψει στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης έπρεπε να περάσει από 40 κύματα προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Ήταν, εξάλλου, ένας από τους 15 αθλητές που έφυγαν από τη Ρωσία προς άγραν νέας αθλητικής πατρίδας, ενώ υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρα πάλη και ως Ρώσος, το 2018 και το 2019. Η ΕΛΟΠ θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της και αφ’ ής στιγμής η Παγκόσμια Ομοσπονδία πάλης έδωσε το “πράσινο” φως, όποιες διακρίσεις πετύχαινε μετά το 2022 θα χρεώνονταν στην Ελλάδα.

Η εργατικότητα και οι ικανότητες του Νταουρέν Κουρουγκλίεφ

Ο Κουρουγκλίεφ δεν έχει ελληνικές ρίζες ή οποιαδήποτε σχέση με τη χώρα, όπως φέρεται να έχει ο “χάλκινος” ολυμπιονίκης του τζούντο, Θοδωρής Τσελίδης. Όμως, στην ΕΛΟΠ τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση για την εργατικότητα και τις ικανότητές του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3bm15uqtodt)

Επιπλέον, έβγαλε ελληνικό διαβατήριο με μεγάλο κόπο, αφού η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας δεν ήταν εύκολο να δώσει το “ΟΚ”, πολλώ δε μάλλον λόγω της ταραχώδους σχέσης της με τη ΔΟΕ, η οποία θεωρεί ότι υπήρξε για χρόνια εχθρικά διακείμενη απέναντί της.

Ο Κουρουγκλίεφ, ένας αληθινός αθλητής, είναι εκείνος που χάρισε στην Ελλάδα το όγδοο καταγεγραμμένο ολυμπιακό μετάλλιό της και κατέστησε τη διοργάνωση στο Παρίσι την πιο προσοδοφόρα μετά το Σίδνεϊ το 2000 και την Αθήνα, το 1896 και το 2004, και την τέταρτη πλουσιότερη όλων των εποχών, τουλάχιστον επί του παρόντος. Οκτώ μετάλλια είχε κατακτήσει η Ελλάδα μόνο στην Ατλάντα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3bmews7cugx)